Vill du också ha ett snyggt och ombonat vardagsrum? Använd ytorna, färgsätt smart och blanda olika material i ditt vardagsrum. Vi visar hur du ska göra för att lyckas!

Skapa ett vardagsrum att trivas i

Vi tillbringar enormt mycket av vår vakna tid i vardagsrummet – så det är ju självklart att det ska vara ett rum att trivas i. Men hur gör man för att få det trevligt och ombonat? Vi visar tre vardagsrumsmiljöer och visar hur du lyckas med dem:

 1. Det stora, kvadratiska vardagsrummet
 2. Det lilla vardagsrummet
 3. Det avlånga vardagsrummet

Det stora, kvadratiska vardagsrummet

Vardagsrum med mörka väggar, vit soffa och en tavelvägg.

Foto: Ragnar Ómarsson

Mörka väggar ger en varm känsla i rummet.

Ett rymligt vardagsrum i en nybyggd bostad kan kännas stelt om du enbart väljer nya möbler – blanda gammalt och nytt! Låt råa material som trä, järn och betong samt detaljer med skrovliga ytor möta klassiska möbler med rena former. Resultat: en industrikänsla som känns sober. Du kan också blanda matta och blanka ytor, för att undvika att inredningen blir alltför homogen. En matta med handgjord känsla gör rummet mer levande.

Gör så här:

 • Djup, mörk väggfärg får rummet att kännas varmt även om färgen tillhör den kalla färgskalan. Djupt blå ger till exempel varm känsla, medan ljusblått kan kännas kallt.
 • Mörka väggar gör det stora rummet ombonat och lyfter fram tavlor och prydnadsdetaljer på ett helt annat sätt än om väggarna är vita. Kompensera med ljus inredning – soffa, gardiner, golv och matta – för att ge rummet karaktär.
 • Ta vara på det naturliga ljuset i rummet. Norrläge gör att färger lättare kommer till sin rätt. Är fönstren i söderläge är det bra att satsa på vita, tunna gardiner, så att färgerna i rummet kommer fram bättre.
 • Testa att måla golvet ljust, det här är målat i ljusgrått. Ett lackat trägolv framstår ofta som gult, vilket kan bli dominant och vara svårt att kombinera med färg på väggarna. Med ett mer neutralt golv blir det lättare att möblera och resultatet blir vackrare. Golvet reflekteras inte på väggarna och möblerna hamnar i blickfånget.

Fixa stilen i det stora vardagsrummet:

Soffbord från Ellos.

Rustikt soffbord Penbryn från Ellos. Läs mer och köp här.

Matta från House doctor
Bomullsmatta Kuba från House doctor. Läs mer och köp här.

Det lilla vardagsrummet

Ljust, litet vardagsrum med ljusa väggar och pasteller.

Foto: Ragnar Ómarsson

Matta väggar ger en mjuk och stilren känsla.

I en mindre lägenhet behöver vardagsrummet ofta ha flera funktioner. Här har vi kombinerat soffhörnan med en arbetsplats, vars snygga stol lätt kan vändas och bli en enklare fåtölj. Ett luftigt draperi delar av rummet ytterligare, för att ge plats åt exempelvis matbord eller säng.

Gör så här:

 • Testa gärna en färg! Mindre ytor gör det enkelt att förändra ett rum med färg – det är fritt fram att våga lite mer, med andra ord! Här har vi valt pasteller som gör sig bra ihop med starka komplementfärger.
 • Matta väggar är hett just nu, de ger mjuk och stilren känsla. Blanka färger reflekterar också ljuset mer, exempelvis uppfattas blanka, vita väggar mot ett rött golv ofta som rosa. En kul effekt kan dock vara att blanda matt och blank väggfärg.
 • Välj rätt pastellnyans. För att kulören inte ska kännas kall eller skrikig är det viktigt att välja pasteller med lite svart eller grått i. Här en ljus grågrön nyans som känns både lugn och sober.
 • Utgå från en tavla. Tavlan på väggen är utgångspunkten för rummets färgsättning. Som oväntad effekt målade vi ramen i beige kulör direkt på väggen.

Fixa stilen i det lilla vardagsrummet: 
Soffa från Ellos

2-sitssoffa Lerke från Ellos. Läs mer och köp här.

Stol från Menu

Stol Harbour från Menu. Läs mer och köp här.


Det avlånga vardagsrummet

Vardagsrum med blå vägg och vita Howardsoffor

Foto: Ragnar Ómarsson

Ljusa möbler fräschar upp och kompletterar det annars mörka rummet.

Det avlånga, rektangulära, vardagsrummet är kanske det allra vanligaste i många hem. Klassiskt och ganska gott om plats, men inte så lättmöblerat. Vi har valt att inreda med två soffor, men självklart fungerar det lika bra att ersätta den ena soffan med två fåtöljer. Här har vi också valt bort den traditionella soffan-framför-tv-möbleringen – här står sällskapet i fokus!

Gör så här:

 • Måla väggen i flera färger! Att måla väggens nedre parti, här upp till samma höjd som den låga, öppna vägghyllan, blir en rolig och sofistikerad effekt. Här har vi utgått från en ganska mörk, dov färgskala med mycket grått i. Den lyfter fram de rostfärgade detaljerna i rummet.
 • Komplettera med vitt i mörka rum. Ljusa möbler och ett neutralt golv lyser upp rummet och ger fräschör.
 • Skapa spänning i inredningen genom att komplettera med andra färgval. Den mörkgrå mattan lyfter fram soffan och kuddarna, medan inslagen av orange i kombination med mässing och guld ger fin kontrast.

Fixa stilen i det avlånga vardagsrummet:

Soffa från Jotex
3-sitssoffa Riverdale från Jotex. Läs mer och köp här.

Kuddfodral från Ellos
Kuddfodral Emma från Ellos. Läs mer och köp här.

 

Artikeln kommer från Allt i Hemmet nr 10/2014.

Vill du få fler tips på hur du använder färg för att få ditt hem trivsamt? Läs ”Vitt är helt enkelt inget för mig”