När familjen Johansson på Veta Storgård firar traditionell jul skapar de en ombonad stämning med massor av textilier, granris och levande ljus. Och detaljer i klassiskt rött, så klart!

H

uset som Karin, Erik och deras barn bor på är som gjort för julfirande. I 1800-talshuset på Veta Storgård är det lågt i tak och de levande ljusens lågor reflekteras fint både mot det vita taket och de grå väggarna. Gården är Eriks föräldrarhem, och han har många minnen från barndomens jular här. Nu är det parets barn som växer upp med julfirande på Veta Storgård.

Grått kök med julröda detaljer.

Foto: Karin Johansson

I köket samlas familjen för julbaket, där även barnen hjälper till. Köket kommer från Ikea med en bänkskiva från Agelito och knoppar från Syster lycklig. På kakelväggen i köket sitter en gammal tavla som Karin fått av sin pappa. Den fina röda mattan, som får flytta in i köket under julen, kommer även den från Karins pappa.

– Vi turas om att fira med min och Eriks släkt, så vi är här vartannat år. Men oavsett om vi firar själva julaftonen i vårt hus eller ej, så gillar vi att pynta ganska mycket, säger Karin.

Matplats i köket med rödrandig duk på bordet.

Foto: Karin Johansson

Matplatsen i köket har klätts i julskrud med rödvitrandig duk och röda kuddar. De platsbyggda bänkarna, som en snickare gjort, rymmer massor av förvaring. Lampan kommer från Gekås och de svarta stolarna från Ikea. Den randiga duken är sydd av ett tyg från Ikea. På väggen hänger inramade gamla kvitton som familjen hittat i huset.

Innan paret flyttade till släktgården bodde de i en takvåning inne i Vadstena. Men när barnen kom blev det krångligt att kånka upp och ner i trapporna, och eftersom Erik ändå skulle ta över lantbruket efter sin pappa passade det bra att flytta hem till gården.

Karin i sitt juliga hem.

Foto: Karin Johansson

Här bor

Karin Johansson, 33, och Erik Johansson, 35, med barnen August, 4, och Sigrid, 3. Karin är fotograf och Erik är lantbrukare.

Om hemmet

Trävilla i två plan på gården Veta Storgård strax utanför Mantorp i Östergötland.

Byggår: 1850.

Boyta: 130 kvm fördelade på 5 rum och kök.

Inflyttningsår: 2015.

– Det har varit kul att höra alla gamla historier, och Erik och hans familj känner ju verkligen huset. Sen har vi ju hittat en del saker i gömmor som tillhört släkten, som vi också plockat in i inredningen. De gamla kvittona i köket är ett exempel, säger Karin.

Hemma hos familjen är det mest Karin som står för inredningsintresset. Hon är fotograf och fotograferar många vackra hemreportage.

– Jag tänker inredning väldigt många timmar om dagen. Erik har egentligen bara åsikter om och intresse för det som är utomhus; gården och trädgården.

Röda glasunderlägg av filt på matbordet.

Foto: Karin Johansson

Glasunderläggen av filt har Karin fått av sin mamma.

Karin beskriver sin inredningsstil som en blandning av skandinavisk och lantlig, och hon tycker om jordnära färger. Till jul använder Karin mycket textilier i sin inredning, vilket höjer mysfaktorn rejält.

Julgran med rött pynt i vardagsrummet.

Foto: Karin Johansson

Levande ljus i granen och färger som rött, grått, grönt och vitt ger julstämning åt familjen Johanssons hem utanför Mantorp. Kulorna i granen kommer från bland annat Ikea och Design house Stockholm. Den stora tomten är från Rusta och halmbocken är arvegods.

– Många kuddar, plädar, bordsdukar och mängder av levande ljus är våra knep för att skapa julstämning. Vår inredning går i grått, vitt och svart, men till jul öser vi på med rött för att verkligen skapa klassisk julkänsla, berättar Karin.

Mycket av julpyntet är sådant som paret ärvt eller fått, men de köper även på sig en del efter hand. Som till exempel de fina julkulorna med Elsa Beskow-motiv som Karin köpte förra året.

Vit hörnsoffa i vardagsrummet.

Foto: Karin Johansson

Julmys i soffhörnan. Kransen på väggen har Karin gjort av kraftig ståltråd, tallris och röda sidenband. Tavelväggen består av blandade foton och tryck i både nya och loppisköpta ramar. Soffan kommer från Ikea, mattan från Kilands mattor och soffbordet från EM home. Kuddarna i soffan kommer från Ikea och Ellos home. Den röda filten är från Hemtex.

– Jag hoppas att jag kan hitta några nya motiv varje jul, så vi kan samla på dessa. Tanken är att barnen ska få dem med sig sedan när de flyttar hemifrån, säger hon.

Sedan barnen kom har julen hos familjen Johansson börjat få nya traditioner. Redan vid första advent ger de sig ut i de egna markerna och plockar med sig tall- och granris hem som de pyntar fönster med, eller binder till egna kransar.

Ett brädspel, två ljus och några små paket på soffbordet.

Foto: Karin Johansson

Att spela spel och tända levande ljus hör julen till på Veta Storgård.

– Det blir en rolig utflykt. Vi packar med oss kaffe och saft, Erik kör traktorn och vi andra åker med på släpet.

Familjen inspireras av gammaldags svenska jular, och tittar gärna på någon Astrid Lindgren-saga eller läser juliga sagoböcker under helgerna.

Matsal med ovalt bord med grå duk.

Foto: Karin Johansson

Karin juldukar i klassiskt rött och pyntar med mossa och naturliga material. På bordet ligger ett grått tyg från Ikea och en röd duk från numera nedlagda Vätterns väveri. De rutiga bordstabletterna kommer från Gripsholm. Porslinet, den grå kannan och de svarta ljusstakarna kommer från Ikea. Kristallglasen är arvegods, liksom stolarna. Taklampan kommer från Byggfabriken.

En annan tradition som paret infört är att de bakar mycket tillsammans med barnen.

Sovrum med en grönmönstrad fondtapet och vita, gråa och röda textilier på sängen

Foto: Karin Johansson

I sovrummet finns en fondvägg med tapeten Graceful living från Boråstapeter. Sänggaveln har Karin gjort av en plywood-skiva som hon vadderat och sedan klätt. Sänglampan är köpt på loppis och taklampan är från Ellos home. Bäddtextilierna är från Ikea. Den grå kudden kommer från Tell me more.

– Båda barnen gillar att vara med i köket. Då får vi en massa fikabröd, som pepparkakor och saffransbullar, som vi såklart måste äta upp. Därför har det även blivit en tradition att fika lite mer än vanligt under julen, skrattar Karin.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmets julspecial 2017.