I Jennys och Karls nybyggda hus i sekelskiftesstil njuter hela familjen av julen. Knastret från elden i kakelugnen och pyntet från naturen skapar genuin myskänsla.

N

ågra dagar före julafton är alla förberedelser klara hos familjen Mattsson i Ekenäs, strax norr om Vänersborg. Redan på håll ser man att här bor en familj som verkligen tycker om julen. Det lyser stämningsfullt från fönstren i det vackra huset som är nybyggt i sekelskiftesstil, och på grindstolparna står det lyktor som sprider en välkomnande känsla.

Jenny utanför husets entré.

Foto: Carina Olander

Jenny älskar att dekorera husets entré till jul. ”Det känns så fint att mötas av julstämningen redan på gårdsplanen.”

Här bor

Jenny Mattsson, 34, och Karl Mattsson, 31, med barnen William, 2, och Alice, 2,5 månad. Jenny driver webbshopen angsheminrederi.se. Karl arbetar som major account manager.

Om hemmet

Nybyggt trähus i sekelskiftesstil i Ekenäs strax norr om Vänersborg.

Byggår: 2014.

Boyta: 165 kvm fördelade på 7 rum och kök.

Inflyttningsår: 2014.

– Så fort det blir advent pyntar vi ute i trädgården. Pynt och tända lyktor gör att julkänslan infinner sig även om det inte finns någon snö. Granris och små minigranar tillsammans med julrosor, lingonris och små juligt röda äpplen ger härlig julstämning, säger Jenny.

Familjen har bott i sitt nybyggda hus i tre år och stortrivs. Beslutet att bygga ett eget hus var något som långsamt mognade fram. Jenny är uppväxt i samma område, och när hon var liten stod det ett övergivet hus på platsen där hon och Karl bor i dag. Jenny och hennes kompisar brukade som barn smyga runt utanför huset och skrämma upp varandra. De tyckte att det var ett riktigt spökhus.

Även husets utsida är julpyntat.

Foto: Carina Olander

Det vackra huset i sekelskiftesstil är pyntat även på utsidan.

Julpyntat kök i sekelskiftesstil.

Foto: Carina Olander

Jennys och Karls kök har stommar från Ikea men med hjälp av profilerade golvsocklar, tidstypiska beslag och ljusgrå, penselmålade köksluckor har de skapat ett vackert gammaldags kök med platsbyggd känsla. Bänkskivan är målad med svart linoljefärg och toppad med ett extra skyddande lager av matt hårdvaxolja. Mattan på golvet kommer från Ellos.

– När vi var och hälsade på mina föräldrar gick vi förbi det gamla spökhuset. Plötsligt insåg vi att huset låg på en väldigt vacker plats. Det bästa av allt var att marken sedan flera år tillbaka tillhörde min pappa. Vi tyckte mycket om storleken och stilen på det gamla huset som stod här, men huset hade aldrig blivit färdigbyggt, utan i stället hade huset fått förfalla, berättar Jenny.

I köket är det uppdukat till glöggmingel.

Foto: Carina Olander

I det vackra köket är det uppdukat för kvällens glöggmingel. Duken är sydd av linnetyg. Faten, glaskuporna och skärbrädorna av porslin kommer från Jennys webbshop.

Jenny och Karl tog dit flera olika snickare för bedömning av timmerstommen på huset för att kolla om den skulle gå att behålla. Men efter flera utlåtanden och mycket diskussioner så bestämde sig paret för att bygga ett nytt hus. Att bygga klart det gamla huset krävde alldeles för stor arbetsinsats.

Vit kroklist i köket.

Foto: Carina Olander

Kroklisterna under bröstlisten är vackra i sig och tacksamma att dekorera efter årstid för mysig stämning.

– Innan huset revs tog vi tillvara på så mycket vi kunde från det gamla huset. Vår plan var att bygga ett hus som lånat attribut från det gamla huset. Till exempel tog vi tillvara på alla gamla dörrar som vi renoverade och nu sitter i vårt nybyggda hus.

Från köket har familjen vy mot matplatsen på glasverandan.

Foto: Carina Olander

Uppdukat för glöggmingel på köksön med vy in mot matplatsen på verandan.

– Det tog lång tid att rita huset, för det var så mycket att ta hänsyn till både invändigt och utvändigt. Vi tittade mycket på planlösningar på äldre hus, särskilt på det hus som tidigare stod här, berättar Jenny.

Familjens matrum på glasverandan.

Foto: Carina Olander

Matplatsen på glasverandan är stämningsfullt julpyntad med grov linneduk, granris och röda äpplen. Stolarna och bordet är köpta på Blocket. Kristallkronan är köpt på Bukowskis och kristallglasen är arvegods.

När Jenny och Karl var klara med hur de ville ha huset fick de hjälp av husföretaget de anlitat med att göra byggritningen. Några månader senare, i februari 2014, började snickarna bygga på huset.

Kakelugn i gammaldags stil men med modern förbränningsteknik.

Foto: Carina Olander

Jenny och Karl valde att sätta in en ny kakelugn med modern förbränningsteknik i gammaldags stil från Contura. Både fåtöljen och stolarna runt matbordet är Blocketfynd.

– Lagom till julen det året flyttade vi in i vårt hus som en liten familj. Vi fick vårt första barn William strax innan flytten. Så julhelgen 2014 kommer alltid att vara lite speciell för oss. För att det var vår första jul som familj, och för att vi fick fira den i vårt nybyggda hus.

Vy in mot vardagsrummet.

Foto: Carina Olander

I vardagsrummet står granen pyntad. I öppningen in till vardagsrummet ska det sättas in pardörrar som tidigare satt i det gamla huset. Överljusfönstret är köpt i en byggnadsvårdsbutik och är en detalj som paret tycker mycket om. Fåtöljen kommer från Ikea och har fått nytt överdrag från Bemz.

Det är framförallt Jenny som är intresserad av inredning.

– Karl tycket det är roligt, men det är oftast jag som kommer med idéerna. När jag sålt in dem hos honom är vi alltid helt överens.

Vardagsrum med vit soffa och mörkbrunt soffbord.

Foto: Carina Olander

Speglarna reflekterar ljuset från fönstren och gör att vardagsrummet känns större. Soffbordet är köpt till vrakpris – det kostade 20 kr på en loppis på Österlen. Fåtöljen och soffan som kommer från Ikea har fått nya överdrag från Bemz.

Viktigast för dem båda är att hemmet är harmoniskt och ger ett enhetligt intryck.

– Vi har inrett med milda toner av vitt, grått och naturmaterial som grund. Det är en stil som är lätt att variera och som håller över tid.

Inslagna paket under granen.

Foto: Carina Olander

Jenny älskar att slå in fina paket till jul. Kulorna i granen kommer från hennes egen webbshop.

– Vi är inte så noga med att följa de senaste trenderna, utan ser mer till helheten. Vi köper inte så mycket nytt. De saker och möbler vi tycker allra mest om är de som vi köpt på loppisar och auktioner, ärvt, eller byggt själva. Det är saker som bär på en historia. Det är svårt att få samma känsla med saker som är nyproducerade, säger Jenny.

Vitmålat sovrum med gråa detaljer och textilier.

Foto: Carina Olander

Sovrummet är harmoniskt inrett i grått, vitt och beige. Sänggaveln har paret byggt själva och klätt med linnetyg. Sängborden med marmorskiva är köpta på Blocket. Kistan, som är köpt i en byggnadsvårdsbutik, är perfekt till förvaring. Lampetten på väggen kommer från PB home, överkastet från Ellos och den grovstickade pläden är en Chunky knit blanket. Sänglamporna och mattan kommer från Ikea.

Så här dagarna före jul råder det febril aktivitet inne i huset. Jenny och maken Karl håller på att förbereda kvällens glöggmingel med de närmaste vännerna. Matbordet på glasverandan är omsorgsfullt uppdukat med en grov linneduk, rödvitrandiga servetter, granris och röda äpplen.

Små pepparkakshus under glaskupor.

Foto: Carina Olander

Jenny har gjort två minivarianter av pepparkakshus. Här under glaskuporna får de vara i fred från små pilliga fingrar.

– Jag älskar att skapa stämning, och vill att våra vänner verkligen ska få en stor dos av julkänsla när de kommer hem till oss i dag. Jag tycker att det är fantastiskt mysigt att sitta vid ett juldukat bord med tända ljus och julens alla dofter. Dessutom så har vi en kakelugn i rummet, och knastret från elden ger en rogivande känsla som helt klart ökar både julstämningen och välbefinnandet, säger Jenny.

Nytt badrum i sekelskiftesstil.

Foto: Carina Olander

Det nya badrummet ser ut att vara byggt vid förra sekelskiftet tack vare smarta materialval.

I köket intill är det uppdukat för glöggmingel på köksön.

– Vi pyntar med grankvistar, lingonris, enris, kottar och mossa från naturen, men även hyacinter, nejlikor, stjärnanis och kanel som bjuder på oslagsbara juldofter. Jag tycker att det enkla och naturliga ger en sådan genuin julkänsla. För att ytterligare förstärka julkänslan tänder vi levande ljus överallt. Det är så otroligt mysigt, säger Jenny.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmets julspecial 2017.

Älskar du julmys? Kolla in bloggaren Underbara Claras vackra julhem!