Med en storslagen utsikt från balkongen är det inte konstigt att Anna och Jacob trivs i den vita trävillan på Köpstadsö. Välkommen in i en skärgårdsdröm inredd med ljusa pasteller och fina gör det själv-projekt!

Vitt trähus på klipporna i skärgården.

Foto: Cecilia Möller

Huset ligger vackert precis vid havet på Köpstadsö i Göteborgs skärgård.

K

öpstadsö är en liten pärla i Göteborgs södra skärgård. Vägarna är små och slingriga, och på den bilfria ön tar man sig fram till fots. Enda transportmedlen är de skottkärror, som står uppradade vid ångbåtsbryggan. Varje familj har sin egen att köra tunga saker i mellan hamnen och bostadshusen.

– Närheten till havet och den magiska utsikten är det bästa med att bo här, säger Anna Järelöv. Men även lugnet när man kliver iland på ön är härligt.

Vardagsrum med vita väggar, brun soffa och pastelliga kuddar.

Foto: Cecilia Möller

Vardagsrummet har en mysig planlösning med nischen under snedtaket. Howardsoffan kombineras med en fåtölj som Anna köpt på Blocket och klätt om i tyget Big waves från Littlephant.

Anna flyttade in i huset 2003, och hyrde då av sin pappa som ägde fastigheten vid den tiden. Några år senare träffade hon Jacob, som inte hade något emot skärgårdslivet, och sedan 2007 bor familjen på övervåningen i huset. På undervåningen bor Annas bror.

– Huset är min pappas föräldrahem och jag har älskat det sedan jag var liten, förklarar Anna. Den härliga utsikten i kombination med husets vinklar och vrår, snedtak och gamla detaljer, gör att man har svårt att vilja bo någon annanstans.

Mintgrönt skåp i vardagsrummet, med matplatsen i bakgrunden.

Foto: Cecilia Möller

Vardagsrummet har plats för skönt soffhäng. Det stora skåpet är ett gammalt teakskåp som Anna köpt på Blocket, målat om och satt nya handtag på. Taklampan Crystal bulb av Lee Broom är köpt på Artilleriet, mattan Block kommer från House doctor och bordet är köpt på Blocket.

Enda nackdelen med skärgårdslivet är att det inte finns någon affär på ön, tycker Anna.

– Det kan vara frustrerande när mjölken tar slut eller när chokladsuget blir starkt, men då får man låna av grannen. Det är som en egen liten Bullerby här, man är trygg och alla känner varandra, och man hjälps åt.

Vitt matbord med udda stolar runtomkring och en Stringhylla på väggen.

Foto: Cecilia Möller

Matplatsen i köket är inredd med en mix av arvegods, Blocketköp och second hand. Den svarta karmstolen är Thonet no 30 och den gröna stolen är en ommålad Öglanstol från Ikea. Taklampan är en Bumling, köpt i en antikaffär i Göteborg. 

Bild på Anna som bor i huset.

Foto: Cecilia Möller

Här bor

Anna Järelöv, 33, och Jacob Hede, 36, med barnen Lilly, 8, och Walther, 4. Anna arbetar som lärare och Jacob är CNC-tekniker på Volvo. Anna finns på Instagram som @finhetermedmera

Om hemmet

Övervåningen av en villa på Köpstadsö i Göteborgs södra skärgård.

Byggår: 1937.

Boyta: 141 kvadratmeter fördelade på 4 rum och kök.

Inflyttningsår: 2003.

Även om havet breder ut sig utanför fönstren i den ljusa 1930-talsvillan så är utrymmet inomhus begränsat. Den största utmaningen för familjen har varit att komma på smarta förvaringslösningar och få till en bra planlösning. Barnen behövde varsitt rum och de ville även ha större sociala ytor i kök och vardagsrum.

– Vi har tagit ner några väggar för att öppna upp och få mer rymd, tidigare var det många små rum och ett väldigt litet kök, berättar Anna. Det funkade för en person men inte för en familj på fyra personer som vi är i dag. Köket har fått en total ”make over”.

Det mesta av renoveringen har Annas pappa gjort tillsammans med Anna och Jacob. De har gått varsamt fram för att försöka bevara husets själ samtidigt som rummen fräschats upp. De gamla trägolven gick dock inte att bevara, då isoleringen under var dålig och behövde bytas.

Vitt kök med svart kakel och öppna hyllor.

Foto: Cecilia Möller

Köket går i lantlig stil, med stommar och luckor från Ikea. Kaklet är ett standardkakel som finns i de flesta byggvaruhus.

– Det som fanns kvar under golvbrädorna var lite sågspån och tidningar från första världskriget, skrattar Anna. Vi isolerade om och lade in klickgolv, vilket vi ångrar idag och vill ändra så småningom. I ett sådant här hus ska det vara fina massiva trägolv som passar in i skärgårdsstilen och som dessutom bara blir vackrare med åren.

Nästa projekt blir mer omfattande. Baksidan av huset ska byggas ut och balkongen ska bli en glasveranda. Utbyggnaden blir i två plan med stor hall och stort badrum i den nya delens bottenvåning. På övervåningen blir det varsitt nytt rum till barnen.

Balkong med litet grönt bord och en utsikt över havet.

Foto: Cecilia Möller

På balkongen är det underbart att duka upp till fika under soliga sommardagar. Det gamla bordet hittade Anna i svärmors källare.

– Glasverandan är det som ska bli allra roligast, konstaterar Anna. Vi vill ha matplatsen där eftersom vi kan sitta många tillsammans där utan att det blir trångt. Drömmen är att ha plats för ett stort bord som blir en naturlig samlingsplats, oavsett om det är för att äta, rita, göra läxor eller spela spel.

Anna står och tar in utsikten på balkongen.

Foto: Cecilia Möller

Anna och Jacob bor på övervåningen i huset som de delar med Annas bror. Korgstolen är köpt på loppis.

Anna älskar att vara hemma och det är viktigt att hemmet är mysigt och trivsamt. Stilen är en blandning av retro och modernt, med många gör det själv-projekt där second handfynd har fått nytt liv med lite färg och omsorg. Även om Anna är ombytlig av sig och tycker om att förändra så är hon noga med vad hon tar in i hemmet, och hon har en tydlig bild av hur hon vill att det ska se ut.

Ljust sovrum med en ljusblå sänggavel gjord av en gammal dörr.

Foto: Cecilia Möller

Sovrummet har liggande vitmålad väggpanel och vitmålat trägolv. Sängbordet Hemnes från Ikea har Anna målat om och satt på en ny mässingsknopp från Indiska. Lampan kommer från Lagerhaus.

– Det är viktigt för mig att jag tycker om de möbler och detaljer som finns omkring mig. Med åren har jag också lärt mig att ha tålamod och vänta tills jag hittar något jag verkligen vill ha, i stället för att köpa något ”så länge” eller resonera att ”den här är inte riktigt som jag tänkt mig men det blir nog bra”. För det blir ju sällan bra om man tänker så!

En hörna i sovrummet med en rund spegel och sittbänk.

Foto: Cecilia Möller

Extra avlastningsytor glömmer många bort i sovrummet. Här har Anna inrett ett hörn med en liten sittbänk med en skön dyna. På väggen hänger spegeln Stockholm från Ikea.

Det estetiska är i fokus när Anna inreder. Funktion är visserligen viktigt, speciellt när man har barn och måste hitta många praktiska lösningar. Men när det kommer till detaljerna är det Annas intresse för inredning och design som styr.

– Intresset har alltid funnits där och kommer nog delvis från mina föräldrar, speciellt från mamma, förklarar Anna. Så länge jag kan minnas har jag pysslat och målat om hemma. Min pappa var världens snällaste, och dessutom snickare, och ställde alltid upp på mina och mammas inredningsidéer. Vi gjorde allt från att flytta möbler hit och dit, till att tapetsera om eller göra hål i taket och sätta in en stege för att jag skulle inreda ett sovloft på vinden.

Lillys rum har ljusrosa väggar och ett vitt skrivbord.

Foto: Cecilia Möller

Lillys rum är en ljuvlig dröm i rosa och vitt. Skrivbordet kommer från Ikea, stolen är en Öglanstol som Ikea sålde på 1960-talet och trasmattan är från Åhléns.

I det vackra skärgårdshuset är Annas favoritrum utan tvekan sovrummet. Här finns en känsla av lugn och harmoni, rummet är stort och luftigt med en inredning i dova pasteller. Dessutom har rummet ljuvlig havsutsikt.

– Jag gillar den mysiga känslan som mixen av nya och gamla möbler ger vårt hem, avslutar Anna. Och att inredningen återspeglar hela familjen i alla böcker, växter, leksaker och gitarrer.

Utdragbar teaksäng i Walthers vitmålade rum.

Foto: Cecilia Möller

Utdragssängen i Walthers rum är köpt på loppis och stolen kommer från en antikaffär i Göteborg. Kuddarna är från Fine little day och Camp cirrus.

– Fast skulle man fråga resten av familjen så kanske den mest återspeglar mig och min förkärlek för stolar och kuddar! 

I hallen hänger en nätt klädhängare från Ikea på väggen.

Foto: Cecilia Möller

I den lilla entrén på nedre plan hänger en nätt klädhängare från Ikea. Härifrån går trappen upp till övre plan där familjen bor.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 7/2017.

 

Älskar du färgglada sommarhem? Då måste du kolla in Lotta Kühlhorns gård på Gotland!