Åh, rutmålade trägolv! Vem drömmer inte om ett gammaldags rutigt golv? Så här enkelt målar du ditt golv snyggt rutigt utan spill!

Rutigt golv ger rummet karaktär

Att måla ett rutigt golv är faktiskt lättare än många tror. Men det gäller, som vanligt, att vara noga med förarbetet innan du börjar måla. Belöningen blir ett charmigt och stämningsfullt golv som ger karaktär till rummet. Vi lär dig hur du gör – steg för steg!

Målat_rutigt_golv_och_tavelvägg

Inte svårt att måla rutigt golv

– Det är inte svårt och dyrt att förvandla sitt golv till ett mästerverk, men man måste ha tålamod, säger Hanna Oinonen på Målarmästarns färgbutik.
– Golvet blir finare ju mer det slits och ska man göra ett rutigt trägolv ska det kännas oldschool, tycker jag.

Hur börjar man?
– Ska du måla golvet i lantligt shabby chic-stil, ta först en grundfärg som binder in hartser och kvistar i virket. Därefter målar du golvet i en bottenkulör och ritar upp supersvagt med blyerts, hur du vill ha det. Efter det tar du en fin konstnärspensel som du målar med längs blyertsstrecken och fyller sedan i med en större pensel. Nackdelen med att måla själv är att det inte blir spikraka ränder, men resultatet blir levande.

Vilket är det vanligaste felet?
– Att inte tänka på helhetsintrycket, utan börjar med att göra rutorna från ett hörn och ser misstag när man backar utåt i rummet. Det kan vara snyggt att måla grundfärgen först och sedan en 1–2 decimeters grå kant längs listerna för att rama in rummet. Därefter målar man rutorna.

Vad behöver man tänka på mer?
– Kulörval är viktigt. Golv är belysta direkt uppifrån, så det blir en helt annan färgupplevelse än om man målar väggar. Till golv är det bra med lite jolmigare, sobrare kulörer. Väljer du blått, ta en smutsblå som går mot duvblått. En vanlig blå ton kommer att bli skrikig. Rådfråga din färghandlare! Är golvet lackat måste du först tvätta och slipa, rugga upp det.

När blir det klart?
– Även om de moderna, vattenburna produkterna torkar snabbt, så tar det en vecka innan färgen härdat klart.

Kan man måla rutor på linoleum?
– Lineoleum och plastgolv brukar ha en ytbehandling som gör att färgen får svårt att fästa, då är det bra ju äldre golven är. Har du bråttom, skura med målartvätt som river upp ytan och slipa med sandpapper, så att du får en uppruggad yta.

Är det svårt att måla ett rutigt golv?
– Nej, men om du vill kan du rolla ut färgen med en tunnhårig filtroller med penselskaft, då blir det som att du skurar ut färgen.

Steg-för-steg-guide:

Rita_upp_rutor_på_golvet

 1. Grundmåla golvet
  Penselmåla golvet med en grundfärg som kapslar in hartser och kvistar. Penselstryk och dra ut färgen i plankornas riktning. Måla sedan golvet på samma vis i en bottenkulör, till exempel vitt. När det torkat och är övermålningstorrt, skissa upp rutmönstret tunt med en blyertspenna.
  Tejpa_upp_rutor_på_golv
 2. Tejpa rutorna
  Kör tejptricket! Skissa med blyertspenna först och tejpa upp rutorna utmed blyertslinjerna.
  Måla_i_rutorna_med_pensel
 3. Måla på tejpen
  Därefter målar du med den färg som först är målad på golvet – på tejpkanten. Har du exempelvis målat med vitt, måla även vitt på tejpen. Då kommer den vita färgen krypa in under tejpen, men eftersom hela golvet är målat i vitt kommer det sedan inte att synas. Sedan torkar den till ett skyddande lager. När du därefter målar rutorna i dekorationsfärgen, till exempel i grått, och drar bort tejpen, får du en rak, snygg kant.
  Rutigt_golv
 4. Låt golvet vila
  Måla färdigt alla rutor på samma sätt och ta bort tejpmarkeringarna. Låt golvet härda ordentligt, i ungefär en vecka, innan du ställer in tunga möbler eller går på det.

Vill du ha fler tips på hur du gör det fint och trevligt hemma? Läs även 10 sätt att piffa upp med tapet