För att rota fram de bästa skatterna på loppis krävs både tålamod och kunskap. Här bjuder Allt i Hemmets inredare Camilla­ Fürst på sina bästa fyndknep och tipsar om vad du bör hålla utkik efter i sommar.

 

Inredningsexpertens fyndknep – och tips på vad du inte bör missa på sommarens loppisar:

Textilier
Gammal träsoffa med blommigt, rosa tyg och en virkad pläd.

Foto: Malin Grönborg

 • Våga satsa på färg. Starka kulörer är på väg att göra stor revansch, så passa på att fynda 1970-tals-tyger med större mönster, som det ofta finns gott om på loppisar. Du kan förvandla ett förkläde eller gardin till snygga kuddfodral, eller så klipper du kvadrater och syr ett vackert lapptäcke att använda som överkast på sängen. Det kan bli jättefint i sommarstugan!
 • Håll utkik efter gamla överlakan. De är inte bara vackra med sin spetsbård, utan du får oftast riktigt bra bomullskvalitet till ett oslagbart pris! Använd dem som underlakan, sy om dem till påslakan eller använd tyget till att göra ett babypåslakanset. Har du riktig tur kan du hitta ett överlakan med barnets initialer som monogram.
 • Leta snygga mattor. Trasmattor är alltid aktuella, speciellt till sommarstugan. Just nu är ryamattor väldigt trendiga. En mönstrad sådan kan till och med bli väldigt snygg på väggen. Om det inte går att tvätta mattan i maskin kan det vara värt att lämna in den på kemtvätt.

Glas och porslin
Stilleben med vaser av keramik och glas.

Foto: Johanna Hagbard

 • Samla prylar till stilleben. Att gruppera saker till vackra stilleben är ett enkelt sätt att förnya hemma, så håll alltid utkik efter fina porslinsaskar med lock, vackra vaser och snygga flaskor. Köp föremål i flera olika storlekar för att stillebenet ska kännas levande.
 • Leta efter udda grejer. Om du inte har turen att hitta en hel servis för en billig penning är det fint att mixa och matcha tallrikar och glas. Men bestäm dig gärna för någon typ av röd tråd. Till exempel klara dricksglas i ungefär samma storlek men med olika mönster eller blommiga tallrikar med blåvitt mönster.
 • Nobba inte kaffeservisen. Nuförtiden dricker många av oss kaffe ur större muggar, därför kan du hitta gamla mockakoppar för en liten peng. De fungerar utmärkt som espressokoppar. Gammaldags kaffekannor går också att hitta billligt och blir även fina som vaser. 

Möbler

Vitt matbord med udda stolar runtomkring och en Stringhylla på väggen.

Foto: Cecilia Möller

 • Förvandla med färg och tapet. Tänk kreativt! Du kan exempelvis köpa flera olika stolar att ha runt matbordet och måla alla i samma kulör så att de ändå hänger ihop. Eller tapetsera lådfronterna på en gammal byrå.
 • Investera i en piedestal. Det är en lite bortglömd möbel som har blivit aktuell igen, mycket tack vare att det är så populärt att inreda med växter.
 • Satsa på enkla möbler. En avtagbar dyna på en stol är lätt att tvätta eller klä om, men stoppade möbler är desto svårare. Vill du klä om en möbel hos en tapetserare kan det bli dyrt, så ta med den kostnaden när du räknar på slutpriset.

Belysning
Vardagsrum med loppisfyndad, industriell lampa.

Foto: Lina Östling

 • Leta efter 1970-talslampor. Bordslampor av plast är väldigt eftertraktade just nu. Håll även utkik efter industriella lampor, speciellt ute på landsbygden. Där kanske du har turen att stöta på en grislampa (en industriell taklampa som tidigare har använts i en svinstia).
 • Strippa lampan. Döm inte ut en snygg lampfot för att den har en mindre vacker lampskärm. Antingen kan du använda den med en naken glödlampa, eller köpa en ny skärm. Lampfötter av trä är enkla att måla om formen faller dig i smaken men inte färgen.
 • Tänk på slutkostnaden. En gammal lampa bör alltid kontrolleras av en fackman innan den används. Det kan till exempel finnas spruckna sladdar inuti lampan, och enligt Elsäkerhetsverket får man som privatperson inte byta en ojordad stickpropp själv. Ha alltid renoveringskostnader i åtanke när du köper på loppis.

Inredningsdetaljer
Sovrum med loppisfyndade oljemålningar och tavlor ovanför sängen.

Foto: Camilla Lindqvist

 • Leta konst till tavelväggen. Just nu är det trendigt med tavlor på väggen, så håll utkik efter oljemålningar, grafiska affischer och teckningar. Om ett fint motiv känns mossigt på grund av ramen kan du byta ut eller måla om den. Eller häng upp målningen utan ram! 
 • Fynda silverfärgade prylar. Mässingsdetaljer har varit otroligt populära de senaste åren, men silverfärgade prylar av tenn och krom är på väg tillbaka. Passa på att köpa silverfärgade ljusstakar, krukor och andra inredningsdetaljer nu när priserna fortfarande tillåter riktiga fynd.
 • Håll ögonen öppna för skulpturer och byster. Handgjorda konstverk av bland annat keramik piffar till såväl fönsterbrädan som sidobordet.