Låt ditt gamla läderskärp få nytt liv och gör en stilren ljusstake som förgyller vilket sidobord som helst. Har du inget skärp kan du köpa en läderrem i hobbybutiken. Vi visar hur du gör!

För att göra en läderljusstake behöver du…
Ljusstake gjord av en bit läder.

Foto: Åsa Liffner

 • Läderskärp eller -rem. Vi använde en läderrem med måttet 100 x 3,5 cm
 • Penna
 • Håltång
 • Skruvnitar
 • Skruvmejsel

Gör läderljusstaken så här:

 1. Tänk på att använda en tillräckligt bred rem så att ljusen står stadigt. Om du har en helt ny läderrem, börja med att mjuka upp den genom att böja den fram och tillbaka. Vik sedan remmen på mitten, runt ett ljus. Markera med en penna var du ska sätta skruvniten (se till att lädret sitter tajt runt ljuset). Gör ett hål med en håltång, trä igenom skruvniten och skruva fast den ordentligt med en skruvmejsel. Nu har du en ögla i mitten av remmen och två lösa ändar.
  steg 1: Gör ett första hål med en håltång.

  Foto: Åsa Liffner

 2. Ta den ena änden och vik den tajt runt ett ljus till en ögla. Vik den andra änden över öglan och se till att den slutar längre in mot mitten än den inre. Markera med en penna och gör ett hål med håltången. Om det inte går att trycka igenom alla lager läder på samma gång, använd det första hålet som mall. Fäst med en nit.
  steg 2: Ta den ena änden och vik den tajt runt ett ljus till en ögla.

  Foto: Åsa Liffner

 3. Måtta ut mitten på remmen. Sätt ner ett ljus och fäst en skruvnit på vardera sida genom att följa samma princip som ovan.
  steg 3: Måtta ut mitten på remmen.

  Foto: Åsa Liffner

Sugen på fler DIY-projekt? Vi visar hur du gör en oljelampa av en gammal glödlampa!