Finns det något härligare än att laga mat ute i det fria? Vi bjuder på byggtips och smarta idéer som ger dig ett snyggt utekök med massor av rustik charm!

Bygg ett enkelt utekök av tegelstenar

Utekök byggt av tegelstenar som är målade i en ljusgrå färg.

Foto: Anna Kubel

Att bygga ett utekök behöver inte vara svårt. Med hjälp av tegelstenar eller lecablock kan du bygga hur enkelt (eller hur avancerat) du vill. Det här uteköket har murats av tegelstenar och därefter målats i en ljusgrå kulör. Under arbetsytan finns utrymme för förvaring av grillkol och tillbehör. Två specialbeställda luckor av svart plåt förstärker den rustika stilen. Grillen som skymtar till vänster på köksbänken består av en lös låda av plåt med grillgaller.

Så ger du uteköket en charmigt rustik stil:

 • Använd trä och keramik
  Inred uteköket med keramik, patinerade trädetaljer och lerkrukor. Detaljer i svart metall blir pricken över i.

Stor tallrik med savoykål och kronärtskockor.

Foto: Anna Kubel

 • Inred med ätbart
  Låt grönsakerna till middagen ligga framme på ett stort fat i uteköket. Det ger en vackert rustik känsla samtidigt som det är praktiskt att ha dem nära till hands när du lagar mat.

Målade lerkrukor med färska örter.

Foto: Anna Kubel

 • Låt kryddor sprida väldoft
  Sätt kryddor och örter i fina krukor, och placera dem så att du har dem nära till hands när du lagar mat. De ger härlig känsla och sprider väldoft!
 • Måla krukorna
  Köp billiga terrakottakrukor och måla dem i en kulör som matchar ditt kök. Bäst är att använda linoljefärg som är snäll mot miljön. Linoljefärg speciellt framtagen för krukmålning finns exempelvis hos Zetas trädgård.

Vattenbehållare med kran vid uteköket.

Foto: Anna Kubel

 • En vattenbehållare ger rinnande vatten
  Har du inte vatten i anslutning till ditt utekök är en större vattenbehållare med tappkran en smart lösning. Försök hitta en som rymmer många liter, så att vattnet räcker lite längre. Ställ vattenbehållaren på en skuggig plats så att vattnet hålls fräscht.

Svart rullvagn med plats för kokböcker, örter och andra tillbehör.

Foto: Anna Kubel

 • Satsa på en smart rullvagn
  Fyll vagnen med sånt som är bra att ha i uteköket. Här kan du även ha ömtåligare saker som kokböcker och textilier, eftersom vagnen är lätt att rulla in under tak vid dåligt väder.

 

Vill du duscha under bar himmel? Så här bygger du en utedusch!