Edyta Hammar har ett riktigt drömhem, omgivet av skog, åkrar och ängar – och fyllt av romantisk inredning. Tänk skira textilier med spets, ljuvliga sommarblommor och möbler från 1700-talet!

Säng bäddad med vita lakan.

Foto: Karin Johansson

Sovrummet som går i vitt är ljuvt romantiskt med vackra spetsar och volanger på textilierna. Sängen och sängbordet kommer från Mio. Kristallkronan och sängkläderna kommer från Ellos. De vita spetskuddarna är från Hemtex och överkastet är köpt i inredningsbutiken Sockerklaras i Sävsjö.

V

indstilla kvällar med total tystnad. Endast svalornas underbara fågelkvitter hörs och vinden som då och då susar i trädkronorna. Så beskriver Edyta Hammar sitt boende på en gård strax utanför Mariannelund i Småland. Som ägare av en mäklarbyrå med kontor på tre orter lever hon ett hektiskt arbetsliv. Då är hemmet en viktig plats för familjegemenskap och nedvarvning.

Rött hus med vita knutar.

Foto: Karin Johansson

Familjen Hammars vackra hus ligger på en gård utanför Mariannelund i Småland.

– Omgivningen här är som balsam för själen. Jag älskar att bo på landet. Det är tyst och fridfullt, ingen trafik som stör lugnet. Under sommarhalvåret är det alldeles underbart att bli sittandes ute, sent in på småtimmarna och titta på stjärnorna. Här får jag möjlighet att ladda batterierna.

Tapetserad hall med halvmånebord och knoppbräda.

Foto: Karin Johansson

I hallen sitter en vacker tapet från Sandbergs. Golvet är original från 1700-talet och halvmånebordet är köpt på Blocket. Knoppbrädan har Edyta och Magnus hittat på gården.

Edyta hade alltid drömt om att få bo i ett gammalt rött hus med vita knutar som andas historia.

– Historiens vingslag blir sällan så tydliga som i gamla hus med vinklar, vrår, trösklar och timmerväggar som avslöjar tidens tand, säger hon.

Matsal med ett slagbord från 1700-talet.

Foto: Karin Johansson

I Edytas och Marcus vackra matsal dukas det upp när det vankas familjesammankomster och högtider. Slagbordet från 1700-talet är köpt på auktion och har fått behålla sin originalfärg. Stolarna har Edyta ärvt av sin farmor och ljuskronan av smide fick hon i 30-årspresent av sina föräldrar som låtit en smed tillverka den. Gungstolen har Edyta fått i present av Marcus och tallrikshyllorna har hennes pappa byggt. Halvmåneborden är köpta på auktion.

När hon träffade Marcus, för cirka fyra år sedan, föll det sig så att hon fick möjligheten.

– Huset byggdes 1793, det är väldigt gediget och består av timmer. Gården kom in i familjens ägor först 1869 och köptes då av Marcus farmors mormor och morfar. Marcus fick möjligheten att köpa gården från sin släkting, sin farmors bror, 2003 och är fjärde generationen som bor här, berättar Edyta.

Sänggavel gjord av en gammal dörr.

Foto: Karin Johansson

I Elviras rum används en dörr från 1800-talet som sänggavel. Sänglampan kommer från Miljögården och sängkläderna från Ellos. Pottskåpet, som används som sängbord, är köpt på auktion.

Sedan Edyta flyttade in i huset har det genomgått flera renoveringar. Bland annat var familjen i behov av ytterligare ett sovrum och valde då att renovera föräldrasovrummet. De öppnade upp till nock, tog fram originalbjälkarna i taket och satte upp en skiljevägg så att det bildades två sovrum. De passade även på att ta fram den vackra timmerväggen som dolde sig bakom tapet och spånskivor. Nu bildar den en vacker fond i Edytas och Marcus sovrum såväl som i minstingen Tindras rum.

Timmervägg i sovrummet.

Foto: Karin Johansson

De vackra takbjälkarna, timmerväggen och den öppna spisen är original från 1700-talet. Dörren leder in till en stor walk in closet.

– Sovrumsrenoveringen var starten på omvandlingen av huset. När jag flyttade in var stilen blandad med tapeter i olika kulörer som engelskt rött, ockragult och grönt. Men jag älskar det klassiskt vita, så det har vi valt som bas. För att få fram en varm och ombonad känsla målade vi taklister, golvsocklar och fönsterfoder i grått.

Skåp från 1800-talet i barnrummet.

Foto: Karin Johansson

Det stora skåpet i Tindras rum är från 1800-talet. Både skåpet och växa-sängen är loppisfynd. Sängbordet (som är ett pottskåp) är arvegods.

Bild på Edyta Hammar som bor i huset.

Foto: Karin Johansson

Edyta tar tillvara på vad naturen erbjuder när hon inreder sitt vackra hem i härlig lantstil.

Här bor

Edyta, 33, och Marcus Hammar, 45, med barnen Elvira, 15, August, 12, och Tindra, 5. Edyta driver egen mäklarbyrå, bloggar på edytahammar.se och finns på Instagram som @edytahammar. Marcus är skogsarbetare och kör timmerbil.

Om hemmet

En gård utanför Mariannelund i Småland.

Byggår: 1793.

Boyta: 220 kvm fördelade på 6 rum och kök.

Inflyttningsår: 2003.

Målet med renoveringarna är att återskapa och bevara det som går att ta tillvara på från husets original och ersätta det som försvunnit med tidsenlig stil och moderna material. Huset och trädgården är en riktig sommardröm med all sin grönska under den varma årstiden. Edyta låter gärna årstiderna synas även inomhus och fyller huset med gröna kvistar, blommor och annat som hör sommaren till.

Men ett gammalt genuint hus behåller sin charm året om. När det börjar bli kallt och mörkt om kvällarna myser familjen gärna innanför husets väggar med en pläd, en varm kopp te och låter brasan ta fart i den fina kakelugnen som är insatt någon gång på 1900-talets början.

Kontor med blommig tapet.

Foto: Karin Johansson

En vacker plats för läxläsning. Det platsbyggda skåpet till vänster är original. Stolen och skrivbordet är köpta på auktion. Tapeten kommer från Rusta.

– Jag älskar att komma hem från jobbet, tända en brasa och höra det sprakande ljudet. Det är livskvalitet om något. Elden värmer skönt och knastret skapar en rofylld stämning, säger Edyta.

Vardagsrum med grå hörnsoffa och en jakttrofé på väggen.

Foto: Karin Johansson

Vardagsrummet har en vit bas med grå inslag. En modern soffa bryter av 1700-talskänslan på ett snyggt sätt. Det fina skåpet har Marcus ärvt, det antika slagbordet är köpt på loppis och brickan är ett auktionsfynd. Jakttrofén är från en av Marcus jaktturer i skogen.

Även om huset genomgått stora renoveringar de senaste åren är Edytas och Marcus idéer långt ifrån slut. Snart kommer drömmen om en glasveranda att förverkligas. Den blir på hela 50 kvadratmeter med både matplats och hall.

Vitputsad öppen spis.

Foto: Karin Johansson

Den fullt fungerande öppna spisen har stått här sedan huset uppfördes på 1700-talet. På den tiden gällde det att elda för att hålla sig varm.

– Det kommer bli en veranda med spröjsade fönster åt tre håll där naturen kommer riktigt nära. Där ska man kunna sitta och se solen sakta gå ner i horisonten.

Dessutom planerar familjen att renovera köket och bygga upp en gammeldags spis med spiskåpa.

Kök med vita skåpsluckor.

Foto: Karin Johansson

Köket har rustas upp i omgångar. Senast tog familjen fram timmerväggarna, spacklade och målade dem och satte in fönster i gammaldags stil. Köksinredningen kommer från Ikea.

– Vi kommer också att plantera flera sorters fruktträd och anlägga ett större trädgårdsland med flera bäddar där alla sorters kryddor och sallader får plats. Det ska bli fantastiskt att kunna gå ut i trädgården och plocka in våra alldeles egna färska kryddor till matlagningen. Inte minst för de små som får vara med och sätta fröna och se alla grödorna gro dag för dag, säger Edyta.

Köksbord med duk och bruna stolar.

Foto: Karin Johansson

Slagbordet från 1800-talet är köpt på auktion. Stolarna och kökssoffan fanns på gården. Fotogenlampan är en present från Marcus mamma.

 

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 6/2017. 

Älskar du hem med lantlig charm? Då får du inte missa Sara och Niklas vackra hem utanför Karlstad.