”Vitt är helt enkelt inget för mig”

Brunt, grönt och ombonat. Hos Andreas i Göteborg är det dova färger som gäller. Han hittade sin hotellinspirerade stil tidigt – och håller fast vid den.

Fashions fade, style is eternalDet konstaterade modeskaparen Yves Saint Laurent och slog därmed fast att trender kommer och går, medan riktig stil består. Citatet träffar helt rätt hemma hos Andreas Patriksson. Utanför fönstret växlar årstiderna. Växter, gator och till och med människor ändrar utseende. Men stilen i Andreas lägenhet är bestående.

Foto: Karin Wildheim

I vardagsrummet står ett rustikt matbord med klassiska Eames-stolar. På golvet ligger en matta från Rusta och i taket hänger lampor från Markslöjd. Den grafiska postern kommer från Market 29.

Inredning inspirerad av hotell

Det är åtta år sedan han flyttade in i den 57 kvadratmeter stora tvårummaren. Han målade om alla väggar och tapetserade i hallen, men i övrigt var lägenheten i så pass bra skick att han kunde flytta rätt in och börja inreda.
– Jag inreder kanske inte som det ser ut i svenska inredningstidningar just nu, men jag tröttnar inte på den här stilen.

Foto: Karin Wildheim

I ett hörn står Ikeas sidobord Lövbacken, fullt av krukväxter. Andreas föredrar tåliga och rejäla gröna växter framför blommor. I taket hänger Alvar Aaltos handgranatslampa, A110. På väggen sitter tidningshållare från Designtorget och en rund spegel från Floramor & krukatös.

I mode- såväl som inredningsvärlden byts ofta inneprylarna ut i snabb takt. Sofforna som nyligen var klädda i skrynkligt, grått linne har bara ett par månader senare svidat om till rosa sammet. Men det snabba, ombytliga modet tilltalar inte Andreas som så länge han kan minnas dragits åt samma håll inredningsmässigt. Hans soffa har varit klädd i samma tyg sedan han köpte den. Visst byter även han ut möbler och prylar, men han är då mån om att inte avvika från sin stil.

Hitchcock i hörnet

– Jag kan tröttna på saker och göra om, särskilt eftersom jag är intresserad av inredning och dagligen matas med inspiration. Mycket som jag köper hamnar i förråd och lådor … Min Hitchcockhörna är ett sådant exempel.

För ett par år sedan samsades bilder, böcker och filmer av den brittiska regissören i ett hörn. I dag står här i stället ett bord fullt med gröna växter.

Foto: Karin Wildheim

Affischen i orange har motiv från Alfred Hitchcocks Vertigo, eller Studie i brott som den fick heta i Sverige, från 1958. Regissörens stil har inspirerat Andreas mycket vad gäller färg, form och känsla i inredningen. På marmorskivan ovanpå elementet står blandade loppisfynd. Den runda spegeln på väggen är en utfartsspegel från Biltema.

En tre år gammal monstera klättrar längs väggen och upp mot taket där den har sällskap av Alvar Aaltos så kallade handgranatslampa.

Kök_med_brun_vägg_och_kökssoffa

Foto: Karin Wildheim

I köket bryter de vita möblerna av fint mot de mörkbruna väggarna.Ovanför köksbordet hänger en Bumlinglampa och på väggen en rund matta från Granit.

De gröna växternas skiftande nyanser stämmer bra överens med resten av lägenheten. Vita väggar har nämligen aldrig varit Andreas melodi. När hela Sveriges hem gick i olika vita toner målade Andreas i stället väggarna i nyanser av brunt, beige och grönt.

– Vitt är helt enkelt inget för mig. Det är enkelt och säkert att inreda med vita väggar, men det känns lätt tråkigt och kallt.

För Andreas är det viktigt att hans hem känns hemtrevligt och personligt, men utan att passera gränsen där det övergår till skrikigt och rörigt.

– Man måste pussla ihop allt på rätt sätt och gärna ha en röd tråd. Ett smart tips är att rama in saker på olika sätt, exempelvis genom att ha dem på en avgränsad yta.

Sovrum_med_stringbokhylla

Foto: Karin Wildheim

Grönt, skönt och avkopplande. Andreas ville ha grönt i sovrummet eftersom det är en lugnande färg. I hörnet hänger en ljusslinga från Happy lights. Tavlan har beställts från Society6 och mattan kommer från Åhléns. Stringhyllan är full av böcker, tidningar och dekorativa prylar.

I lägenheten finns flera stilleben och tavelväggar. Noga utvalda prylar och bilder, utplacerade med eftertanke. Andreas förklarar att det gäller att hitta rätt balans och känsla. Det får absolut inte se symmetriskt och placerat ut utan ska kännas luftigt och oregelbundet.

Gillar brittiska tidningar

Prylarna har alla möjliga ursprung. Bakluckeloppisar, äldre släktingars vindsförråd och moderna butiker i innerstan.

– Jag köper sådant som jag tycker är fint, sedan kan det ta ett tag innan föremålet hittar sin rätta plats. En sak kan stå flera månader i ett skåp innan det plötsligt går upp för mig var jag ska placera den.

Förutom i äldre filmer hittar Andreas mycket inspiration till sin inredning på internet och i inredningstidningar, främst utländska sådana.

– Jag gillar brittiska tidningar. Jag tycker att de i Storbritannien vågar ta ut svängarna mer än i Sverige. Till en början kan bilderna få mig att undra hur de tänkt, men ju längre jag tittar på dem desto mer hittar jag att inspireras av.

  HÄR BOR

Andreas Patriksson, 30, och Daniel Fino, 37. Andreas jobbar som säljare på ett stort möbelföretag. Daniel studerar till mellanstadielärare.

OM HEMMET

Bostadsrätt i 1920-tals-klassicistisk stil i Göteborg.

Byggår: 1927-29.

Boyta: 57 kvm fördelade på två rum och kök.

Inflyttningsår: 2008.

 

 

 

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nummer 10/2016.