Mitt i den ståtliga norska fjällvärlden hittade Annette och Christian sin drömstuga. Nu har de inrett sitt vinterparadis med lika delar nordisk svalka och nordafrikansk hetta.

text Lina Pihl  styling Annette Thorsbye   foto Christian Thorsbye

N

orska nationalparken Rondane bjuder på en spektakulär miljö med över 2 000 meter höga berg som är täckta av snö året runt. Att hitta en stuga här var en dröm som Annette Thorsbye hade haft länge. 2015 köpte hon och maken Christian den ensligt belägna stugan mitt ute i den vackra, karga fjällvärlden.
– Stugan var sliten och hade stått oanvänd under många år. Möblerna var tunga och mörka. Men vi såg potentialen direkt när vi kom in, säger Annette.

Den klassiska stugan från 1950-talet har fått en modern känsla med vitmålade golv, väggar och tak. Hängstolen kommer från Muubs. Soffbordet, med tre olika bords-ytor, har Annette designat själv. Mattan är antik och köpt i Marrakech.

HÄR BOR
Annette Thorsbye
, 41, Christian Thorsbye, 30, och hunden Chappy. Annette är stylist och Christian är fotograf.

 

OM HEMMET

Stuga i Mususæter i norska nationalparken Rondane.

Byggår: 1952.

Boyta: 55 kvm fördelade på 3 rum och kök, samt gäststuga på
35 kvm. 

Inflyttningsår: 2015. 

Annette, som är stylist, och Christian, som är fotograf, började jobba ihop för sex år sedan då deras gemensamma passion för mode och inredning förde dem samman. Ganska snart hittade de ytterligare en gemensam passion – varandra. Nu är paret gifta och arbetar tillsammans med utgångspunkt från fotostudion hemma på gården i Vestby på norska landsbygden. Uppdragen de får tar dem ut på resor runt om i hela världen.

Foto: Christian Thorsbye

Christian och Annette både arbetar och lever ihop. Deras jobb som fotograf och stylist tar dem över hela världen.

När köpet var klart inleddes en intensiv period då de ägnade all sin tid åt stugan.
– Vi var tvungna att renovera och inreda stugan på bara fyra veckor innan snön kom. När snön börjar falla ordentligt blir det omöjligt att köra på vägen till stugan. Två veckor efter att vi var klara var vägen helt igensnöad, berättar Annette. Paret fyllde en lastbil med de stora möblerna och åkte sedan täta turer med bil för att hinna klart. Väggarna målades vita, och flera av golven handmålade Annette med vackra mönster.
– Vi hade länge drömt om att måla golv, men hade inte fått möjlighet till det tidigare. Nu fick vi äntligen chansen. Jag målar utan schablon, på fri hand. Jag tycker att mönstret blir mer levande då.

Foto: Christian Thorsbye

Stugan, med tillhörande gäststuga, är byggd i klassisk stil med timrade väggar.

Annette älskar starka kontraster och använder gärna svartvita färgskalor i sin inredning. I stugan valde hon en vit, grå och svart färgskala som speglar naturen i stugans omgivning, som de kala trädstammarna och snövidderna.
– Det var väldigt inspirerande att möblera stugan på så kort tid. Med massor av passion och hårt arbete fick vi våra drömmars bostad på rekordtid, säger Annette.

Marockanska kakelplattor i svart och beige ger karaktär åt köket och kontrasterar vackert mot Smeg-kylen i bullig 1950-talsstil. Längs köksbänkarna vid spisen har Annette satt upp rustikt och vackert tyg som döljer förvaringen av alla köksprylar.
– Återbruk är väldigt viktigt för oss. Vi har till exempel behållit det stora matbordet som stod i stugan när vi köpte den. Vi målade om det och dekorerade sedan med nitar från Marrakech.

Foto: Christian Thorsbye

Det fina bordet som stod i huset målade Annette med vit färg och satte marockanska nitar på sidorna. Även skåpluckorna målades och fick fina knoppar.

Stolarna fick ett lager vit färg, förutom de två antika trästolarna som fick behålla sin charmiga patina. Den annorlunda taklampan har Annette och Christian gjort själva av en nedfallen trädstam som de borrade hål och satte upp lampsladdar i.

I vardagsrummet ligger en stor och välkomnande antik berbermatta på det ljusa, lutade trägolvet. Alla väggar och även taket är vitmålade, men så tunt att träets struktur och ådring syns igenom färgen. Här syns flera av de inredningssaker som Annette har designat själv, till exempel satsbordet med tre olika bordsskivor av marockanskt kakel och trä och de stora ljuslyktorna på golvet.

Foto: Christian Thorsbye

Sovrummet får en exotisk och romantisk känsla av sänghimlen, sängaveln och kuddarna gjorda av tyg från Mullberry. Plåtlådorna bredvid skapar en spännande stilkrock mot de mjuka textilierna.

Sovrummet känns exotiskt och generöst, inte minst tack vare sänggaveln och kuddarna sydda av tyger som Annette har köpt på sina resor. Djurfällar och en sänghimmel av tyg gör inredningen komplett. Här sover man gott under kalla vinternätter.
– Vi ville att sovrummet skulle kännas som en varm och ombonad plats. Till sänggaveln valde vi ett tyg som är vävt med tryckt mönster och sedan broderat, vilket ger ett underbart djup. Vi älskar att kombinera tyger med olika mönster. Att blanda olika strukturer och kvaliteter på textilier är viktigt för att inredningen ska bli lyckad.

Foto: Christian Thorsbye

Golvet i gästrummet skissade Annette upp med krita. Sedan målade hon mönstret direkt på golvet och avslutade med att lacka. Det mesta av inredningen i gästrummet fanns i stugan sedan tidigare och har renoverats.

I stugan varvas soliga dagar med snöstormar som förvandlar naturen på ett ögonblick. Då väntar Annette och Christian ut stormen i stugan och eldar i både öppna spisen och i kaminerna. De sprider värme, ett mysigt, rosigt sken och hemtrevligt sprakande från den brinnande veden.
– Vi trivs bäst framför öppna spisen. Det är så mysigt med musik och ett glas rödvin här på kvällen!