I rofyllda Harplinge vid Hallandskusten har Susan och Anders hittat sin plats på jorden. Det nybyggda huset i New England-stil har allt de drömt om. Inte minst en amerikansk veranda, som gjord för lata sommardagar!

U

tsikten över slätten är fantastisk, och endast tre kilometer bort ligger havet. När Susan och Anders köpte tomten 2009 var det läget som gjorde att de slog till.

Vardagsrum med patinerade möbler, skinnfåtölj och tavelvägg.

Foto: Marie Delice Karlsson

Vardagsrummet sitter ihop med köket i en öppen planlösning. Här möblerar Susan ofta om, flyttar runt och byter ut saker. De låga ljusstakarna på bordet till vänster är från Istanbul och gjorda av gammalt glas. Betongljusstakarna är gjorda av Tove Adman och tyglampan i taket har Susan gjort.

Innan de byggde huset bodde de i den gamla mjölnarbostaden i Harplinge. Det huset var en barndomsdröm som gick i uppfyllelse för Susan. Hon hade alltid gått och tittat på huset och så en dag blev det hennes. Huset hade allt som hon önskade sig då: kakelugn, högt i tak och handslaget tegel. Ett mycket personligt hus.

Kök med en fransk skänk som köksö.

Foto: Marie Delice Karlsson

Den franska skänken i köket fungerar perfekt som köksö. Den är köpt hos Atmosphere antik i Halmstad. Mitt i det stora rummet står matbordet med stolar från Ikea runtom. Tyglampan i taket har Susan gjort själv. Den stora flaskhållaren på köksbänken kommer från Lucas antiques.

Men drömmar kan ändras och längtan efter att bygga ett nytt hus växte sig allt starkare.

– Vi slog ihop våra drömmar och jag skissade, berättar Susan. Vi hade båda två vissa önskemål om vad vi ville ha i det nya hemmet. En amerikansk veranda, att kunna se rakt genom huset när man öppnar ytterdörren och att vi skulle ha vackra marockanska golv. Vi ville också att det skulle kännas som ett sommarhus.

Öppen hylla i köket med porslin och glas.

Foto: Marie Delice Karlsson

De öppna hyllorna i köket är fyllda av vackert glas och porslin. Porslinet i vitt och turkos kommer från Sthål.

– I april 2011 flyttade vi in. Det är det absolut bästa vi har gjort. Vi trivs så bra. Det är lycka varje dag att vakna upp med den här bedårande utsikten, att bo mitt i naturen.

Susan i trädgården.

Foto: Marie Delice Karlsson

Här bor

Susan Hübel, 53, Anders Hübel, 54, och Adrian, 17, och Theodor, 13. Dottern Ellen, 21, har flyttat hemifrån. Susan är trädgårdsformgivare med eget företag samt inredare på Zetas trädgård i Stockholm. Anders är gymnasielärare.

Om huset

Nybyggt hus i New Englandstil i Harplinge i Halland.

Byggår: 2010.

Boyta: 165 kvm fördelade på 6 rum och kök.

Inflyttningsår: 2011.

 

Bottenvåningen har kök och vardagsrum med öppen planlösning. Det är högt i tak och golven består av rustika träplankor. Från vardagsrummet kommer man in i ett av tonårsrummen. På övervåningen finns tv-rum, badrum och tre sovrum. På den amerikanska verandan på baksidan av huset kan Susan gå loss med både inredning och blommor. Verandan är lika lång som huset, men djupet är bara 2,80 meter. Susan ville ha det så för att slippa en vanlig altankänsla. Och det finns inga räcken eller höga trappsteg.

Patinerat skåp i tv-rummet på övervåningen.

I tv-rummet på övervåningen står ett litet skåp med massor av patina. Skåpet kommer från Lucas antiques.

Inredningsinspiration får Susan och Anders från tidningar, böcker, filmer, resor och antikaffärer.

– Vi är båda förtjusta i udda, gamla, vackra och exotiska föremål och inspireras av resor vi gjort i Centraleuropa, Ryssland, Balkan, Turkiet och Italien. Vårt urval av tavlor, mönster och stolar från olika tider och platser har gjorts med en enda princip i åtanke; att det ska vara vackert och ombonat.

Sovrum med vita väggar och ett gulrandigt överkast.

Foto: Marie Delice Karlsson

Det familjen tycker bäst om i hemmet är just helheten och atmosfären. Favoriterna i huset är gamla möbler från Lucas antiques.

Verandan i New England-stil sedd från sidan, med en vit hängmatta.

Foto: Marie Delice Karlsson

Verandan blir en mjuk övergång mellan inne och ute. Korg­stolarna är svenska och från 1920-talet och hängmattan kommer från Ellos.

– Ja, jag är en obotlig sakletare. Minimalismen har gått mig förbi, säger Susan med ett leende.

Veranda i New England-stil.

Foto: Marie Delice Karlsson

Verandan på baksidan av huset är låg och har varken räcken eller trappor. Med bara ett litet kliv är man ute i trädgården. Precis som Susan ville ha det. Bord och stolar kommer från Tine K home.

Susans mamma var sömmerska, så tyger med vackra mönster blev tidigt en passion för Susan. Hon köper alltid två meter och samlar på hög. Med tyg kan man förändra ett helt rum och Susan ändrar alltid efter årstid.

Litet citronträd i en terrakottakruka.

Foto: Marie Delice Karlsson

Skänken på verandan är från Lucas antiques. Stol från Olsson & Jensen. De gamla lerkrukorna kommer från det numera nedlagda trädgårdsmästeriet i Harplinge.

– Jag har aldrig någon speciell tanke med vårt hem och hur jag inreder. Jag följer bara min känsla för det som jag tycker är vackert. Jag blandar gärna olika mönster och färger och vill inte att det ska se ut som om man har tänkt för mycket. Ofta förälskar jag mig i någon vacker sak som sedan gör att jag möblerar om ett helt rum.

Solsängar och ett parasoll på uteplatsen.

Foto: Marie Delice Karlsson

Susans nästa projekt är att bygga ett växthus på uteplatsen mellan de två små uthusen. Men än så länge kan man ta en liten eftermiddagsslummer på någon av dagbäddarna framför jätteverbenan som växer vid planket. Parasoll från PB home.

Det är helheten som är viktig, både i hemmet och i trädgården. Susan jobbar sig framåt, ändrar, flyttar på saker, går en bit bort och tittar.

Uteplats med trädgårdsmöbler och en vy över slätten.

Foto: Marie Delice Karlsson

Vid den lilla uteplatsen framför uthuset anar man den storslagna vyn över slätten, bort mot havet. Korgmöblerna är från Ikea.

– Jag ger aldrig upp förrän jag är nöjd. Ett leende och en skön känsla i magen talar om för mig när jag är klar.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 8/2016.

Vill du ha ännu mer inspiration? Välkommen att kika in hos Katarina och Joakim, som bor i en gammal lanthandel i Hönsinge.