Vackra fönster, kakelugn och en rundad vägg i vardagsrummet – sekelskifteslägenheten hade allt. Med smarta idéer och säker smak har Beata skapat sitt idealhem.

Ett underbart rum med högt i tak, rundat hörn och vacker stuckatur. Lägenheten är allt som Beata har drömt om. Soffor från Mio.

Beata och Anders hade precis blivit färdiga med renoveringen av sin lägenhet i

Gävle när de satte sig och slösurfade på Hemnet. Den kvällen förändrades allt. En sekelskiftesdröm var till salu i samma stad och paret kunde inte låta bli att slå till.

Lyxigt_sekelskifte_med_kakelugn_och_kristallkrona

Kristallkronan är utlånad av Beatas mormor. Benen på borden från Ikea och Mio är lackade med guldsprej.

– Vi kunde inte missa den möjligheten, minns Beata.
– Jag hade så länge drömt om en lägenhet med sekelskiftescharm men de är svåra att få tag på i Gävle, de kommer sällan ut till försäljning och blir väldigt dyra. Den här lägenheten med oerhört vackra fönster, kakelugn, ett runt hörn i vardagsrummet och härligt ljusinsläpp föll vi pladask för.

 

Beata_Sidén_bor_i_sekelskifteslägenheten
Här bor

Beata Sidén, 28, hunden Nelli och katten Mjau.

Beata arbetar som sjuksköterska på länets barnklinik.

 

Om hemmet

Lägenhet i Gävle.

Byggår: 1903.

Boyta: 109 kvm, tre rum.

Inflyttningsår: 2014.

Artikeln kommer från Allt i Hemmet 1/2016. 

Renoverade allt

Paret vann budgivningen och en ny renovering tog fart. I stort sett alla ytskikt, dörrar och fönster behövde skrapas och målas och kök och badrum totalrenoverades. Ett vitt kök från Ikea och vitt klassiskt kakel sattes in, som passar fint ihop med de mörkare trägolven. Parkettgolven var i fint skick och behövde inte göras om, berättar Beata och fortsätter:
– Renoveringen krävde en hel del energi och engagemang men var samtidigt otroligt rolig. Jag älskar att planera och inreda, och Anders är praktiskt lagd. En bra kombination!

Renoveringen krävde en hel del energi men var otroligt rolig

Under renoveringen valde paret att separera, men var överens om att göra färdigt sitt drömprojekt. Beata valde sedan att bo kvar i lägenheten, tillsammans med hunden och katten.

Beata inspireras av både amerikansk och skandinavisk inredning och har blandat stilarna i sitt hem. Känslan är klassisk, samtidigt modern, med många inslag av blänkande guld.

ekelskifteslägenhet_med_howardsoffa_och_kristallkrona

Kristallkronan är utlånad av Beatas mormor. Benen på borden från Ikea och Mio är lackade med guldsprej.

– Jag försöker tänka enligt feng shui, som bygger på fria ytor där energin kan flöda, och att färger, föremål och stil knyter samman de olika rummen.

Mycket av inredningen i lägenheten är hemgjord och omgjord med enkla medel.

Vitt_kök_med_svart_bänkskiva

Foto: Sara Landstedt

Ett rejält kök i vinkel, med blandare från Bauhaus. Luckor, Ikea. Matta, Mio.

– Jag är emot köp- och släng-samhället och ser det som en utmaning att kunna inreda med små medel. De flesta inköp har gjorts på rea eller fixats till med enkla knep, berättar Beata.

Foto: Sara Landstedt

Under sängen har Beata lagt ihop två mindre mattor från Ikea till en stor. Kristallkrona från Ellos. Vägghängda skåp, Ikea.

Ett exempel är soffborden från Mio och Ikea, där hon har sprejmålat benen i guld. De maffiga gardinerna är dukar som Beata hittade på rea och sydde om.

– Sänggaveln har jag också gjort. Det tog tid och var tålamodsprövande, men värt varenda sekund.

Både Beata och Anders blev nöjda med resultatet av renoveringen och inredningen. Det är lätt att hålla med dem!

Sekelskifte_med_kristallkrona_och_howardsoffa

Ett underbart rum med högt i tak, rundat hörn och vacker stuckatur. Lägenheten är allt som Beata har drömt om. Soffor från Mio.

Artikeln kommer från Allt i Hemmet 1/2016.