När designern Lotta Kühlhorn inreder räds hon varken färg eller mönster – och sommarhuset på Gotland är inget undantag. Välkommen in i ett hem med extra allt!

Fasaden på Lotta Kühlhorns gård på Gotland.

Foto: Michael Förster

Välkommen in till designerns paradis på Gotland. En vacker rönnsumak ger skön skugga i trädgården soliga dagar.

N

är designern Lotta Kühlhorn och maken, deckarförfattaren Håkan Östlundh, såg Gotlandsgården Haralds första gången uppstod total blixtförälskelse.

– Det kändes som att komma in i paradiset. Trädgården var så vacker, så frodig och exotisk. Jag räknade till minst 26 äppelträd, det var helt fantastiskt. Vi slog till och förstod inte hur mycket jobb det skulle bli, berättar Lotta.

Ett färgglatt vardagsrum med matbord och stolar.

Foto: Michael Förster

Matplatsen i vardagsrummet går i gult, orange och turkos. Det gamla skåpet har Lotta målat, stolarna är köpta på loppis, utom den med gul sits som vännen Anton Karlsson gjort. Duken har Lotta sytt av ett 1960-talstyg från Marimekko.

I dag är det nio år sedan Lotta och Håkan köpte den stora gården som ligger i Alva, cirka fem mil söder om Visby.

– Vi fanns redan i Alva, eftersom vi köpte ett missionshus där 1998 som var familjens sommarhus i åtta år. Vi och våra tre pojkar var redo för något nytt, men vi ville absolut inte flytta från området. Så det här blev perfekt, om än något för stort.

Färgglatt vardagsrum med en soffgrupp och turkos matta.

Foto: Michael Förster

Lottas vardagsrum är inrett i härliga färger och mönster. Kuddfodralen har Lotta sytt av gamla 1960-talstyger. Soffan är en gammal trotjänare och resten av möblerna är köpta på loppis. Den nya mattan kommer från Brita Sweden. Den gula apelsinen på väggen har sonen Fabian målat och äppelskylten har Lotta gjort.

Lotta Kühlhorn sitter i sitt arbetsrum och syr.

Foto: Michael Förster

Lotta syr i sitt mysiga arbetsrum.

Här bor

Lotta Kühlhorn, 53, Håkan Östlundh, 54, och sönerna Fabian, 29, Sigge, 28, och Folke, 21. Lotta är designer, författare och illustratör. Håkan är deckarförfattare.

 

Om hemmet

Stor gård i Alva på Gotland.

Byggår: 1700-talet.

Boyta: 9 rum och kök.

Inflyttningsår: 2008.

Gården Haralds, som hade stått tom i två år, var tidigare en bondgård. Ihop med  boningshuset sitter ett brygghus i vinkel. Men här finns också en ladugård på 600 kvadratmeter, två hönshus och en vedbod, samt en tomt på 10 000 kvadratmeter.

– Vi har en åkgräsklippare, men det tar flera dagar att klippa gräset. Och eftersom det är frodigt så växer ju även ogräset ohämmat, skrattar Lotta.

– Men trädgården har blivit en underbar hobby. Vi har planterat alltifrån mullbär och havtorn till kvitten och körsbär. Och vi har gjort äppelcider av alla våra äpplen.

En murspis i vardagsrummet.

Foto: Michael Förster

Lotta och Håkan har tagit fram alla originalgolv i huset. En murare har hjälpt dem att göra en murspis. Den står där det tidigare funnits en öppen spis som renoverats bort. Rottingfåtöljen, mattan och pläden har Lotta köpt på loppis.

Gården, som är från 1700-talet, behövde också en hel del renovering.

– Huset hade trista linoleumgolv och ett orangebrunt kök från 1970-talet, så ett nytt kök var nödvändigt. Ett badrum var också ett måste. Jag hoppas bara att vi inte hädade när vi tog bort det stora skafferiet och byggde badrummet där, ler Lotta.

Färgglatt badrum med grönt kakel och rutigt golv i rött och vitt.

Foto: Michael Förster

Även i det nya badrummet är Lottas kärlek till färg tydlig.

Lotta och Håkan tog fram alla trägolv i boningshuset och brygghuset, lät en murare göra en murspis i vardagsrummet och började sedan inreda sitt nya sommarhus.

– Jag älskar färg och mönster. Gult, orange, turkos, grönt och blått är sommar för mig. Och många av våra möbler är loppisfynd som jag har målat om i de färger jag gillar.

Färgglada koppar och skålar på en hylla.

Foto: Michael Förster

Lotta och Håkan har försökt ta fram alla originaldetaljer i huset. Här är det en stänkmålad stenvägg som räddats i köket. Päronmuggarna har Lotta designat själv.

– Jag ser direkt om jag gillar en färg eller ett mönster. Gillar jag ett mönster på ett tyg eller något annat så köper jag det. Sedan blir det som en lek när jag bär omkring det i huset för att se var det passar. Det kan vara de mest oväntade mönster som passar ihop, säger hon.

Lottas kök med en stor köksö.

Foto: Michael Förster

Det gamla orangebruna 1970-talsköket är ett minne blott. Det nya köket kommer från Ikea. På köksön ligger en skiva som är gjord av kalksten från Burgsvik på Gotland. Under det nya skurgolvet har golvvärme installerats. Kökshanddukarna har Lotta designat.

I Lottas personliga sommarhus samsas tapeter från 1800-talet med 1960-talsklänningar och gula moderna skor.

– Det finns verkligen ingen röd tråd, men det funkar ihop. Om man omger sig med det man gillar så passar det ihop – och blir en personlig stil. Jag experimenterar hela tiden med loppisfynd, målarfärg, nya gardiner och buketter från trädgården. Men mycket av det personliga i huset är också alla gamla tapeter som vi bevarat, säger Lotta.

Hall med grönmönstrad tapet och färglada kläder upphängda på krokar.

Foto: Michael Förster

Det är Lottas spännande mönstermatchning som gör inredningen så speciell. I hallen samsas en tapet från 1800-talet med en blommig 1960-talsklänning och gula moderna skor. Enligt Lotta så finns det ingen röd tråd, men det blir vackert ihop ändå.

Även om familjen Kühlhorn-Östlundh älskar sitt sommarparadis i Alva, så har de nyligen sålt gården till en familj som driver hundkennel.

– Vi kommer verkligen att sakna vår gård, framförallt trädgården. Men just trädgården blev för mycket för oss, den tog för mycket kraft och tid. Så nu letar vi efter något mindre i samma område. Efter 17 år här med alla fina vänner vi har fått, så kan vi faktiskt inte flytta härifrån, säger Lotta.

Sovrum med öppen garderob.

Foto: Michael Förster

I sovrummet möter gamla 1800-talstapeter retromönster från 1950- och 1960-talen. Här är allt köpt på loppis, utom sängkappan som Lotta sytt.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 5/2017. 

Älskar du färgglada hem? Titta in hos grundarna till företaget Rice.