Hemma hos Sara och Niklas har varje möbel sin egen historia. Deras lantliga hus utanför Karlstad är inrett med gamla favoritsaker och omsorgsfullt renoverade loppisfynd.

 

Foto: Cecilia Möller

Sovrummet är inrett i olika nyanser av beige och grått. Den ljusa känslan förstärks av ljusinsläppet från det stora runda fönstret. Överkastet är köpt på Ikea och de runda kuddarna är köpta på loppis. Bänken vid fotändan är köpt på en loppis i Kristinehamn.

Bara en liten bit från den mullrande motorvägen finns en lantlig idyll med böljande åkrar och djupa skogar. Strax utanför det lilla samhället Väse i Värmland har Sara Hallin och Niklas Lans hittat sitt drömboende.

 

Fastnade för den lantliga känslan

Sara har alltid älskat landet och här fanns alla pusselbitarna som de letat efter.

HÄR BOR

Sara Hallin, 26, Niklas Lans, 32, med hundarna Greta och Harry. Sara är butikssäljare och Niklas jobbar som arbetsledare på ett företag i Karlstad. Sara finns på Instagram som @fiinavita.

Om hemmet
Villa i Väse, 2,5 mil utanför Karlstad.
Byggår: 2000.
Boyta: 70 kvm fördelade på tre rum och kök.
Inflyttningsår: 2011.

– Vi bodde tidigare i en tvåa i centrala Karlstad, berättar Sara. Men när vi fick chansen att hyra det här huset för några år sedan så tvekade vi inte. Jag fastnade direkt för det unika sovrumsfönstret och den lantliga känslan. Att huset dessutom hade sjöutsikt avgjorde allt. Här ville vi bo!

Foto: Cecilia Möller

I extrarummet på övervåningen finns en samling av antika prylar och loppisfynd. Skrivbordet kommer från Niklas föräldrar där det stått utomhus och fått fin patina. Stolen kommer från Niklas farmor. Resväskorna är köpta på olika loppisar.

Stilen hos Sara och Niklas är lantlig med inslag av industri och bohem. Hittar Sara något hon tycker är snyggt så ser hon till att göra plats för det hemma i huset. Minimalism är inte hennes grej, här är det många detaljer och möbler med en historia som gäller.
– Det ska kännas varmt och välkomnande och jag blandar gärna gammalt och nytt för att skapa värme och harmoni i hemmet.

Foto: Cecilia Möller

I vardagsrummet finns en soffhörna som gjord för mys. Soffbordet är ett gammalt köksbord som Sara har sågat av benen på, och sedan slipat och målat. Soffan kommer från Wermlandsmöbler och sittpuffen är köpt på loppis. Kuddarna och plädarna kommer från Ikea.

Sara älskar loppisar, och en favorit är bakluckeloppisen som brukar anordnas varje sommar i Karlstad. Hon vet ofta precis vad hon letar efter, och också vilken typ av prylar som inte passar in i hennes lantliga stil.
– Stilrena möbler och marmor gillar jag inte. Jag tycker inte heller om när det blir för många teknikprylar, men det håller inte riktigt Niklas med om, skrattar Sara.

Foto: Cecilia Möller

Dagbädden i extrarummet på övervåningen kommer från Ikea. Sara har fyllt den med massor av kuddar och en mysig pläd.

Att bo på landet och inte ha körkort har varit en praktisk utmaning för Sara som älskar att fynda på loppis, Blocket och i antikaffärer. När Sara har spontanköpt något har det inte alltid varit så lätt för henne att frakta hem det.
– När jag bar hem hallspegeln från bussen var den så tung att jag var tvungen att stanna vartannat steg. Och när jag cyklade hem med hallbordet tog det tre gånger så lång tid mot vad cykelturen tar i vanliga fall.

Foto: Cecilia Möller

Sara och Niklas hus ligger i en liten by utanför Karlstad.

När Sara har behövt hjälp med transport har hennes morfar ibland ställt upp och kört, som den gången då hon köpte ett stort gammalt skåp på Blocket och det visade sig stå i en lada i Sunne – ungefär nio mil från Väse. Sara ringde morfar och tillsammans gjorde de en bilutflykt för att hämta upp den stora möbeln. Nu står skåpet i Saras vardagsrum, tack vare morfar.

Eftersom Sara och Niklas hyr huset så har de inte kunnat renoverat någonting själva. Tack och lov har det inte funnits något behov av det heller, eftersom huset redan hade en bra planlösning och många rustika detaljer. En perfekt bas för Saras lantliga stil med många gamla möbler.

Lanltig_kok_med_shabby_chic_bord

Foto: Cecilia Möller

Köket går i lantlig stil och har ett rejält köksbord som rymmer många. Sara hittade bordet på Blocket och målade det vitt, men lämnade bordsskivans mittparti träfärgad. Köksstolarna kommer från Ikea och taklamporna i industristil kommer från Jotex och Ikea.

– Det är viktigt för mig att charmen i det jag köper bevaras, förklarar Sara. Vissa möbler låter jag vara som de är, andra behöver jag renovera för att de ska passa in. Men den rätta känslan måste hela tiden finnas där, det är det viktigaste. Jag blandar vitt och trä för att jag tycker det ger en varm och härlig atmosfär i hemmet.

Sara gillar att hitta nya användningsområden för gamla möbler, men ibland blir det inte riktigt som hon tänkt sig.
– En gång fick jag en idé om att använda två gamla pardörrar i inredningen. Jag hade letat upp dem och vi åkte några mil för att köpa dem. Men när vi kom hem så kom dörrarna inte ens innanför tröskeln, de var alldeles för stora. Intresset för inredning har visserligen alltid funnits där, men när de flyttade till huset så växte intresset. Här finns det också plats för nya fynd, till skillnad mot i den gamla lägenheten.
– Helst skulle jag vilja ha ett torp från 1800-talet som jag kunde renovera och inreda med loppisfynd. Det vore en dröm!

Artikeln publicerades i sin helhet i Allt i Hemmet 1/2017. 

SVG Grafik
SVG Ikoner