Hos Anders Weenborn är ingenting heligt, men detaljerna är viktiga. Maximalism är det som gäller i hans vindslägenhet i Norrköping som är inredd med en samling arvegods, antikviteter och nya kvalitetsföremål.

För att komma upp till vindslägenheten i den vackra patriciervillan i Norrköping får man gå i flera slingriga trappor…

Sista branta biten är det viktigt att sätta fötterna på rätt ställe eftersom trappstegen är mycket små. Väl uppe blir man överraskad. När man kliver in hos Anders Weenborn skulle man inte gissa att här bor en kille på bara 26 år. Med sitt stora intresse för inredning har han skapat ett helt eget universum.

Anders lägenhet ligger i en vacker patriciervilla i Norrköping.

Foto: Michael Förster

Anders vindslägenhet ligger högst upp i den vackra patriciervillan i Norrköping.

– Mitt hem är min oas, här fyller jag på med energi och får inspiration.

Allt började med att Anders sov över i sina vänners föräldrars övernattningslägenhet på vinden. Familjen ägde huset och hyrde ut några lägenheter, men vindslägenheten hade de kvar själva. Anders nämnde för dem att han verkligen skulle kunna tänka sig att bo där, fastän det inte fanns något kök i lägenheten just då. Men det var annat som drog.

I det ljusa vardagsrummet blandar Anders nya möbler med arvegods.

Foto: Michael Förster

I vardagsrummet blandas gammalt och nytt med arvegods och föremål från Anders resor. Soffan Ektorp från Ikea är fylld med kuddar och pläd från Newport. De svarta fåtöljerna har Anders klätt om i toile de jouy-tyg. Den ärvda karmstolen i grönt sammetstyg är från 1700-talet och har delvis kvar en klädsel från 1930-talet, då Anders mormorsmor klädde om den. Kristallkronan från förra sekelskiftet har hängt i en skoaffär i Söderköping. I fönstret har Anders kastanjeträd i blå Hortuskrukor av glas från Svenskt tenn.

– Takfönstret i vardagsrummet gjorde att jag föll pladask, säger Anders.

Familjen gav honom snabbt ett erbjudande han inte kunde motstå. Ett kök sattes in och några månader senare var Anders på plats i sin drömlägenhet.

På soffbordet har Anders skapat ett stilleben av böcker och vackra prylar.

Foto: Michael Förster

På soffborden samlar Anders fina saker i vackra stilleben. ”Jag gör alltid om. Inget står där jag först placerade det. Mitt hem är levande och mina vänner får nya upplevelser varje gång de kommer och hälsar på.” Tennask med blå knopp från Svenskt tenn, blå dosor i kinaporslin och svartvit porslinsask från Newport. Silverdosan är ärvd.

Det pampiga husets historia finns det flera olika versioner av, men ingen är säker eftersom originalritningarna har försvunnit för länge sedan. Antagligen var villan ett enfamiljshus för byggmästaren som byggde den i början av förra seklet. Gissningsvis delades huset upp i flera lägenheter redan efter att den första familjen flyttat ut. I de större lägenheterna har både stuckaturer och väggpaneler bevarats.

Bokhylla sovrum vindslagenhet

Foto: Michael Förster

Hörnbokhyllan stod i lägenheten när Anders flyttade in och är en perfekt plats för förvaring av minnen och kära ting.

Anders vindslagenhet

Foto: Michael Förster


Här bor
Anders Weenborn, 26. Anders är inredare och stylist. Han finns på Instagram som @andersweenborn.

Om hemmet
Vindsvåning, som tidigare varit fotostudio, i en patriciervilla i Kneippen i Norrköping.

Byggår: 1912.

Boyta: 55 kvm + 27 kvm biyta med stedtak fördelade på 3 rum och kök samt ett oinrett vindsrum.

Inflyttningsår: 2015.

Inredningsintresset har alltid funnits hos Anders och han har lärt sig mycket om färg och form av sin mamma som är konstnär och formgivare.

– Jag växte upp med mörka möbler, mustiga färger och mycket saker uppställda. Tyg och textil har alltid varit viktigt för mig – det ger en extra ombonad känsla, säger Anders.

Under hans uppväxt flyttade familjen flera gånger och varje gång var Anders inblandad i beslut om färgsättning, textilier och möblering.

Bokhyllan är fylld med Anders samling parfymer.

Foto: Michael Förster

Det är detaljerna som gör det. Anders fixar hela tiden med sina samlingar av fina små ting.

Många av möblerna har han ärvt från släktingar eller ropat in på auktion. När han köper nytillverkade saker är det viktigt för honom att det är kvalitetsföremål.

– Saker och ting ska vara vad de utger sig för att vara, en mässingsljusstake ska banne mig vara av mässing.

Skrivbordet står under takfönster som släpper in mycket ljus.

Foto: Michael Förster

Trots att Anders våning ligger på vinden så flödar ljuset in, tack vare takfönstret. Bokhyllan kommer från NK:s möbeltillverkning och är arvegods. Bysten i bokhyllan föreställer Anders mormor Kerstin. Det antika brunbetsade lilla skåpet har Anders också ärvt. Den vita sekretären fanns i lägenheten när Anders flyttade in. Safaristolen och de blå krukorna kommer från Newport.

Överallt i lägenheten finns vackra små stilleben uppställda.

– Jag vill gärna visa alla fina föremål jag samlat på mig, säger Anders.

Vaser vindslagenhet

Foto: Michael Förster

Överallt i lägenheten finns vackra stilleben av minnen, auktionsfynd, arvegods och nya saker. De blå krukorna kommer från Newport

I det här hemmet flyttas allt runt och det är viktigt att de inköp som görs ska kunna passa in var som helst.

– Här sitter inget fastlimmat. Inget står kvar på sin första placering, inte ens möblerna.

Kok vindslagenhet

Foto: Michael Förster

Även i köket är det viktigt att få in växter, tycker Anders.

Anders gillar att resa och på sina resor hittar han inspiration till sitt hem. Han älskar även att titta i svenska och utländska inredningstidningar och livsstilsmagasin. Som de flesta inredningsintresserade har han också en tendens att fastna på Instagram och Pinterest.     

– Det är nästan så man inte vill erkänna det, säger Anders.

Anders behöver också inspiration i sitt arbete som inredare och stylist.

– Inspiration får jag från minnen av miljöer jag sett. Det kan också vara en tavelhängning från min mormors hem eller en väggfärg på ett hotell i Paris, säger Anders.

Tallrikshylla vindslagenhet

Foto: Michael Förster

Tallrikarna i hyllan är som en vacker målning för ögat. Det ostindiska porslinet har Anders ärvt och ropat in på auktion. Tallrikshyllan, trätråget och blomkrukan kommer från Newport.

Han gillar att använda kulörer som är annorlunda, material som kanske känns daterade och saker som kanske uppfattas som svåra, uppkäftiga eller stöddiga.

– Jag har en förkärlek för antika möbler och former. De skapar en sådan härlig värme och en personlighet som är oefterhärmlig, säger Anders.

Sovrum vindslagenhet

Foto: Michael Förster


En vilsam plats i svart och vitt. Överkastet kommer från Hermès och kuddarna från Newport. Tavlorna över sängen är från en antikaffär. Brickborden som Anders använder som sängbord är från Eichholtz. Den inramade bilden på bordet är utskuren ur en bok.

Att inreda en lägenhet som den här är inte enkelt. Inga väggar är raka och här finns massor av vinklar och vrår. Anders arbetar med sin lägenhet varje dag, och det märks. Planerna är många. Lägenheten har ett oinrett vindsrum, och det blir Anders nästa projekt.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 3/2018.