I en välbevarad sekelskiftestrea med högt i tak har Anders och Markus äntligen hittat hem. Inspireras av deras klassiska inredning i gråa toner.

D

et är slitsamt att flytta. Men det kan också vara roligt. Fråga Anders Isaksson och Markus Nilsson – paret som nästan gjort flytt och renovering av nya lägenheter till en sport.

Vardagsrum i en sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

Vardagsrummet i den välbevarande sekelskiftestrean är stort och luftigt med ett fint ljusinsläpp. På den stora persiska mattan, inropad på auktion, står en soffa som paret köpt på Blocket och två skinnfåtöljer i klassisk modell köpta på loppis. Den stora golvlampan i retrostil från Bolia gör sig bra i rummet som har högt i tak.

Ander och Markus bor i sekelskifteslägenhet

Här bor

Anders Isaksson, 42, Markus Nilsson, 28, och sonen Bosse, snart 1. Anders arbetar som steward och Markus är restaurangchef på ett hotell. 

Om hemmet

Bostadsrättslägenhet på Kungsholmen i Stockholm.

Byggår: 1905.

Boyta: 95 kvm fördelade på 3 rum och kök.

Inflyttningsår: 2016.

Redan som 19-åring fick Anders sin första hyresrätt efter att ha tjatat ihärdigt på vartenda bostadsföretag i Göteborg. Och många hyreslägenheter har det blivit därefter, som han har satt sin prägel på genom att lägga golv, bygga om och fixa ytskikt. Så småningom flyttade han till Stockholm där han köpte sin första bostadsrätt. Då började renoverandet om.

– Den första tvåan jag köpte blev för liten när Markus flyttade in, säger Anders.

Deras andra lägenhet, en trea, låg på bottenvåningen och var alldeles för mörk. Därefter blev det en ny tvåa, men den började snart kännas för liten.

– Nu har vi nog äntligen flyttat in i vår drömlägenhet, en ljus sekelskiftestrea på andra våningen, säger Markus.

Anders, som är händig och gillar att renovera, har flera gånger både rivit ned och byggt upp. Att montera ihop ett kök är inga problem, och i en lägenhet lyckades han knacka fram en extra kvadratmeter boyta ur en ihålighet i väggen. Med tanke på kvadratmeterpriserna i storstaden var det en prisvärd sysselsättning. Men ibland kan även renoveringarna gå fel.

Matrum i en sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

Matrummet är inrett i grått och svart. Det runda matbordet har paret låtit en snickare bygga. Karmstolarna är Ikeastolar som paret köpt på Blocket, mattan kommer från Ikea och taklamporna är från Mio. Ljuslyktan på bordet är från Tine K home. Tavlorna är bilder från Desenio som Anders har ramat in.

– Ja, golven här slipades två gånger och oljebehandlades med grått pigment. Resultatet blev fult och flammigt och då var det bara att börja om. Då körde vi på med hårdvax och därefter med olja med vitt pigment, och nu är vi nöjda, säger Anders.

sovrum_sekelskifte

Foto: Jenny Unnegård

Sovrummet är målat i en mörkgrå nyans och har täta mörkläggningsgardiner som ramar in de stora fönstren. Sängen kommer från Ikea och sängkläderna av linne är köpta på Gekås i Ullared. Vid sängens fotända står ett sideboard från Ikeas kollektion Stockholm. Även sänglampan är köpt på Ikea och lampan i fönstret är från Watt & veke.

Några felköp har det också blivit genom åren, som till exempel linnegardinerna i matrummet som beställdes på nätet och vid uppackning visade sig vara vetegula i stället för beige. Men Anders räddade köpet genom att färga om dem till en granitgrå nyans.

Kök i sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

Det lilla arbetsköket har paret inte renoverat, men det finns planer på att flytta det till ett större rum. Det lilla kryssbordet har en snickare byggt åt Anders och stolarna är köpta på Refurn. Den svarta hyllan kommer från Ikea och mattan är köpt på Gekås i Ullared.

Sedan var det gjutjärnsljusstakarna från Ikea, som även de har en speciell historia.

– Ljusstakarna i sovrummet fick sin rätta, ärgade look när vi körde dem i diskmaskinen av misstag, berättar Markus med ett leende.

Kakelugn i sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

Eftersom det är öppet mellan nästan alla rum blir lägenheten luftig och ljus. Kakelugnen i vardagsrummet sprider trivsam stämning och bidrar till den uppdaterade sekelskiftesstilen.

Mycket av inredningen i Anders och Markus lägenhet kommer från Blocket, loppisar och second hand-butiker. Många av möblerna har en tydlig retrokänsla, och ihop med nutida fotokonst och en och annan modern möbel har paret skapat en personlig stil som framhäver lägenhetens vackra sekelskiftesdetaljer. Inspiration till hemmet finner paret på resor, Pinterest och i inredningsmagasin. Även bostadssajten Hemnet med alla sina tusentals annonser har bidragit med en hel del idéer för det gemensamma bohaget.

Vardagsrum och matrum i sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

I både vardagsrummet och matrummet är väggarna målade i en ljusgrå nyans. På den loppisköpta byrån står en gammal trattgrammofon som är en kär släktklenod. Resväskorna i hörnet är köpta på Stadsmissionen.

– När jag vill ha något nytt till hemmet, får jag som en vision och vet exakt vad jag letar efter, men sedan hittar jag oftast något liknande på Blocket för mycket mindre pengar. Jag är en tvättäkta smålänning, säger Anders.

Han har sina rötter i Vetlanda och redan som barn tyckte han om att flytta runt och organisera till det bättre i familjens hem. Han har alltid strävat efter luft och rymd, något som parets sekelskiftesvåning bjuder på i överflöd.

Kamin i sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

De vackra dubbeldörrarna mellan matsalen och vardagsrummet har tids-typiska speglar.

– Jag tycker verkligen om de maffiga, höga golvlisterna, spegeldörrarna och de stora fönstren med sitt ljusinsläpp. Det gör att lägenheten känns stor åt alla håll.

Området våningen ligger i passar paret perfekt, här finns många butiker och kaféer och direkt utanför porten finns det gym, restauranger, barer och folkliv. Det allra bästa med läget är närheten till de fina promenadstråken Kungsholmsstrand och Norr Mälarstrand. Här har det blivit många barnvagnspromenader sedan de fick sin son.

Balkong i sekelskifteslägenhet

Foto: Jenny Unnegård

Nyfallen snö bäddar in balkongen fint. Ljusslingan kommer från Granit och pläden är köpt på H & M home. På den rustika skärbrädan från Ikea står en svart trearmad ljusstake köpt på Bruka design. Kaffekopparna är från Eva Solo.

Paret är dock osäkra på om de kommer bli kvar i lägenheten nu när familjen växer. Det finns husdrömmar med i bilden, gärna i Helsingborg som är Markus hemstad och där han har en stor familj.

– Om vi flyttar till Skåne ska det vara ett riktigt coolt hus i så fall, helst i gammalt poröst Helsingborgstegel. Men det får framtiden utvisa, säger Anders.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 2/2018.

Vill du se ett annat mysigt vinterhem? Kolla in familjen Thorsbyes stuga i norska Rondane.