Ta in röda detaljer och vackra ting från naturen i juldukningen. Resultatet blir ett levande och inbjudande bord som doftar gott!

Duka fint till jullunchen!
Bord dukat för jullunch med röd duk och levande ljus.

Foto: Johan Carlsson

 • Välj varma toner till julbordet
  Släpp ljust och fräscht under julhelgen och satsa på mysigt och ombonat! Den röda duken och stolarnas mörka trä ger ett varmt och harmoniskt intryck.

Dukat bord med tallrikar och glas.

Foto: Johan Carlsson

 • Duka för julbordets alla små rätter
  Det är trevligt att låta julbordets alla rätter få var sin tallrik i dukningen – från sill till gottebord. Välj olika storlekar från störst längst ner till minst högst upp. Lägg en enkel grankvist på tallriken och knyt ett fint snöre runt servetten som pricken över i.
 • Lägg julpynt på tallriken
  Förhöj julstämningen på bordet genom att lägga ett fint julgranshänge på varje tallrik. Särskilt effektfullt blir det om du har dukat med porslin i neutrala färger.

Glasburk med tappkran och en mjuk pepparkaka.

Foto: Johan Carlsson

 • Bjud på hemgjord juldryck
  Fyll en glasburk med tappkran med lingondryck och lägg i valfria julkryddor. Vi valde kanelstänger och frysta lingon. Bjud gärna på en mjuk pepparkaka till, som du serverar på en rustik träskärbräda.
 • Välj en kvist i stället för en bukett
  Pynta gärna med vackra, stora kvistar i höga vaser – enkelt och väldigt snyggt. Fina kvistar hittar du hos närmsta blomsterbutik eller i din egen trädgård. Till exempel nyponrosen brukar ha fina röda bär kvar under vintern.

Ljusstake dekorerad med vit mossa och granatäpplen.

Foto: Johan Carlsson

 • Dekorera med mossa och äpplen
  Vitmossa och röda granatäpplen på bordet ger dukningen en rustik och naturlig känsla. Vi lade en oval ljusstake av metall mitt på bordet och fyllde mitten med mossa och kvistar av martorn. Mellan ljushållarna sitter små metallpiggar där man kan fästa äpplen, eller som här, granatäpplen. Naturligtvis går det lika bra att lägga mossan på en bricka eller ett ljusfat, placera låga ljusstakar bland mossan och dekorera med äpplen.