I Rutas lilla radhus i Helsingborg ändrar rummen skepnad efter varje loppisbesök – och alla prylar bär på en intressant historia. Det går undan i svängarna när Ruta gör om, inspirerad av skrot och bortglömda källarfynd.

D

et barnvänliga radhusområdet i Helsingborg visade sig bli ett lyckokast för Ruta Vitesson, sambon Magnus Wallin och dottern Mira. Att familjen skulle bo i ett radhus var inget Ruta och Magnus hade pratat om tidigare, utan det var först när Mira låg i magen som tankarna på ett större boende väcktes. Flytten från lägenheten var ett faktum 2015, när Mira kom till världen. Då tröttnade föräldrarna på att kånka bebis och matkassar flera trappor utan hiss.

Den stora matplatsen i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

En maffig tavelvägg pryder ena sidan av vardagsrummet, med tavlor från bland andra Desenio och Oneframe Sthlm. Matbordet av betong är köpt på Ely och de svarta Tolixstolarna kommer från Udda Tina. Pallen är från My home my way och taklampan från By Rydéns.

– Från början var detta söta lilla radhus inte alls tilltalande utan mest ett ont måste, säger Ruta uppriktigt och fortsätter:

– Men huset har verkligen vuxit i våra ögon sedan dess. Området är supermysigt!

Ruta bor med sin make Magnus och dotter Mira.

Foto: Johanna Hagbard

HÄR BOR

Ruta Vitesson, 31, Magnus

Wallin, 32, och Mira, 2,5. Ruta

jobbar på försäkringsbolag

och Magnus är sushikock och

restaurangägare till Rå Epok.

OM HEMMET Ett radhus i Helsingborg. Byggår: 1990.

Boyta: 95 kvm fördelade på

3 rum och kök. Inflyttningsår: 2015.

Grannarna hejar och går ut i morgonrock och foppatofflor för att hämta morgontidningen. Huset är byggt på 1990-talet, och de knappa 95 kvadratmeterna är fördelade på tre rum och kök. Några större renoveringar har familjen inte gjort. Däremot har de satt sin egen prägel på huset genom ny färg på väggarna och personlig inredning.

Del av matplatsen i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Skänken har Ruta fyndat på loppis för en hundring, målat om i kalkfärg från Kalklitir i kulören Nero och lackat med ett matt lack. Tavlorna är köpta på Desenio, metallhyllan kommer från Ikea.

– Vi har försökt att fixa till och renovera smart, allt som gör det finare men inte kostar skjortan. Många gånger är det inte huset som avgör hur mysigt man har det, utan hur man skapar bra känsla genom inredningen. Med smarta lösningar och idéer kan man få en koja att se ut som ett slott, säger Ruta som älskar att pyssla och fixa i hemmet.

Inredningen går i sobra grå toner med inslag av obehandlat trä, rostiga detaljer och svarta grafiska element. Mängder av textilier i form av kuddar och plädar gör att rummen känns extra ombonade, och de gråmålade väggarna binder samman rummen.

Del av vardagsrummet i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Väggen är målad med kalkfärg från Kalklitir i kulören Grey special. Bänken är köpt på Ellos och knopplisten är ett loppisfynd. Tavlan kommer från Desenio.

– För att få en harmonisk känsla är det viktigt att ha lugna färger på stora ytor. Men det är också viktigt att få in färgklickar i detaljer och textilier. När det gäller väggar tycker jag att ”more is more” – våga inred väggar! Med olika posters kan man ändra utseendet lätt, och det är inte särskilt bökigt.

Ruta har alltid haft en förkärlek till den lite råa och industriella stilen, och inspireras gärna av skrotupplag och annorlunda platser och byggnader, i synnerhet gamla tågstationer.

En del av köket i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Kökssoffan är ett av Rutas bästa fynd, köpt av en privatperson på en gammal gård. Kuddarna är köpta på Ellos. Stringhyllan hittade hon i en väns förråd, och bordet är köpt på loppis. Barnstolen kommer från Flexa.

– Jag hittar mina saker lite överallt: skroten, loppisar, ute i naturen, i vänners källarförråd och i mammas garage, skrattar hon. Knasigt nog blir jag superinspirerad när jag är på ställen som till exempel skroten. Där finns det mycket konstiga prylar som får min hjärna att gå igång. Just nu försöker jag hitta gamla räfflade plåttak, gärna täckta med grafitti, som jag vill klä in min vägg i sovrummet med. Inspirationen till det har jag fått från en tågstation.

En annan stor inspirationskälla för Ruta är hennes mamma. Tillsammans delar de det stora intresset för loppis.

Köket i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Ruta är en sakletare och bra på att fynda bland vänners saker. Kökslampan, har hon exempelvis köpt av en vän. Köksmattan kommer från Ellos.

– Man måste ha personliga saker i ett hem för att det ska kännas behagligt och ge en harmonisk känsla. Jag gillar mina fynd och att de har en historia var och en för sig. Det är alltid kul att gå tillbaka och prata om hur och var man hittade dem. Ett av mina favoritfynd är kökssoffan, som köptes på Blocket av en äldre herre i Landskrona. Han berättade en hel del om den, bland annat att hans gammelmorfar hade haft den som barnsäng. Det är coolt att kunna återanvända gamla möbler, och vilken kvalitet de är gjorda i dessutom!

Rummen i huset ändrar skepnad ofta, och varje loppisbesök genererar nya installationer och möbleringar.

Uterummet i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Uterummet har Magnus byggt tillsammans med sin far, och här tillbringar familjen mycket tid tillsammans med sina nära och kära. Bordet är köpt på loppis, och stolarna kommer från My home my way. Postern är köpt på Oneframe Sthlm.

– Åker jag på loppisar följer min mor alltid med. Vi taggar alltid varandra och hittar på olika projekt. Dock är Magnus inte lika exalterad som jag över loppisfynden, men han håller ofta med om att det ändå blir bra när prylarna kommer hem och får lite kärlek.

Enligt Ruta är det viktigt att sakerna har en intressant historia och många av hennes fynd bär på roliga minnen.

Hallen i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Klädhängaren har Ruta gjort själv av en vacker trädgren. Sydda ”strumpor” döljer kedjorna på ett dekorativt sätt. Skåpet från Ikea har Ruta målat, knopplisten är köpt på loppis. Väggen är målad med kalkfärg från Kalklitir i kulören Nero.

– Jag möblerar om alldeles för ofta. Min sambo kommer ofta hem och blir överraskad av att jag har bytt färg på väggen från en dag till en annan! Jag tröttnar fort på hur rummet ser ut, så jag prövar mig alltid fram till nya utseenden.

Ruta älskar allt som har med inredning  att göra och i Miras rum tar hon ut svängarna ordentligt.

Barnrummet i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

I myshörnan ligger madrasser från Ellos, tillsammans med mängder av kuddar från Numero 74 blandat med sådana Ruta har sytt själv. Elefanthuvudet på väggen kommer från Brigbys och drömfångaren kommer från Minitude.

– Det jag är mest nöjd med är Miras rum. Att pyssla i hennes rum är så rogivande, kanske uppfyller det mina tidigare barndomsdrömmar. Du vet det där med att få ha riktiga saker som leksaker.

Det bästa med huset är, enligt Ruta och Magnus, inte bara att det ligger i ett mysigt område, utan att det dessutom är lättskött. Nackdelen är att det är litet och om familjen skulle växa finns det ingen möjlighet till fler rum.

– Vi har upptäckt att detta är ett utmärkt ”förstagångshus”, perfekt för oss som inte har stora renoveringserfarenheter. Här har vi verkligen lärt oss vilka begränsningar vi har som husägare. Vi är exempelvis väldigt impulsiva, vilket innebär att vi snabbt drar igång nya projekt trots att vi redan påbörjat andra som vi inte riktigt är klara med.

Sovrummet i radhuset.

Foto: Johanna Hagbard

Parets säng är bäddad med sängkläder av linne från H & M home. En pall från In my house agerar sängbord, och bredvid står en lampa från Butik Linnéa. På väggen hänger posters från Desenio, samt ett foto på Mira.

Redan när familjen flyttade in visste de att de inte tänkte bli långvariga i huset. De har sett det mer som ett tillfälligt boende under Miras småbarnsår i jakten på drömhuset.

– Mitt drömhus är ett riktigt gammalt hus, lite likt ett spökhus, med knarrande golv, högt i tak och stora luftiga fönster från golv till tak. Kanske en gammal kyrka.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 2/2018.