Nita och Valtteri har byggt om en öde lokal i ett gammalt tullhus i finska Borgå till en modern lägenhet. Med vintagemöbler och detaljer i naturnära toner har de skapat ett vackert och ombonat hem.

D

et var drömmen om en rå och ofixad fabrikslokal som förde det unga paret Nita Hauhia och Valtteri Vartiainen från Helsingfors till den lilla kuststaden Borgå.

Köket i en lägenhet

Foto: Krista Keltanen

Köket är inrett med öppna hyllor för att skapa rymd och luftighet. Köksinredningen, som består av stora lådor istället för skåp, kommer från Ikea. Lådorna rymmer mycket och är enkla att använda eftersom du når allt lättare än i ett skåp.

Nita bor med maken och sonen Helmer i lägenheten

Foto: KRISTA KELTANEN

HÄR BOR

Nita Hauhia, 26, Valtteri Vartiainen, 29, och sonen Helmer, 5, samt hunden Cornelius. Både Nita och Valtteri är egenföretagare, han inom transportsektorn och hon som stylist och inredningsdesigner.

OM HEMMET

Trähus som använts som tullhus i hamnen i Borgå, Finland.

Boyta: 70 kvm fördelade på 3 rum och kök.

Byggår: 1873.

Inflyttningsår: 2014.

När paret fick sitt första barn började de leta efter ett annorlunda boende, som de själva skulle kunna utforma efter egen stil och smak. I hamnen i den lilla kuststaden Borgå nära huvudstaden ligger ett gammalt tullhus, byggt 1873. Området har många vackra trähus i ljusa färger, byggda i den empirestil som är typisk för den här delen av Finland.

Öppen planlösning i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

Lägenheten har öppen planlösning, där kök, matplats och vardagsrum sitter ihop. En stor marockansk matta markerar vardagsrumsdelen.

När Nita och Valtteri först hörde talas om den tomma lokalen som senare skulle bli deras hem, hade delar av huset nyligen omvandlats till lägenheter. Paret, som då bodde i Helsingfors, ville gärna köpa lokalen men var inte tillräckligt snabba. I stället köpte de en annan lägenhet i Borgå, och lämnade huvudstaden med drömmen intakt.

– Ett år senare fick vi höra att lokalen var till salu igen, så vi bestämde oss för att åka dit. Vi älskade den fortfarande, säger Nita.

Vardagsrummet i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

På vardagsrumsväggen samsas en stor Stringhylla med gamla fotografier, Helmers teckningar och My guide to-affischer av David Ehrenstråhle. Stringhyllan rymmer mängder av böcker och magasin, såväl som Nitas samling av doftljus.

Den här gången lyckades Nita och Valtteri få köpa lokalen, och paret började genast planera för hur de skulle kunna omvandla den tomma lokalen på 70 kvadratmeter till ett hem. De hade fritt spelrum att själva bestämma var innerväggarna skulle sitta och hur de olika rummen skulle se ut. Paret visste redan från början att de ville ha en öppen planlösning där kök, matrum och vardagsrum hängde ihop.

Finsk sauna var obligatoriskt i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

I badrummet finns den obligatoriska finska saunan. Nita har valt en stram design med sittbänkar av ljust cederträ.

Ett stort badrum med den obligatoriska saunan ritades också in. De lät husets vackra tak med synliga träbalkar vara kvar, men alla väggar och även de vackra furugolven målades.

– Trägolven är breda furuplankor, och vi ville ha dem vitmålade även om det är lite opraktiskt. Men jag tycker att det ska synas att det bor någon i ett hem, så det är helt okej att det syns på golven att det bor en familj med hund här!

Matplatsen i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

Det långsmala köket har en rejäl arbetsbänk och gott om förvaring. I mitten står ett stort köksbord tillverkat av en lokal snickare. Köksstolarna har Nita köpt i en second hand-butik. Ovanför bordet hänger Nitas drömlampor, de svarta pendellamporna från Artek.

Vissa aspekter av renoveringsarbetet bjöd på svårare utmaningar än andra. En av de knepigaste uppgifterna var att få lamporna över matbordet att hänga på rätt plats. Nita hade länge drömt om ett matbord med de klassiska pendellamporna från Artek som belysning, och nu fick hon äntligen chansen.

– Elen drogs innan vi ens hade några innerväggar uppe, så det var otroligt svårt att veta var lamputtagen skulle sitta i taket. Jag gick omkring med ett måttband och försökte bestämma exakt placering – som tur var blev det helt perfekt!

Sovrummet går i svart och vitt i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

Parets sovrum går i neutralt svart och vitt. På sängen ligger Pia Walléns filt Cross.

När renoveringsarbetet var färdigt och det blev dags att flytta in, tog paret med sig det mesta av möblemanget från sin gamla lägenhet. Nitas stora inredningsintresse är något hon ärvt från sin mor och mormor.

–Min mamma var hemmafru och höll alltid på och möblerade om hemma. Vi bodde i ett konstant kaos, alltid var det nån vägg som höll på att slås ut eller något rum som målades om. Själv är jag tvärtom, jag vill att varje sak ska ha sin bestämda plats!

Helmers rum i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

I Helmers rum finns många av pappa Valtteris gamla böcker och leksaksbilar på display i hyllor och på tavellister.

Nita beskriver sin inredningsstil som en blandning av skandinaviskt avskalad och klassiskt ombonad. Hon har valt en vit bas för att få rummen att kännas större, och lagt till accentfärger i mustiga, jordiga färger som går fint ihop med det vackra trätaket.

– Jag har alltid varit ett fan av den råa industriella stilen, men den passade inte här. Så det blev en mer ombonad och mysig inredningsstil i stället. Nita älskar att fynda gamla möbler och prylar, och går ofta på loppmarknader och auktioner på jakt efter fina saker.

Del av vardagsrummet och barnrummet i lägenheten.

Foto: Krista Keltanen

Det vitmålade trägolvet löper från vardagsrummet in i Helmers rum. Längs väggen mellan rummen sitter en stor Stringhylla som rymmer mängder av inredningstidningar och Nitas stora samling av doftljus.

– Jag köper mest vintage, men en och annan ny grej från Ikea blir det ju, det känns nästan oundvikligt! Nita och Valtteri stormtrivs i sin egendesignade lägenhet, där de bor med sonen Helmer och hunden Cornelius. Framför allt tycker de om takhöjden och det råa innertaket med sina vackra takbjälkar.

– Vi är väldigt lyckliga här. Allt föll på plats på absolut bästa sätt. Men det är klart, drömmen om ett loft i en gammal fabriksbyggnad finns fortfarande kvar!

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 1/2018.

Vill du se en annan inspirerande lägenhet? Spana in familjen Heinricis lägenhet i Uppsala.