Tända ljus, sprakande brasa och en stämning som minner om svunna tider. Vi ger dig tips på hur du inreder och dukar till jul med möbler i rustik allmogestil, naturmaterial och detaljer i mörkröda toner.

13 tips till för en lantlig jul!
Julig matsal i rustik allmogestil med kakelugn och gamla trämöbler.

Foto: Johan Carlson

 • Inred med gamla trämöbler
  Rustika trämöbler med vacker patina skapar en mysig och hemtrevlig allmogekänsla. Komplettera gärna med lurviga fårskinn som gör att träbänkarna blir sköna att sitta på.
 • Sätt granen i en fin hink
  Att sätta granen i en korg eller en hink är ett enkelt sätt att skapa lantlig känsla. Sätt granen i en mindre hink och lägg stora stenar runt stammen så att den står stadigt. Placera hinken i en korg eller större hink och häll på vatten.
 • Låt speglar skapa stämning
  Levande ljus skapar en alldeles speciell stämning, och genom att använda ljuslyktor och ljuslampetter med spegelglas sprids ljuset vackert i rummet.
 • Välj mörkrött!
  Vi har valt blommor, textilier och dekorationer i en lite mörkare och dovare röd nyans, som bättre harmonierar med trämöblerna och naturmaterialen i rummet. Ett tips är att ställa den stora julbuketten med amaryllis och tallris på ena bordsänden i stället för mitt på bordet. Då skymmer den inte sikten för gästerna.

Dukning med keramiktallrikar och servetter i tyg.

Foto: Johan Carlson

 • Duka rustikt i dova färger
  Keramiktallrikar och vackra textilservetter i dova toner av rött och grönt ger en lantlig julkänsla. Lägg gärna en rönnbärsklase, eller en vacker röd julblomma, i grötskålen som ett juligt blickfång.
 • Fäst placeringskort vid besticken
  Gör fina placeringskort av brunt papper och fäst dem i ett snöre. Knyt sedan fast snöret runt besticken och sprid ut dem i en vacker solfjädersform.

 

Pepparkaksgumma hänger i julgranen.

Foto: Johan Carlson

 • Pynta med pepparkakor
  Dekorera julgranen med hemgjorda pepparkakor, ett julpynt som uppskattas av både stora och små. Tänk på att det oftast är enklast att göra små hål i pepparkakorna innan de gräddas!

En vit fåtölj bredvid den gamla kakelugnen.

Foto: Johan Carlson

 • Skapa ombonad känsla med textilier
  Slösa med textilier om du vill skapa en extra mysig känsla i ditt hem. Ett långhårigt fårskinn, en gosig pläd och några mjuka kuddar i en dämpad färgskala gör underverk för helhetsintrycket.
 • Gör en julfin väggdekoration
  En enkel juldekoration gör du av en stjärnformad stomme av ståltråd som du enkelt klär in med småbladig eucalyptus. Använd tunn ståltråd eller floristtråd för att hålla kvistarna på plats.

Paket inslagna i hemmagjort presentpapper.

Foto: Johan Carlson

 • Tryck eget presentpapper
  Gör ditt eget presentpapper med potatistryck! Dela en potatis i två delar och skär ut ett mönster med en vass kniv. Doppa potatisen i hobbyfärg och tryck ditt eget mönster på enfärgat, matt, omslagspapper. Tänk på att färgen inte får vara för tunn. Låt torka!

Sidobord uppdukat med godsaker till advent.

Foto: Johan Carlson

 • Servera glögg i fina flaskor
  Gör egen glögg med olika smaker, eller köp färdig och häll upp i vackra flaskor. Låt dekorationerna på flaskan visa vilken smak glöggen har – exempelvis kanelstänger, apelsinskivor eller lingonris.

Hemmagjord äppelljusstake i en liten kruka.

Foto: Johan Carlson

 • Gör en julig äppelljusstake
  Använd de mörkröda juläpplena på ett nytt sätt! Gör hål med en urkärnare, sätt äpplet i en liten kruka och använd  som ljusstake. Tillsammans med några gröna kvistar, torkade apelsinskivor och pepparkakor blir det en vacker dekoration till bordet.

Rund adventsljusstake för levande ljus med amaryllis i stället för grön mossa.

Foto: Johan Carlson

 • Dekorera med amaryllis
  En adventsljusstake behöver inte fyllas med mossa – vackert mörkröd amaryllis ger en härligt lyxig känsla.