Vad är väl en jul hemma hos bloggaren Clara Lidström om inte alldeles, alldeles... underbar! I sitt hus på landet firar hon sin favorithögtid med egna traditioner och gammalt, älskat julpynt.

S

nön täcker Västerbotten och bäddar in landskapet i ett vitt täcke. Inåt landet, i utkanten av en liten by utanför Umeå, ligger ett hus med putsad fasad. En tillbyggd veranda med gamla vackra fönster är i stort sett klar, och i fönstren lyser det stämningsfullt.

Vardagsrum med soffa från Norrgavel.

Foto: Malin Grönborg

I soffan från Norrgavel ligger kuddar från Ikea och Nyblom Kollén ihop med en pläd köpt på loppis. Kistorna, som fungerar som soffbord, är från Jakobs släkt. Gardinerna är gjorda av spets­tyg som Clara har virat runt gardinstången. Tapeten heter Edgar och kommer från Sandberg.

Här, i det gamla huset, bor en av Sveriges största bloggare – Underbara Clara, eller Clara Lidström som hon egentligen heter. Hennes hem är också hennes arbetsplats, och många är de följare i sociala medier som kan följa henne när hon gör om, fixar, pysslar och bakar i huset inför jul.

Granen i vardagsrummet är pyntad med loppisfynd.

Foto: Malin Grönborg

I vardagsrummet står granen pyntad med loppisfynd, så som flaggslingan med de nordiska ländernas flaggor. Julgranen står i en zinkhink fylld med vatten med stenar i botten, så att granen står stadigt. Skåpet är ärvt, liksom lilla fåtöljen. Den röda mattan är antik från Afghanistan.

Här har Clara, tillsammans med sin man Jakob, skapat en tillvaro för familjen där familjen är rätt oberoende av konsumtion. Dels möbler och prylar, då Clara gärna återanvänder saker hon ärvt eller köpt på loppis för en billig peng, men också vad gäller mat.

Tillsammans med en grannfamilj driver Jakob jordbruk och odlar mängder av grönsaker, som de säljer vidare. De har också grisar och höns som ger dem mat och ägg, inte minst till jul. Jultiden, med alla förberedelser, är Claras favorittid på året. Den innebär mindre jobb och mer vila och mys.

I matrummet samsas arvegods med loppisfynd.

Foto: Malin Grönborg

I matrummet står ett bord från Jakobs familj. Stolarna är köpta på loppis och fåtöljen har Claras mamma klätt om med blått linnetyg. Lampan är köpt i en antikhandel. Öppningen mellan vardagsrum och matrum är det som gör hela huset, tycker Clara. De vackra dubbeldörrarna köptes av en kompis och har tidigare suttit i en Västerbottensgård. Tapeten heter Vera och kommer från Sandberg.

– Jag har hellre tre månader jul än sommar. Det är högtiden på året, då jag får börja pynta, bjuda hem folk och vara i julbubblan. Julpyntet hänger kvar till tjugonde dag Knut eller längre och då plockar jag motvilligt bort det, säger hon.

Bloggaren Clara

Foto: Malin Grönborg

Här bor

Här bor Clara Lidström, 31, Jakob Lidström, 30, med barnen Bertil, 6 och Folke, 3. Clara är egenföretagare och driver bland annat en av Sveriges största bloggar,
underbaraclaras.se. Jakob är sjukgymnast, yogainstruktör och bonde.

Om hemmet

Villa i en liten by utanför Umeå.

Byggår: 1938. Verandan byggdes 2016.

Boyta: Cirka 150 kvm för-delade på 6 rum och kök.

Inflyttningsår: 2009.

Kärleken till julen innebär inte att hon pyntar i överdåd. Detaljerna är valda med omsorg. Här finns små ljusstakar i form av svampar som någon förmodligen snickrat i slöjden för länge sedan. Ett alldeles unikt luciatåg skapat av en av sönerna pryder sin plats på en hylla i köket och sprider glädje.

Clara börjar julförberedelserna med att ta in hyacinter, tända ljus och sätta upp pappersstjärnor i fönstren. Det är viktigt med naturmaterial, som en massa granris och små granar, i de flesta rum.

– Det är julens billiga snittblommor. När det gäller pynt letar jag efter gamla fina grejer på loppis året om. Jag stegrar julpyntsnivån gradvis och vid tredje advent plockar jag fram tomtarna.

I matrummet står en julkrubba på ett bord täckt med en flygelduk från 1800-talet.

Foto: Malin Grönborg

I matrummet står ett bord täckt av en flygelduk från 1800-talet. Ovanpå står en julkrubba vars figurer kommer från Claras farmor. Själva krubban är köpt på loppis.

Tomtarna är gamla gubbar med röda luvor som ser rätt arga ut och som dyker upp lite här och där, hållandes en liten kruka med en hyacint.

– Jag tycker om gammalt pynt. Att få plocka fram samma saker varje år, det är det som är grejen, säger Clara.

Kökshylla med barnens egenhändigt gjorda luciatåg.

Foto: Malin Grönborg

På kökshyllan står ett av barnens egenhändigt gjorda luciatåg och sjunger för full hals. Under hyllan hänger luffarslöjd köpt på loppis. På väggen sitter tapeten Josefin från Boråstapeter.

Det gamla huset från 1938 är perfekt att fira jul i – särskilt efter att familjen Lidström gjorde nedervåningen luftigare och öppnare. Genom att ta bort väggar och skapa ett matrum och ett vardagsrum finns nu en närhet och tillgänglighet mellan alla rum, något som familjen är väldigt nöjd med.

Sovrummet är tapetserat i tapeten India paper från Cole & son.

Foto: Malin Grönborg

I sovrummet på övervåningen har man utsikt över åkrar och ängar utanför. Här är all inredning utom sängkläder ärvd eller köpt på loppis. Tapeten heter India paper och kommer från Cole & son.

I vardagsrummet står en stor, maffig julgran pyntad med gamla flaggor, röda kulor och glitter. Kanske är det ett uppdämt behov av att få leva och fira i den här miljön som gör att Clara maxar julen varje år.

Claras nybyggda veranda ser ut som en klassisk punschveranda.

Foto: Malin Grönborg

Verandan är byggd som en klassisk punschveranda och är inte vinterbonad. Väggarna är målade i nyansen Vetegrå från Ottosons färgmakeri och fönstren är målade i Engelskt rött från Gysinge.

– Jag kan sörja att jag inte fick växa upp med Barnen i Bullerbyn-jular. Det var på landet jag ville bo, med djur, så det ger jag till mina barn nu. Det här huset gör sig nästan bäst på julen.

Familjen har firat jul i huset i flera år och är glada över att kunna bjuda in släkten. Det är ett kravlöst firande.

Clara

Foto: Malin Grönborg

Husets veranda är ny och hade inte hunnit målas vid fotograferingen. På verandan sitter gamla fönster och en fint patinerad grön dörr. Granris är billiga snittblommor på vintern tycker Clara, som gärna tar in ris och små granar för doftens och stämningens skull.

– Vi försöker minska på alla måsten. Vi har inte några förväntningar på hur det ska firas, utan jag tycker om att välja vad vi ska ha för traditioner. Julstämning kommer av lugn.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmets julspecial 2017.