Karolina Palmér jobbar som konstnär och är känd för sina färgglada kuddar, brickor och tavlor. Hemma i trävillan i Kungsbacka syns hennes alster lite överallt – matchade mot en neutral bas.

N

är Karolina och maken Anders längtade efter ett hus riktade de blickarna söderut från lägenheten i Göteborg – och hamnade i Kungsbacka.

– Anders är uppvuxen här och hans föräldrar bor fortfarande kvar. Därför kändes det naturligt att flytta hit, berättar Karolina.

Vardagsrum med hörnsoffa.

Foto: Karin Johansson

I vardagsrummet står en stor och inbjudande soffa från Mio. Mattan och soffbordet kommer från Svenska hem. Laminofåtöljen från Swedese har fått sällskap av en kudde från Svenskt tenn. Taklampan kommer från House doctor. I hörnet hänger tavlor av Karolina samt litografier från Karolinas farmor och farfar.

De har nu bott runt tio år i det charmiga trähuset, som är byggt 1926. Under några veckor, innan de flyttade in, målade de tak, golv och väggar både dag och natt. Resten av renoveringarna har de gjort efterhand. Som köket och utbyggnaden av matrummet, som nyss blev klar. Till den använde de en del av den stora altanen på baksidan av huset och byggde en utgång direkt från köket.

Öppen spis i vardagsrummet.

Foto: Karin Johansson

Den öppna spisen är från husets byggår och står strategiskt i hallen för att sprida värme i hela huset. Vedkorgen kommer från Ikea. Bordslampan på spiselkransen är arvegods.

– Vi hade länge drömt om ett uterum, med stora fönsterpartier som går att öppna upp. Nu sitter vi här och äter och umgås från tidig vår till sen höst, säger Karolina.

Ljust matrum med stort matbord och Thonet-stolar.

Foto: Karin Johansson

De vita golven samt de ljusa och vitmålade möblerna gör att hela huset känns härligt ljust, inte minst matrummet. Bordet kommer från Ikea, och stolarna från Ton. Taklampan är från Secto design. Mattan är ett auktionsköp och det vita skåpet är köpt på Blocket.

I matrummet, precis som i övriga delar av huset, slås man av hur luftigt familjens hem känns. De gamla trägolven är vitmålade och fönstren som vetter åt alla väderstreck släpper in mycket ljus utifrån. Överallt syns 1920-talscharmen med många bevarade detaljer.

Kök med vita luckor och vitt kakel.

Foto: Karin Johansson

Köket, med stommar och luckor från Kvik, blev nyligen färdigrenoverat. Mattan kommer från H & M home. Den gröna skärbrädan är från Dutchdeluxes, den lilla runda brickan har Karolina gjort och den stora är från Svenskt tenn.

Karolina Palmér i sin soffa.

Karolina arbetar som konstnär och har sin ateljé i källaren.

HÄR BOR

Karolina Palmér, 40, Anders Lundahl, 43, och barnen Olivia, 8, och Jakob, 5. Karolina är konstnär och entreprenör och hennes konst hittas på Karolinapalmer.se och på Instagram som @karolinakonst. Anders jobbar som säljare.

OM HEMMET

Trävilla i centrala Kungsbacka.

Byggår: 1926.

Boyta: 120 kvm fördelade på 6 rum och kök, samt 70 kvm källare där Karolina har sin atélje.

Inflyttningsår: 2008.

– Hallen är kanske det rum där ursprunget syns som mest, med väggmålningen över utgången och den öppna spisen som är placerad just där för att sprida värme i hela huset, säger Karolina.

Precis som i många andra gamla hus finns en källare, som numera fungerar som Karolinas ateljé. Sedan några år tillbaka jobbar hon heltid som konstnär och arbetar för det mesta hemma när hon inte är iväg på möten och liknande.

– Hemmet betyder mycket för mig eftersom jag tillbringar så mycket tid här. Dock tycker jag det är lätt att bli hemmablind när man inreder. Men överlag, när vi väl köper nytt, försöker vi tänka långsiktigt och investera i saker som vi tror vi kommer gilla i många år framöver.

Köksvägg målad i dovt grönt.

Foto: Karin Johansson

Kökshyllan från Bruka design rymmer många vackra saker.

Hon fyller gärna väggarna i huset med sin egen konst, vilken ofta är färgrik. Med neutrala färgnyanser som bas på ytskikt och många möbler fungerar konsten och kuddfodralen som fint utplacerade färgklickar.

Uterum med matbord och stolar.

Foto: Karin Johansson

Utbyggnaden med den inbjudande matgruppen blev precis klar. Fönstren är gamla och köpta på Blocket för att passa in i husets byggstil. Bordet kommer från Mio, korgstolarna och mattan från Ikea. Den svartmålade stolen är ett loppisfynd. Taklampan, som ett stort pricken över i, kommer från Secto design.

– Jag blir glad av färg, så har det alltid varit. Jag märker också att många av mina kunder efterfrågar just någon typ av färgklick på väggarna för att få till det där lilla extra, förklarar hon.

En gammal skänk i uterummet med Karolinas konst ovanför.

Foto: Karin Johansson

Karolinas färgglada konst finns överallt i huset, som här ovanför den ärvda skänken i uterummet.

Möbler och andra prylar i familjens hus består av ett hopplock av både nytt och nött. Karolina gillar möbler med historia och har låtit flera arvegods och ett och annat loppisfynd få komma över tröskeln.

Hall med charmig väggmålning ovanför dörren.

Foto: Karin Johansson

I hallen har någon av husets tidigare ägare lämnat efter sig en charmig väggmålning. Kristallkronan är köpt på auktion och den färgglada hallmattan kommer från Dixie.

– Ett hem med enbart nyproducerade grejer får det lätt att kännas stelt. Jag tycker att det är blandningen som skapar den personliga stilen.

Sovrum med mörkblåa väggar.

Foto: Karin Johansson

Sängen är extra bred för att nattvandrande barn också ska få plats. Pallen är ett second hand-fynd som har fått nytt tyg.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 6/2018.

Vill du också hänga upp Karolina Palmérs konst i ditt hem? Köp signerade och numrerade gicléer i Allt i Hemmets konsthop!