Snygga och smarta förvaringsmöbler behöver inte kosta en förmögenhet. Köp loppismöbler för en billig peng och ge dem nytt liv med hjälp av färg och tapet. Vi visar hur du gör!

Bortglömd byrå får kul kostym

Med lite färg och nya handtag förvandlas den gamla byrån till en fräsch möbel. Perfekt för pysselhörnan eller arbetsrummet!

Du behöver:
– Gammal byrå
– Skruvdragare
– Ev spackel
– Målartvätt
– Finkornigt sandpapper och slipkloss
– Ev kvistlack (grundfärg med inbyggd spärr mot genomblödning av kvistar funkar också)
– Snickerifärg, vi valde kulören Smörkola från Alcro
– Maskeringstejp och linjal/vinkelhake
– Läderremsor, cirka 2 x 6 cm, som handtag
– Håltång, skruvar och muttrar av mässing

 

1. Tvätta, slipa och lacka
Börja med att skruva av de gamla beslagen. Ska du inte använda samma typ av beslag så spacklar du igen hålen med snickerispackel. Låt torka och slipa ytan jämn med sandpapper. Glöm inte att tvätta byrån ren från fett och smuts med målartvätt. Kolla om det finns synliga kvistar i träet. I så fall är det viktigt att spärrmåla med kvistlack så att inte kvistarna ”blöder” igenom färgen.

 

 

2. Skapa mönster med tejp
I stället för att måla hela möbeln valde vi att jobba med effekter. Vi använde en vinkelhake för att skapa omålade hörn på varje byrålåda. Tejpa med maskeringstejp och tryck till tejpen noga så att inte färgen kryper in under kanten.

 

 

 

3. Måla valda delar av byrån
Vi lät stora delar av byrån få behålla sin trärena look och fokuserade på detaljerna. Var kreativ och skapa ett mönster som du gillar. Experimentera gärna med linjer och kontraster. Måla två strykningar, och ta bort tejpen så snart du målat sista gången.

 

 

 

4. Gör egendesignade handtag
Snygga handtag ger byrån ett riktigt lyft. Vi tillverkade egna handtag av läderremsor. Klipp till remsor, cirka 2 x 6 cm, vik dem på mitten och gör hål med håltång rakt igenom ändarna. Borra hål i lådfronterna för handtagen och fäst dem med en snygg skruv av mässing och en mutter på baksidan.
Färdigt! 

Detta reportage publicerades första gången i Allt i Hemmet 2/2017. 

Vill du läsa mer? Läs även: