I den lilla byn Hönsinge har Katarina och Joakim förvandlat en gammal lanthandel till ett mustigt hem med internationell känsla. Här är det maximalistisk inredning som gäller!

Den gulmålade och putsade exteriören på den gamla lanthandeln.

Foto: Peter Erlandsson

Här kunder man kunde köpa livsmedel mellan 1930- och 1960-talet. Sedan 2001 är den gamla lanthandeln familjen Jensens personliga och vackra hem.

L

ängs med landsvägen i Hönsinge ligger en gammal lanthandel. I den kunde byborna köpa livsmedel mellan 1930- och 1960-talet, men sedan 17 år tillbaka är det i stället Katarinas, Joakims och sonen Isaks hem.

– Många kommer fortfarande och berättar historier om den gamla lanthandeln. Här kunde man handla på krita om man var betrodd och fylla på bensin från pumpen på gårdsplanen, säger Katarina som förklarar att de egentligen är riktiga asfaltsblommor som älskar stan.

Sovrum med en stor himmelssäng och blåvita textilier.

Foto: Peter Erlandsson

Sovrummet på ovanvåningen har ett fantastiskt ljusinsläpp och domineras av en stor himmelssäng. Sängkläderna och kuddarna är från Chhatwal & Jonsson, medan rottingfåtöljen har designats av Arne Jacobsen för Sika design.

– Tidigare bodde vi i en gammal sekelskifteslägenhet i Rörsjöstaden i Malmö, men när Isak var fyra år gammal tyckte vi att det blev för bökigt att bo där med ett litet barn. Dessutom saknade vi en trädgård.

Svart, runt sängbord bredvid sängen, med en lampa, blommor och fina askar.

Foto: Peter Erlandsson

På sängbordet har Katarina skapat ett stilleben av praktiska och dekorativa ting. Glasvaserna kommer från House doctor, det kinesiska kruset är från den egna butiken och skrinet av handgjort papper är från Bungalow.

Det som lockade mest var dock att få ge sig in i ett riktigt projekt med ett hus som de kunde sätta sin egen prägel på.

– Det var nog många som backade när de såg den gamla lanthandeln och allt som behövde göras. Huset är stort, men det var inte i dåligt skick utan fullt beboligt. Bara inte på det sättet som vi ville ha det.

Platsbyggd förvaring under snedtaket i sovrummet, och tre små runda bord med blommor och fina prylar.

Foto: Peter Erlandsson

I sovrummet har paret byggt förvaring med överblivna luckor från det gamla köket. Både brickborden och taklamporna är från Nordal. Det större bordet är ett ommålat auktionsfynd.

Bild på Katarina och Joakim Jensen som bor i den gamla lanthandeln i Hönsinge.

Foto: Peter Erlandsson

Joakim och Katarina är riktiga sakletare som inte räds att inreda med färg och mycket saker.

Här bor

Katarina Jensen, 53, och Joakim Jensen, 47, med sonen Isak, 21. Katarina driver inredningsbutiken Fine & dandy på Börringekloster i Svedala. Joakim arbetar som byggkonsult.

Om hemmet

En gammal lanthandel i Hönsinge utanför Trelleborg.

Byggår: 1932.

Boyta: 330 kvm fördelade på 7 rum och kök.

Inflyttningsår: 2001.

Den enda nackdelen var landsvägen utanför, men det löste paret genom att rama in huset med staket och ligusterhäckar. Senare visade sig läget bli en fördel ändå när Katarina öppnade en blomsterbutik i den gamla lanthandeln. Det var inte hennes första – i början av 1990-talet startade hon den för många Malmöbor kända butiken Fröknarna Klorofyll, som hon sedan sålde när Isak föddes. Numera är båda butikerna nerlagda, och i den gamla lanthandelns butikslokaler har det i stället blivit ett stort kök. Inredningen kommer från det gamla köket som låg i det som numera är vardagsrummet. Paret köpte bara till lite nya enheter och målade allting svart. De installerade även dubbla gashällar och ugnar då Katarina lagar mycket mat och familjen alltid håller dörrarna öppna för hungriga vänner och bekanta.

Vardagsrum med mörkgråa väggar och en en blandning av nya och gamla möbler.

Foto: Peter Erlandsson

Vardags­rummet är inrett med Katarinas speciella stilmix. Väggarna är målade mörka för att framhäva alla färger och former på möbler och detaljer. Mattan är en persisk Nahavandmatta köpt i mattbutiken Arhan i Göteborg. Pendel­lampan i taket kommer från House doctor.

– Från att ha varit en yta som vi nästan aldrig utnyttjade, är vi nu i köket nästan hela tiden, säger Katarina.

Paret har gjort alla renoveringar själva. Joakim, som arbetar som byggkonsult och har ett förflutet som plåtslagare, har stått för det tekniska och utfört allt hantverk. Det enda som de har lagt ut på andra är el- och vvs-installationer.

Stilleben på ett bord i vardagsrum, med bland annat en budda-staty av sten.

Foto: Peter Erlandsson

Katarina tycker om att inreda med stilleben. På ett av borden i vardagsrummet står en stor budda av sten som paret tagit med sig i handbagaget från Thailand. Strutsäggen kommer från Grøntorvet i Köpenhamn.

– Vi är nog båda kreativa och lite rastlösa så det blir många gemensamma projekt. Men Katarina är den som har fantasin, känslan för färg och form och är duktig på inredning. Så där ger jag mig oftast, säger Joakim.

Matdelen i köket har ett stort, platsbyggt vitrinskåp, och ett turkost matbord och bänk.

Foto: Peter Erlandsson

Det stora bordet rymmer många gäster och det svarta vitrinskåpet har platsbyggts av gamla spröjsade fönster som familjen hittade på Blocket.

– Alla stora projekt är vi dock alltid överens om, oavsett vem som får idéerna. Fast visst kan det bli lite hetsigt ibland, säger Katarina som i dag låter en del av sin kreativitet flöda i inredningsbutiken Fine & dandy, som har en internationell inriktning med varumärken från världens alla hörn.

Stor, svart köksö mitt i köket med en kopparställning ovanför den.

Foto: Peter Erlandsson

Mitt i köket står en praktisk köksö från Slot furniture, med en skiva carraramarmor från Landernäs marmor. Det krävdes åtta starka män för att lyfta den på plats. Den egentillverkade kopparställningen ovanför med allehanda prylar förstärker känslan av ett italienskt lantkök.

– Butiken öppnades för ett år sedan och ligger i det gamla charmiga vagnsstallet på Börringekloster, som vi fick möjlighet att sätta vår egen prägel på. Vi satsar på inredning och livsstilsprodukter med kvalitet, och har egen produktion av bland annat trädgårdsmöbler, matbord och skärbrädor. Vi reser mycket och letar ständigt efter nya spännande varumärken och produkter, säger Katarina.

Ett hörn i köket med svartmålade luckor och en tallrikshylla på väggen.

Foto: Peter Erlandsson

När det nya köket byggdes återanvände paret delar av det gamla köket och kompletterade med nya enheter. Dörren in till förrådet är ett minne från den gamla lanthandeln. Tallrikarna på väggen, den gröna kannan samt de färgglada skålarna på diskbänken är från Rice.

I det egna hemmet är inredningen annorlunda och kreativ.

– Vi är inte så ängsliga utan går helt på känsla. Jag har rest väldigt mycket sedan barnsben eftersom min far var i resebranschen, och jag har fått ett bredare spektrum när det gäller kultur, färg, form och design. Jag tror att jag blivit mindre låst vid att allt ska vara så strikt och nordiskt blont, säger Katarina.

Gråkaklat badrum med badrumsmöbler av svartmålad ask.

Foto: Peter Erlandsson

Badrummet på övervåningen håller en neutral stil med granitkeramikplattor och badrumsmöbler av svart­målad ask från Vedum.

Både Katarina och Joakim beskriver sig som sakletare och det är framförallt under sina resor som de hittar de flesta detaljerna.

Glasflaskor och vaser uppradade på ett bord ute i trädgården.

Foto: Peter Erlandsson

Utomhus har Katarina radat upp vaser i olika färger och former på ett trädgårdsbord.

– Vi har många reseminnen och framför allt är det Italien och Medelhavsländerna som ligger oss varmt om hjärtat. Om vi hittar en inredningsdetalj som vi gillar så köper vi den, och sedan ser vi var den kan passa in. Det är ju inte helt bekvämt, men vi är nog bara så, säger Katarina.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 5/2018.

Drömmer du om ett hus i skärgården? Då måste du kolla in Annas och Jacobs pastelliga hem på Köpstadsö!