John förvandlade en råvind till en avskalad och ljus vindslägenhet. När Vera flyttade in tog hon med sig växter och textilier. Tillsammans har de skapat ett unikt hem där vännerna alltid är välkomna.

A

tt få bygga ett hem från grunden, och bestämma över varje vinkel och vrå, är en dröm för många. Och det var precis det John Bartholdsson fick möjligheten att göra för två år sedan. Tillbaka i bostadsbristens Stockholm efter studier i Lund flyttade han in hos sina föräldrar, men snart dök möjligheten att köpa en råvind på Södermalm upp. Att förvandla ett skelett till ett fungerande hem skulle nog kännas som ett övermäktigt projekt för många, men inte för John. Och av en god anledning; hans familj äger nämligen ett fastighetsbolag som arbetar med just vindsrenoveringar.

Ljust vardagsrum med soffgrupp.

Foto: Patric Johansson

Det ljusa vardagsrummet är som gjort för att umgås i. Soffan North kommer från Bolia, fåtöljerna är Ikeas Cikada från 1960-talet, i design av Bengt Ruda. Soffbord och matta har John fått av sin pappa.

– Råvinden var på 140 kvadratmeter, så vi byggde en lägenhet till min syster och hennes familj, en till mig och en liten uthyrningsdel, säger John, och berättar att även om familjen hade byggt flera vindslägenheter tidigare så hade han aldrig stått vid rodret.

Den gråa öppna spisen är lägenhetens blickfång.

Foto: Patric Johansson

Den öppna spisen är lägenhetens stora blickfång och inte helt oväntat en stor favorit hos John och Vera. Den gula krukan kommer från Svenskt tenn. Den retrosnygga hyllan har John fått från sin pappa.

– Vid tillfället arbetade jag deltid på ett hotell och hade lite tid över, så det blev naturligt att jag och byggaren, som är en gammal familjevän, tog på oss produktionsledarrollen tillsammans.

Tavelvägg bakom soffan.

Foto: Patric Johansson

Paret tycker om att fylla sitt hem med konst som betyder något för dem. Här syns bland annat två panoramabilder på Söders höjder från 1800-talet.

Efter tolv månader stod Johns lägenhet klar. Resultatet blev en stilren tvåa vars estetik flirtar med lägenhetens ursprung.

– Det var viktigt för mig att få behålla lite av den grova känslan från råvinden, det var därför vi valde att ha kvar takbjälkarna och bygga en öppen spis med putsad yta.

Skjutdörr vid balkongen.

Foto: Patric Johansson

En skjutdörr med stora fönster får ljuset att flöda in i lägenheten – och gör balkongen till en del av vardagsrummet under sommar­månaderna.

Bostaden utformades med två personer i åtanke, och det var tur då John snart hittade kärleken i Vera Hökstrand. De träffades sommaren 2016 och i maj förra året hyrde Vera ut sin lägenhet och flyttade in hos John.

John och Vera.

Foto: Patric Johansson

HÄR BOR

John Bartholdsson, 26, och Vera Hökstrand, 25. John driver boutiquehotellet Sven Vintappare i Gamla stan. Vera studerar marknadskommunikation och IT.

OM HEMMET

Vindslägenhet på Ölandsgatan i Stockholm.

Byggår: Huset är byggt 1929, vindslägenheten 2016.

Boyta: 55 kvm fördelade på 2 rum och kök.

Inflyttningsår: 2016.

– Jag skulle åka till Taiwan som utbytesstudent förra hösten, och vi ville maxa tiden som vi hade tillsammans innan jag drog.

När Vera kom tillbaka till Sverige i januari kändes det helt naturligt att fortsätta samboskapet och nu är hon ordentligt inflyttad. Vilket också har satt sina spår i inredningen.

– Lägenheten var jättefin innan, men nu finns det fler stilleben och mycket växter. Den stora monsteran har varit med mig länge, så det var viktigt för mig att den fick ta plats, säger Vera.

Öppet kök i grått.

Foto: Patric Johansson

Ett öppet kök i sobra färger bidrar till den luftiga känslan i lägenheten. De har utnyttjat kvadratmetrarna smart och bland annat byggt in en köksfläkt med fläktmotorn uppe på taket.

– Det har dykt upp kuddar och filtar. Det har blivit mer ombonat! En kompis sa att det äntligen ser ut som ett hem, säger John.

Att paret delar ett inredningsintresse är tydligt, även om deras stilar inte är helt stöpta i samma form.

Grå köksinredning från Kvik.

Foto: Patric Johansson

Köksinredningen kommer från Kvik och alla bänkytor består av matt carraramarmor.

– Vera är lite mer vågad, medan jag jobbar mest med gråskalor och nedtonade pasteller. Det är hon som till exempel har tagit in den färgstarka gula krukan från Svenskt tenn.

– Med tanke på att lägenheten i sig är så avskalad tycker jag att det är coolt att blanda med något annat, och krukan poppar otroligt bra mot den öppna spisen, förklarar Vera.

Runt matbord av glas och fyra vita stolar.

Foto: Patric Johansson

Matbordet är köpt i Spanien. Paret valde ett bord med glasskiva för att göra mathörnan luftigare. Stolarna kommer från Mio.

De är dock helt överens om att vilja kombinera nyproducerade saker med gamla, fast på ett nedtonat sätt. Och de kan båda bli lite lätt besatta av vissa möbler. John åkte ända till Gävle för att köpa två gamla Ikea-fåtöljer, som han fraktade hem på tåget. Och Vera har fortfarande inte kunnat släppa tanken på ett rottingskåp som Ikea hade i sortimentet för några år sedan.

– De slutade tyvärr producera det innan jag kom mig för att köpa, och innan jag åkte till Taiwan var det en daglig kamp att försöka få tag på den. Nu fortsätter kampen!

Glasvägg med stålramar mellan sovrum och vardagsrum.

Foto: Patric Johansson

I stället för att bygga en traditionell vägg mellan sov- och vardagsrum valde John att måttbeställa en glasvägg med pulverlackerad ram från en smed. Resultatet blev ett luftigt sovrum som känns mycket större än det är.

Framöver vill paret investera i möbler som är både funktionella och snygga, för det här med förvaring är inte alltid enkelt i en vindslägenhet med sneda tak. De vill också hitta tavlor som passar både dem och lägenheten. Men en sak är säker – de skulle aldrig välja bort något som de tycker om även om det inte anses vara ”rätt” eller trendigt nog.

Minimalistiskt sovrum.

Foto: Patric Johansson

Sovrummet är minimalistiskt och fyllt med naturliga material. Bäddtextilier i linne från H & M home. Sängbordet består av en låda av björk från Åhléns.

– Man kan ju inte förlora sin personlighet! Det viktigaste är att vårt hem är öppet och tillgängligt. Vi har båda ganska stora familjer och en stor vänskapskrets, och vi tycker om att vara sociala. Det var därför jag valde att bygga en lägenhet med ett litet sovrum och ett stort vardagsrum, säger John och förklarar att de till och med har lyckats klämma in 23 sittande gäster på en nyårsfest där hemma.

– Så det går ju att vara många här. Och det är ju ändå människorna som gör hemmet, säger Vera.

Sugen på mer inredningsinspiration? Kika in i en maximalistisk vindslägenhet i Norrköping!