Vem vill inte ha bra förvaring, men hur får man ordning i alla skåp och lådor? Här får du enkla förvaringstips och smarta lösningar som skapar ordning – en gång för alla!

 

Ordning på förvaringen i alla rum
– 3 startpunkter att börja med

Dags att få bra förvaring! Innan du går vidare med alla smarta idéer och lösningar är det viktigt att tänka över förvaringen på rätt sätt. Här är 3 enkla grundsteg till bättre ordning på förvaringen i alla rum!

  1. SORTERA. Börja med att tömma ut innehållet ur det skåp eller den låda du ska organisera. Sortera därefter upp alla prylar i tre högar: En för det som ska slängas, en för saker du vill behålla och en för saker som kan skänkas vidare. Först när du vet vad du egentligen behöver
    få plats med kan du börja strukturera upp din förvaring.
  2. ORGANISERA. Se till att var sak får sin plats. Samla sådant som hör ihop i mindre lådor. Att minimera den tid du lägger på att leta efter prylar sparar både tid och energi. Känns det svårt kan ett trick vara att skapa en plats för ”övrigt”.
  3. MÄRK UPP. Märk upp din förvaring så att alla i familjen hittar snabbt och lätt. Det blir även psykologiskt lättare att lägga var sak på sin plats om platsen är uppmärkt.

Foto: Olof Abrahamsson

Hallen före.

Foto: Olof Abrahamsson

Efter! Ordning i klädskåpet i hallen – äntligen!

Smartare förvaring i hallen

Nästan inget kan förstöra husfriden så mycket som en rörig hallgarderob. Vi guidar dig till en hall där allt har sin rätta plats!

Gör så här: 

  • Förvara i fickor. Förvaringsfickor på insidan av dörren är perfekt för solglasögon, tofflor och småsaker som annars har svårt att hitta sin plats.
  • Samla skovården. Dags att putsa skorna? Det blir så mycket roligare om alla skovårdssaker är samlade. Märk upp snyggt med en liten skylt.
  • Kroka fast på dörren. Använd alla utrymmen! En smart kroklist som hakas över dörren ger extra plats för hängande förvaring.
  • Några få framme. Satsa på enhetliga galgar och låt det inte bli för trångt bland jackorna! Hur många plagg per person kan vara framme? Tricket är att bara ha det mest nödvändiga lättillgängligt.
  • Bygg på höjden. Ytan ovanpå garderoberna glöms ofta bort. Här rymmer stora förvaringsboxar sådant som inte är i säsong eller används sällan.
  • Fixa fler lådor och fack. Sätt in lådor i garderoben och inred dem med små fack så att familjens alla mössor, sockor och vantar inte flyter samman i en enda röra.

Foto: Olof Abrahamsson

Köket före.

Foto: Olof Abrahamsson

Efter: kök där man hittar allt och allt får plats!

Välorganiserat i köket

Ägnar du timmar åt att leta efter köksredskapen? Är skåpen överfulla av osorterat porslin? Vi visar hur du snabbt får överblick och hittar det du söker!

Gör så här: 

  • Utnyttja höjden. Med en extra insats till köksskåpet kan du stuva tallrikar och mindre prylar ovanpå varandra.
  • Skaffa ett ställ till plattan. Surfplattan, som är bästa receptsamlaren, står nu prydligt i en hållare, långt borta från klet och kladd.
  • Skapa en samlingsplats. Det behöver inte vara bröd i brödlådan! Stuva undan dagens post i lådan och sortera allt en gång i veckan.
  • Fram med faten. Ställ fram det fina porslinet på första parkett! Stora fat är ofta svårt att hitta utrymme för, men ställer du det på högkant på köksbänken utmed väggen blir ditt fat ett vackert blickfång.
  • Samla i ett ställ. Samla tallrikarna i ett ställ med handtag så är det enkelt att lyfta fram då det är dags att duka.

Foto: Olof Abrahamsson

Före: Inte så kul att städa när det ser ut så här i städskåpet…

Foto: Olof Abrahamsson

Efter: Det blir roligare att städa om allt i städskåpet är på rätt plats.

Ordning i städskåpet

När det är dags att städa gäller minsta motståndets lag – annars är det lätt att det inte blir av. Så här får du ett städskåp som du verkligen vill använda!

Gör så här: 

  • Märk med etiketter. När sorteringen i städskåpet är klar är det viktigaste att märka upp förvaringen så att alla i familjen hittar. Lådan med första förband är tydligt skyltad med en symbol. De olika flaskorna med rengöringsmedel står prydligt samlade i en papplåda klädd med samma tapet som insidan av skåpluckorna.
    I den lilla minibyrån ryms allt från glödlampor till batterier och smått plock.
  • Samla alla städprylar i en korg. Samla allt du behöver för veckostädningen i en praktisk korg – sedan är det bara att lyfta med prylarna från rum till rum. Korgen vi har använt är egentligen en ampel med smart upphängningskrok.
  • Gör en griffeltavla. Måla garderobsdörren med svart griffelfärg så att du kan skriva kom ihåg-listan, eller en kul hälsning, direkt på dörren.
  • Häng upp sakerna. Sätt upp en stång i städskåpet och häng upp städprylarna på den med s-krokar. Nu får allt från dammvippan till en förvaringskorg med de nödvändigaste städprylarna plats. I korgen på väggen finns alla tillbehör till dammsugaren samlade.
  • Skapa ett lådsystem. En minibyrå är perfekt för alla småprylar som annars dräller runt i skåpet. Märk upp varje låda med innehållet. Det finns alltid prylar som har svårt att finna sin plats. Skapa en låda för ”Övrigt” eller ”Bra att ha” och samla dem där.
  • Inred insidan. Sätt en tapet på insidan av städskåpet och använd som anslagstavla. När du ändå är i farten med tapet och lim, passa på att klä in en förvaringslåda eller två.