Känns ditt matrum tråkigt och opersonligt? Här visar vi hur du ger det ett lyft med hjälp av växter, tyg, tapet och detaljer i härliga färger och mönster.

Från opersonligt till festligt! Inspireras av vår förvandling av ett matrum.

Före: Kalt och småtrist
Matrummet är inrett med fina möbler men saknar värme, charm och personlighet.

Förebild på matrum med vita väggar och ett ekbord.

Foto: Martin Cederblad

Efter: Ombonat och festligt
Med hjälp av textilier, tapeter och massor av färg är matrummet nu en riktigt välkomnande plats.
Efter: Färgglatt matrum med mönstrade tapeter, en duk på matbordet och massor av växter.

Foto: Martin Cederblad

Vi har klätt väggarna i tapeten Savuti från Cole & son.

Så här fixar du stilen!

 • Välj en färgstark tapet
  Våga ta ut svängarna! Är tapeten färgstark och mönstrad behövs ingen konst på väggarna. Tapeten är också en bra utgångspunkt för färg- och materialvalen i övriga rummet. Titta på färgskalan i tapeten och följ den!
 • Mjuka upp med massor av textilier
  Välj en stor och generös duk och gardiner av rustikt linne – det blir en bra kontrast till den lite eleganta känslan i tapeten och övriga möblemanget. Välj en neutral färgskala i duk och gardiner, men låt gärna färgerna matcha tapeten.
 • Satsa på en stor matta under bordet
  Välj gärna en av ull som står emot smuts- och matfläckar bra. Har du en mönstrad tapet är det fint att välja en mer neutral matta. Tänk också på att mattan ska vara så stor att du ska kunna dra ut din stol och ändå vara kvar på mattan.
 • Fixa belysning på flera höjdnivåer
  Det ska finnas en huvudbelysning, taklampan, som gärna ska gå att dimra för mysigare känsla. Tillsätt sedan levande ljus på olika höjd på bordet, så att det blir en fin stämning – men inte för mörkt.
 • Inred med stora växter
  Gröna växter gör rummet mer levande och ombonat. Har du plats är det fint att satsa på en eller ett par rejäla växter. De är dessutom perfekta att använda för att pigga upp ett tomt hörn.

Grönt vitrinskåp fyllt med porslin, böcker och korgar.

Foto: Martin Cederblad

 • Investera i ett vitrinskåp
  Ett vitrinskåp i matsalen är smart för att du inte behöver springa fram och tillbaka och hämta saker hela tiden. Men det är också en chans att visa upp vackra saker som dessutom håller sig dammfria.

Ett bokstöd i form av en leopard i vitrinskåpet.

Foto: Martin Cederblad

 • Duka och inred med roliga och personliga föremål
  De kan skapa roliga samtal under middagen! Här är temat djungel och natur, och det syns bland annat på leoparden som är ett bokstöd, urnorna på skåpet och ap-ljusstaken. Låt inredningen få en humoristisk glimt i ögat!

Dukat bord med en blombukett och kuvert med placeringskort.

Foto: Martin Cederblad

 • Skapa ett blickfång på bordet
  Sätt en rejäl bukett mitt på bordet. Blanda köpta blommor med de du hittar i naturen så blir det inte så dyrt. Ta gärna i lite med färgerna! Tänk dock på att bygga blommorna på bredden och inte på höjden så att gästerna ser varandra över bordet.
 • Sätt guldkant på dukningen
  Blanda material som stengods, keramik och porslin när du dukar. Det ger en spännande effekt! Gör dukningen extra lyxig genom att ställa en liten vas med en blomma eller kvist vid varje kuvert. Kolla även in vår steg för steg-guide på hur du kan göra enkla men fina placeringskort! 

Tända ljus på det dukade bordet.

Foto: Martin Cederblad

 • Blanda färger, nytt & gammalt
  Blanda gärna olika sorters glas på bordet – gammalt och nytt, färgat och klarglas. Det blir effektfullt och ger en personlig stil!
 • Låt ljusen vara tända
  Även om det kanske är ljust ute är det väldigt stämningsfullt att låta de levande ljusen vara tända. Det ger automatiskt en varm, festlig och ombonad känsla.

Serveringvagn av mässing med vinglas och tekoppar.

Foto: Martin Cederblad

 • Låt mässing sätta guldkant
  Mässingsdetaljer ger en lyxig känsla åt rummet, låt gärna det materialet återkomma lite här och där som en röd tråd.
 • Sätt samman en lyxig serveringsvagn
  Gör en riktigt lyxigt hörn med en serveringsvagn redo med glas och dryck! Ställ gärna sakerna på vagnen i olika nivåer, både för tydlighetens skull och för att det ser fint ut.

Dukat bord med kaffekoppar och en chokladbitar i en vacker ask.

Foto: Martin Cederblad

 • Ge chokladen en ny kostym
  Strunta i den trista pappkartongen med produktbeskrivning. Lägg chokladbitarna i en vacker ask med lite silkespapper i botten – så lyxig känsla!