Vilken färgfest! I Charlottes och Philippes vackra 1920-talsvilla i Odense är det alla färger som skapar den varma och lekfulla stämningen.

Välkommen in i familjen Guéniaus härligt färgglada vardagsrum!

Foto: Peter Erlandsson

Välkommen in i familjen Guéniaus härligt färgglada vardagsrum! Tapeten, sofforna, fåtöljerna och sittpuffarna kommer från Rice. Soffborden Beck är ritade av den danske möbeldesignern Anders Folke Andersen. Golvlampan kommer från franska Tsé & tsé.

Mitt i Odense bland gamla tjusiga köpmansvillor från sekelskiftet ligger Charlotte och Philippe Guéniaus pampiga vita hus med imponerande trappstegsgavlar på fasaden.
– Först var jag tveksam till att det här var rätt hus för oss. Vi bodde på landet tidigare, helt utan grannar, men vår son gick i skolan här och behövde vara nära både skola och kompisar. Det visade sig vara ett förnuftigt beslut och nu är vi glada för att vi bor här, säger Charlotte.

 

Det stora stenhuset, som är byggt 1920, har vackra trappstegsgavlar åt fyra håll.

Foto: Peter Erlandsson

Det stora stenhuset, som är byggt 1920, har vackra trappstegsgavlar åt fyra håll.

Det är snart fem år sedan Charlotte och Philippe Guéniau och barnen Max och Selma flyttade in i det 550 kvm stora 1920-talshuset. Då såg det lite annorlunda ut.
– Det var på något sätt för neutralt och lite för snyggt för min smak, nästan lite tråkigt. Det var alldeles för många små instängda rum och inga färger någonstans.

 

Matrummet är både lekfullt och funktionellt inrett med ett stort bord med plats för 12 personer.

Foto: Peter Erlandsson

Matrummet är både lekfullt och funktionellt inrett. Charlotte och Philippe tycker om att ha gäster, så här finns plats för 12 personer. Det stora matbordet är specialtillverkat av en lokal snickare. Stolar, lampor och allt som står på bordet kommer från Rice.


Färg är viktigt för Charlotte och Philippe. 1998 startade de inredningsföretaget Rice, där de säljer annorlunda prylar, ofta av plast, i klara färger matchat med blommigt och prickigt.
– Det handlar helt och hållet om färg, glädje och funktion. Vårt mantra är ”live, love, laugh”, säger Charlotte.
Paret, som tidigare bott i Paris i nästan 15 år, hade gått och tänkt på att starta ett företag ett tag innan de verkligen vågade satsa.
– Vi hade båda bra jobb, men kände att vi längtade efter något eget.

 

Köket har fått en öppen planlösning med bardisk och öppna hyllor.

Foto: Peter Erlandsson

Köket har fått en öppen planlösning med bardisk och öppna hyllor. Barstolarna är köpta på en lokal trävarufirma och är sedan målade högblanka. Den röda pallen kommer från Ikea.

Ett extra bord är bra att ha. Det här används som matbord såväl som läxläsnings- och arbetsbord. På golvet har Charlotte målat en matta.

Foto: Peter Erlandsson

Ett extra bord är bra att ha. Det här används som matbord såväl som läxläsnings- och arbetsbord. På golvet har Charlotte målat en matta. Bordet och gungstolen kommer från Sika. Stolarna är köpta i en inredningsbutik i Odense.


När sonen Max föddes flyttade de tillbaka till Danmark, och då blev det naturligt att starta företaget Rice. Namnet kommer av att ris är en basvara i många länder och grunden till många människors överlevnad.
– Det var ett namn som tilltalade oss, och faktiskt får fortfarande många arbetare i exempelvis Madagaskar en skål ris som en del av sin lön, berättar Charlotte.
Tanken är att ge folk en färgglad vardag, vare sig de står vid diskhon, bakar, städar eller bara slappnar av i sina hem.
– Vi vill göra vardagen lite vackrare, avslappnad men ändå kul och funktionell.

 

Den prickiga tapeten sätter stilen i hallen med den vackra trappan som slingrar sig ner.

Foto: Peter Erlandsson

Tapeten från Rice sätter stilen i hallen med den vackra trappan som slingrar sig ner. Även mattan och förvaringskorgarna kommer från Charlottes egna inredningsmärke Rice.

I det egna hemmet i Odense krävdes en renovering för att familjen skulle finna sig till rätta. Köket renoverades och öppnades upp så att det blev ett stort kombinerat kök och matrum. Hyllorna vid matbordet är nya, där stod förut kylskåp och ugnar i svart och stål. Något som Charlotte inte tyckte om.
– Min tanke var att skapa en häftig version av ett ”country house”. Mysigt och samtidigt lite mer spännande. Huset behövde helt enkelt få sig en omgång av livliga barn, hundar och kladdiga fingrar.

 

Även i sovrummet är det färgerna som spelar huvudrollen. Lapptäcket matchar det turkosmålade golvet.

Foto: Peter Erlandsson

Även i sovrummet är det färgerna som spelar huvudrollen. Lapptäcket matchar det turkosmålade golvet. Pallen kommer från Sika och gungstolen från Eleanor home. Sänggaveln har Charlotte gjort själv och tapeten kommer från Rice.


Det stora matrummet och köket är den naturliga mötesplatsen och här är det lika färgglatt som i resten av det stora hemmet.
– Det här med färger kommer naturligt för mig. Jag tror att färg har en ren psykologisk effekt på mig. Kombinationerna ändras med tiden. Under vissa perioder har jag haft mycket turkos. Sedan helt plötsligt vände det till att jag ville ha rosa och gult överallt.

Charlotte Guéniau på den härliga uteplatsen som hör till huset.

Foto: Peter Erlandsson

Charlotte på den härliga uteplatsen som hör till huset.

Här bor

Charlotte Guéniau och Philippe Guéniau, med barnen Max, 18, Selma, 16, samt hunden Luna. Paret driver inredningsföretaget Rice, som de grundade 1998.

Om hemmet

Stenhus med tidstypiska trappstegsgavlar i Odense i Danmark.

Byggår: 1920.

Boyta: 550 kvm fördelade på 9 rum och kök.

Inflyttningsår: 2012.


Den senaste tiden har Charlotte också tagit in några oväntade detaljer i guld.
– Men man måste vara lite försiktig så att det inte blir för mycket. Allt måste passa ihop – det får inte bli för tokigt, säger Charlotte.
För den som vill få in mer färg i hemmet, har Charlotte ett tips:
– Börja med att måla en vägg, och ta in fler färger allt eftersom du kommer på vilka färger du tycker om. Man måste vara ärlig mot sig själv och tänka efter vad det är man blir glad av. Det är den glädjen man ska mötas av när man kommer hem.

 

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 5/2017. 

Vill du läsa om fler inspirerande hem? Hälsa på i Sekelskifteshuset med äppelträdgården eller varför inte kika närmare på Lantlig charm och shabby chic i Karlstad