Bakom den pampiga entrén i det gamla tegelhuset i Uppsala döljer sig en vacker 1920-talslägenhet inredd med tidlösa material. Här snålas det varken med marmor eller detaljer i mässing!

Porten till tegelbyggnaden där familjen bor.

Foto: Therese Romell

1928 byggdes det ståtliga huset av S:t Eriks lervarufabriker som ett skrytbygge för att visa vad de kunde tillverka i tegel och keramik. 2015 flyttade familjen Heinrici in.

S

om en oas mitt i Uppsala ligger det ståtliga tegelklädda 1920-talshuset med prunkande innergård där en porlande fontän tronar i mitten. Vildvin klättrar över stora delar av gatufasaden. Byggnaden uppfördes av S:t Eriks lervarufabrik  – en keramikverkstad och ett tegelbruk verksamt i Uppsala mellan 1888 och 1962 – som ett skrytbygge för att visa upp vad fabriken kunde tillverka i tegel och keramik. Entrén är pampig och trapphuset består av vackra arkadgångar som skänker en känsla av mystik. I en av våningarna bor Arijana och Fredrik tillsammans med dottern Maja.

Vit soffa och soffbord i marmor.

Foto: Therese Romell

Vardagsrummet är mysigt inrett med dova pasteller ihop med mässingsdetaljer. Soffan, Le Grand air, kommer från Decotique. Soffbordet kommer från OX Denmarq och taklampan från Flos. Mässingsljusstakarna kommer från Svenskt tenn och gardinerna från Himla.

– När vi såg huset för första gången blev vi hänförda av den fina arkitekturen. Det kändes nästan lite mystiskt med det mörka teglet och fontänerna på gården. I lägenheten var många av originaldetaljerna bevarade och den kändes stor och mysig. Vi bestämde oss för att här skulle vi bo, säger Arijana.

Öppen spis i vardagsrummet.

Foto: Therese Romell

Många detaljer i hemmet vittnar om en svunnen tid, till exempel den vackra öppna spisen i vardagsrummet.

Innan familjen flyttade in vitmålades alla väggar och tak och golven vitbetsades. I köket sattes en stor marmorvägg upp som stänkskydd över bänkskivan och alla köksskåp fick ett lyft med vit färg och nya handtag.

Vitt bord och vita stolar i matsalen.

Foto: Therese Romell

Matsalen, och det stora bordet från Gervasoni, använder familjen mest för middagar med vänner. Stolarna kommer från Eames och taklampan från Flos.

– Rummen behövde verkligen ljusas upp och det kändes rätt att ta in tidlösa material som mässing, marmor och vitmålat trä. Jag är barnsligt förtjust i allt som är gjort av marmor. Det tillför exklusivitet och går aldrig ur modet, säger Arijana.

Rustik vas med vita blommor på matbordet i matsalen.

Foto: Therese Romell

Den stora spegeln i matsalen var brun och dyster från början, men Arijana målade den vit. Eftersom den är så stor fick en vän hjälpa till att få den på plats.

Paret äger ett inredningsföretag där Arijana arbetar som inredare. De har specialiserat sig på att jobba med hus från renoveringsstadiet hela vägen till ett färdiginrett hem.

Vitt kök med marmor på väggen.

Foto: Therese Romell

Köket var i behov av en uppfräschning när paret flyttade in. Skåpen fick ny färg och nya handtag, och väggen kläddes med marmorkakel. Taklampan kommer från Artilleriet.

– Mitt jobb går ut på att bolla idéer med våra kunder, hitta rätt möbler, detaljer och material samt kontakta leverantörer. Genom mina projekt finner jag också ofta inspiration till mitt eget hem, säger Arijana.

Arijana sitter vid ett runt marmorbord och jobbar.

Foto: Therese Romell

Arijana sitter vid ett bord av carraramarmor och mässing från OX Denmarq. Stolarna med lädersits är köpta hos Artilleriet.

Här bor

Arijana Heinrici, 33, Fredrik Heinrici, 42, med dottern Maja, 10. Paret driver ett inredningsföretag och två andra företag tillsammans.

Om hemmet

Lägenhet i Uppsala.

Byggår: 1928.

Boyta: 127 kvm fördelade på 5 rum och kök.

Inflyttningsår: 2015.

Stilen hos familjen Heinrici är ljus med mycket vita ytor och moderna möbler och utvalda designklassiker. Men mjuka textilier, mattor och detaljer i dova toner gör att hemmet känns varmt och ombonat. De gillar båda den gamla charmiga serveringsgången med gott om förvaring. Favoritrummet är vardagsrummet med den vackra eldstaden. Tre sällskapsrum i fil skapar en våning som gjord för umgänge.

– Jag och Fredrik kan sitta kvar länge vid matplatsen intill köket efter middagen och prata medan Maja ligger i soffan och myser, ändå är vi tillsammans, säger Arijana.

Litet matbord av marmor i köket.

Foto: Therese Romell

Vid den lilla sittplatsen i köket hänger takkronan av grå träpärlor köpt på Lakewood living. Marmorbordet kommer från Hilkeindesign och mattan är köpt på Mio.

Arijana tycker om att ändra stil efter årstid och inredningen byts ofta ut. Att byta ut kuddar och textilier är ett lätt sätt att göra en snabb makeover på.

Gammaldags serveringsgång med utsikt mot matplatsen nära köket.

Foto: Therese Romell

Den vackra serveringsgången i original är kvar, och är uppfräschad med ny färg, nya skålhandtag och vitbetsat golv.

Favoriten i hemmet just nu är den jättestora spegeln i matsalen.

– När jag såg den i butiken var den brun och egentligen ganska ful. Men jag såg potentialen och köpte den utan att kolla med Fredrik först. Sedan åkte jag direkt hem och målade den vit. En vän fick hjälpa mig att lyfta den på plats. Konstigt nog tog det flera timmar innan min man upptäckte den efter att han hade kommit hem och då var enda kommentaren att det var den största spegeln han sett! Lite svårare var det den dagen när han kom hem och jag hade passat på att byta ut hans favoritsoffa, säger Arijana med ett skratt.

Sovrum inrett med dova pasteller och en mörkgrå säng.

Foto: Therese Romell

Sovrummet är inrett i dovt rosa och grått med linnegardiner från Himla och sänggavel från Artwood. Taklampan av mässing kommer från House doctor.

Rosa rosor och en mässingsljusstake på ett sängbord.

Foto: Therese Romell

På Arijanas sängbord finns hennes tre inredningsfavoriter samlade; marmor, rosa rosor och mässing. Ljusstaken kommer från Svenskt tenn.

Säng och byrå i dotterns sovrum.

Foto: Therese Romell

Klädhängaren i Majas rum har familjen själv tillverkat av en mässingsstång. Ikeabyrån har försetts med nya knoppar från Bygghemma.

Reportaget publicerades första gången i Allt i Hemmet 6/2017.

Älskar du stilrena hem? Missa inte Lines och Lasses fantastiska lägenhet i Köpenhamn.