Gör sommarens vackraste blomsterarrangemang med pioner, rosor och klematis. I en skål eller antik soppterrin blir det ett perfekt blickfång på bordet, oavsett om det vankas finmiddag, barndop eller bröllopsfest.

Allt du behöver för att göra det här vackra blomsterarrangemanget i en skål, med bland annat pioner, rosor och klematis är…

Stjälkar av viburnum, klematis, ros, pion, alstromeria och salal på ett bord.

Foto: Peter Ericsson

 • Viburnum
 • Klematis
 • Ros
 • Pion
 • Alstromeria
 • Salal
 • Slingor av murgröna
 • Hönsnät
 • Skål eller soppterrin

 

Vi använde 3–5 stycken av varje blomma och grön kvist, men låt din egen smak och utbudet i blomsterbutiken (eller trädgården) styra vilka och hur många blommor du väljer.

 

Gör så här:

 1. Lägg fram alla blommor på bordet framför dig, varje sort för sig. Ta bort alla blad på den nedre delen av stjälkarna och snitta alla stjälkar lagom långa för att passa den skål du har valt.
  Närbild på rosa pioner.

  Foto: Peter Ericsson


 2. Använd en tång och klipp till en lagom bit hönsnät som passar i storlek till skålen. Böj till nätet och tryck ner det i skålen så att det sitter stadigt.
  En hand stoppar ner hönsnät i en blåvit soppterrin.

  Foto: Peter Ericsson


 3. Fyll skålen med vatten ända upp till kanten, så att alla stjälkar verkligen kommer att stå i vatten. Använd ljummet vatten. Byt försiktigt ut vattnet varannan dag.
  En hand häller i vatten i en blåvit soppterrin.

  Foto: Peter Ericsson


 4. Börja med att snitta och sticka ner lagom långa salalstjälkar i hönsnätet. De gröna kisvistarna ger en bra och stabil grund till blomsterarrangemanget.
  En hand stoppar ner stjälkar av salal i hönsnätet i soppterrinen.

  Foto: Peter Ericsson

 5. Fortsätt därefter att fylla på med de blommor du väljer att använda. Till ett lågt arrangemang av den här typen passar de flesta blommor. Fördela blommorna jämnt i skålen.
  En hand sätter i blomstjälkar i blomsterarrangemanget.

  Foto: Peter Ericsson


 6. Placera ut de sista blommorna. Vill du ha ett avlångt arrangemang, ta lite längre stjälkar på sidorna och förstärk med grönt, till exempel murgröna som du låter klättra ut på sidorna.
  Lila och rosa bukett med pioner och rosor i en blåvit soppterrin.

  Foto: Peter Ericsson