Vill du göra en vacker blombukett till minipris? Välj vackra, torkade kvistar ihop med prisvärda trotjänare från blomsterbutiken! Tack vare "hönsnäts-tricket" blir resultatet en ståtlig vinterbukett.

Just nu vilar naturen, så vi har använt blommor som du hittar i blomsterbutiken året om, och blandat med vackra fröställningar och torkade växter som vi har hittat ute i naturen. Låt dig inte luras, det som ser visset ut kan ändå bli vackert i ett arrangemang!

Blommor och kvistar till en bukett

Foto: Pernilla Ahlsén

De här blommorna använde vi, men du kan förstås använda de som du hittar i din butik.

Till blombuketten har vi använt: 

 1. Torkad ormbunke
 2. Nejlika
 3. Ros
 4. Torkad alunrotsblomma
 5. Alstromeria
 6. Torkad syrenhortensia
 7. Fröställning av höstgullris
  Hönsnät
  Tång
  Blomstertejp Hittar du inte blommorna ovan i din butik? Byt ut dem mot andra – det går lika bra!

Gör så här:

Hönsnät sätts i en vas för att buketten ska stå stadigt

Foto: Pernilla Ahlsén

 1. Knipsa av en lagom bit av ett hönsnät med tång, forma till en kupa och sätt ner den i vasen. Använd en lite högre vas så att även längre blommor står stadigt i vasen.
  Vas med hönsnät som någon tejpar fast

  Foto: Pernilla Ahlsén

 2. Tejpa fast hönsnätet så att arrangemanget sitter stadigt. Vi har använt blomstertejp, men det går lika bra med vanlig tejp. Fyll på med varmt vatten i vasen.
  Kvist av torkad ormbunke i en vas med hönsnät

  Foto: Pernilla Ahlsén

 3. Börja med att sticka ner ormbunken i nätet för att skapa formen för arrangemanget. Fortsätt med att sticka i resten av det torkade materialet, en stjälk i taget.
  Snitta stjälken med kniv

  Foto: Pernilla Ahlsén

 4. Snitta de färska blommorna så att de blir olika långa, då får arrangemanget mer liv. Var noga med att snitta rosorna med ett långt diagonalt snitt. Nejlika och alstromeria behöver inte lika långa snitt.

  Foto: Pernilla Ahlsén

 5. Stick ner snittblommorna. Använd nejlikor i olika längd, börja med ganska korta stjälkar. Fyll på med längre stjälkar av rosor och alstromeria.

  Foto: Pernilla Ahlsén

 6. Fortsätt sticka ner snittblommor tills du är nöjd. Fyll ut med ormbunke där det finns hålrum. De färska blommorna kan bytas ut när de vissnar och ersättas med nya. Nu är buketten färdig!