Inredningsbloggaren Jannice Wistrand bor i en drömfin villa från 1700-talet inredd efter filosofin feng shui. Från det harmoniska hemmet driver hon en av Sveriges största bloggar, Add simplicity.

Romantiskt_vardagsrum_med_soffa

Foto: Peter Erlandsson

Underbart vardagsrum med Howardsoffor och soffbord från Ilva. Vas och glaskupa, Mio.

För fem år sedan köpte inredningsbloggaren Jannice Wistrand och hennes man Jonas ett gatuhus med anor från 1700-talet på pittoreska Råå, som ligger söder om Helsingborg. Sedan dess har paret renoverat rum för rum och resultatet är ett vackert hem i dämpade kulörer med inslag av svart och mörka träslag. Till huset hör även en liten trädgård, en prunkande grön oas med många sittplatser i olika väderstreck.

Foto: Peter Erlandsson

I vardagsrummet finns Jannices egna ljunglila kulör Simplicity som hon har tagit fram till Kalklitir. Soffa, Room. Byrå, House Doctor.

Feng-shui blev ny karriär

Jannice är civilekonom och har jobbat med marknadsföring under många år. Då hon arbetade som marknadschef på ett livsmedelsföretag drabbades hon av en kronisk sjukdom. Jannice tvingades omvärdera sin arbetssituation och bestämde sig för att säga upp sig och utbilda sig till feng shui-konsult. Det blev startskottet för en ny karriär uppbyggd kring harmoni, balans och inredning. I dag driver Jannice en av Nordens största inredningsbloggar, Add simplicity.

HÄR BOR
Jannice Wistrand, 40, Jonas Wistrand, 41, Charlie, 4 och Celine, 9 månader, samt katten Bosse.
Jannice är auktoriserad feng shui-konsult, inredare och inredningsbloggare på Add simplicity. Jonas är projektledare inom marknad och kommunikation.
OM HEMMET 
Gathus i den lilla fiskebyn Råå söder om Helsingborg.
Byggår: 1700-tal, ombyggt 1968 och 1983.
Boyta: 160 kvadratmeter fördelat på 5 rum och kök.
Inflyttningsår: 2010.

– Egentligen var sjukdomen det bästa som har hänt mig. Det var den som fick mig att göra det jag verkligen vill. Jag bestämde mig för att inte acceptera att bara vara hemma och sjuk. Nu har jag ett jobb där jag kan styra mina tider, och därmed också en livsstil som fungerar för mig och familjen.

Foto: Peter Erlandsson

Det antika sidobordet passar perfekt ihop med pallen från Ilva och mattan från Ikea.

Redan i hallen märker man att snygga funktionella lösningar och dold förvaring står högt upp på prioriteringslistan.

– Hallen är det första och sista man ser när man kommer hem till någon, därför tycker jag att atmosfären i hallen är viktig, förklarar Jannice.

Foto: Peter Erlandsson

Söta drömmar i Celines rum. Sänghimmel, kuddar och stjärngirlang är köpta hos Miniroom.

Det var en utmaning att hitta lösningar som är funktionella utan att vara tråkiga, tycker Jannice. Vackra stora korgar som leksaksförvaring, i stället för plastbackar, är en av de mer lyckade lösningarna. På så vis kan man kombinera det lättillgängliga och barnvänliga med en mer vuxen inredningsstil.

Stilleben att fästa blicken på

Hemmet är fyllt av platser att fästa blicken på. Altarbord där de samlat saker som de tycker om, blomsterarrangemang på borden och textilier i form av kuddar och plädar. Intrycket blir harmoniskt, mjukt och stilfullt. Dämpade ljusa kulörer motverkar de svarta inslagen i hemmet.

Svart_matbord_i_matsal_med_grå_vägg

Foto: Peter Erlandsson

Ett genomgående tema är tvåsamhet och umgänge, inte minst i vardagsrummet, där man samtalar och spelar spel hellre än att sitta med varsin skärm. Här finns två av varje – lampor, fåtöljer och soffor.
– Saker i par bidrar till en känsla av trygghet, tycker Jannice.


Saker i par bidrar till en känsla av trygghet

Jannice och Jonas har låtit förändringarna i hemmet ta den tid de tar och har varit noga med att inte stressa fram renoveringslösningar. Hållbara och väl genomtänkta beslut, både när det gäller material, möblering och urval av saker, är viktigt för båda.

Foto: Peter Erlandsson

Foto: Peter Erlandsson

Katten Bosse vilar på överkastet från Zebra collection. Pall, Åhléns.

Som inredningsbloggare är det lätt att hamna i ett fack där allt handlar om yta och det finns en press att ständigt visa upp sitt hem i ny dager. Mer än en gång har hon fått förklara för sina följare varför hon inte ständigt förändrar hemma och slaviskt följer trender.

Det här är feng shui
Feng shui betyder vind och vatten. Den österländska läran är över 3 000 år gammal och handlar om att efterlikna naturen i sättet att leva och inreda. Den grundläggande tanken är att vi påverkas av allt runt oss – färger, former, material, möblering och energifält. Energi behöver få flöda fritt i hemmet utan att hindras av möbler, prylar och smuts. Friska växter, levande ljus, speglar, vatten och naturmaterial är olika inslag i feng shui. Genom att möblera luftigt och undvika att samla på sig saker underlättar man för energierna att röra sig i hemmet.

– Jag vill inte förändra hela tiden. Jag bygger ett hem tills jag är nöjd. Det är en lång process och visst händer det att jag ändrar lite färger och byter kuddfodral men i det stora hela håller jag mig till feng shuins grundprinciper, vilket gör att jag inte behöver möblera om eller ändra hela tiden.

Reportaget publicerades i sin helhet i Allt i Hemmet 3/2016.


Fixa Jannices vackra feng shui-stil:
Ljusstaken Nagel från Stoff

Ljusstake Nagel från Stoff. Läs mer och köp här.

Soffbord från Jotex
Soffbord Nyland från Jotex. Läs mer och köp här.

Överkast från Ellos.
Överkast Thelma av bomull från Ellos. Läs mer och köp här.