Att välja bänkskiva till köket är lättare sagt än gjort. Vilket material är mest prisvärt och hur ska man tänka när man väljer? Ta det lugnt! Vi guidar dig!

Här blir den nya bänkskivan ett vackert komplement till köket i gammal, lantlig stil. Köket kommer från Electrolux, kakel från CC Höganäs och den gamla vedspisen är köpt på Blocket. Foto: Ceclila Möller

Bänkskiva är ett av de absolut viktigaste inköpen till ditt nya kök. Om du av någon anledning behöver spara in på något bör det inte vara bänkskivan – den kommer du att använda varje dag. Börja med att fundera på vad du letar efter, hur den ska se ut, hur tjock ska den vara och hur länge du vill att den ska hålla. Här nedan hittar du en guide till de vanligaste materialen.

Hitta rätt material för ditt kök

Laminat
Högtryckslaminat är ett av de mest prisvärda och populära materialen och består av flera lager papper och lim som pressas samman under mycket högt tryck och hög temperatur.
Fördelar: Ett relativt tåligt material som går att få i princip vilken färg eller vilket mönster som helst. Inget underhåll.
Nackdelar: Klarar inte av för mycket värme. Med tiden slits laminatet, särskilt i kanterna, vilket gör att det kan få fuktskador. Kortast hållbarhet.
Prisklass: Billigaste alternativet.

Kompaktlaminat
En nyare typ av laminat av samma -material, oftast hårdpressat papper, genom hela skivan.
Fördelar: Är med sina 12  mm ett bra alternativ för den som vill ha en tunn skiva. Med en helt genomfärgad skiva blir eventuella repor inte så framträdande, vilket gör att den håller sig snygg längre. Tål fukt betydligt bättre än vanligt laminat.
Nackdelar: Vill du ha en induktionshäll måste du bygga upp skivan undertill, så att den inte krockar med ugnen. Prisklass: Något dyrare än laminat.

Natursten
Finns bland annat som granit, marmor och kalksten, men granit är vanligast eftersom det är väldigt tåligt.
Fördelar: Ser väldigt elegant ut och kan fås i olika tjocklekar. Ett hållbart material som är lätt att rengöra. Mörka stensorter, som Nero assoluto (svart granit) är mindre känsliga för fläckar.
Nackdelar: Generellt gäller att ju ljusare, desto mer porös är stenen och skivan kan då suga åt sig exempelvis vätskor. Ljusare sten bör därför behandlas. Granitskivor kan lätt få kalkfläckar och kanterna är ganska känsliga för stötar.
Prisklass: Dubbelt så dyrt som laminat.

Kvartskomposit
Består till större delen av sten som blandas med bindemedel och pressas och gjuts till en skiva.
Fördelar: Ett av de mest hållbara och tåliga materialen som finns då det, till skillnad från natursten, är ett porfritt material där inga bakterier kan tränga in. Väldigt lätt att göra ren och går att få i flera färger.
Nackdelar: Är något mer värmekänslig än natursten och kan i extrema fall spricka.
Prisklass: Som natursten.

Corian
En exklusiv typ av kvartskomposit, men med mer plast i blandningen, vilket gör att skivan blir mjukare och mer formbar.
Fördelar: Har extremt bra hållbarhet och passar bra för avancerad design, eftersom man kan svetsa ihop skarvar i vinklar. Går att få i många olika utföranden.
Nackdelar: Är dyrare än komposit och mer repkänsligt.
Prisklass: Ganska dyrt.

Massivt trä
Passar bra i traditionella kök. Bok, ask, ek och valnöt är vanligast.
Fördelar: Ett levande material som ger en varm känsla. Har lång hållbarhet då det går att slipa om skivan.
Nackdelar: Kräver underhåll och tål inte sura medel eller hög värme.
Prisklass: Som natursten, ibland billigare beroende på utförande.

Rostfritt stål
Ett material som kommer tillbaka. Man kan antingen ha rostfritt på vissa ställen, eller hela bänken. Kan vara matt eller högblankt.
Fördelar: Slitstarkt och samtidigt väldigt hygieniskt då det är lätt att rengöra.
Nackdelar: Repor syns väl och varma kärl kan göra att ytan slår sig och blir bucklig.
Prisklass: Stora prisskillnader beroende på variant. De dyrare kvaliteterna är i klass med corian och uppåt, medan du kan få en billig till samma pris som laminat.

Keramisk skiva
Det senaste är bänkskivor av granit-keramik som går att få i vilken tjocklek man vill.
Fördelar: Extremt värmetåliga och väldigt hårda. Fläcktålighet i toppklass. Är dessutom väldigt snygga.
Nackdelar: Man kan inte underlimma diskhon, bara planlimma.
Prisklass: Dyrast.

I Allt i Hemmets inredare Camilla Fürsts kök är väggarna målade i en vackert turkos färg som gör sig fint mot bänkskivorna av marmor. Foto: Michael Förster

Så säger proffsen

Vad är viktigt att tänka på när man väljer bänkskiva?
Anders Blomqvist, VD, HTH Stockholm:
– Lägg ordentligt med krut på bänkskivan. Om den är ful kan hela köket se slitet ut. Om du planerar att bo kvar länge är det smart att investera i en riktigt slitstark variant. Planerar du att flytta kan du absolut välja en billigare.

Daniel Blomstrand, Kökssäljare, Ikea Malmö:
– Om du ska ha en inbyggnadsugn under skivan ska bänkskivan gärna vara 38–40 mm tjock. Hällen går då ner i skivan och krockar inte med ugnen. Bestäm dig också för om du ska ha en överlimmad eller underlimmad diskho. Den senare brukar vara både snyggare och mer praktisk.

Vilken bänkskiva är din personliga favorit?
Anders Blomqvist, VD, HTH Stockholm:
– Min favorit är både den mest prisvärda och bästa bänkskivan – kvartskomposit! Den har otaliga variationsmöjligheter och man kan få den precis hur man vill. Dessutom är den väldigt hygienisk eftersom den inte har några porer.

Daniel Blomstrand, Kökssäljare, Ikea Malmö:
– Definitivt kvartskomposit! Man kan välja mellan så många olika färger och den kräver inget underhåll. Dessutom har den inga porer och är enkel att göra ren.