Allt i Hemmets spännande historia – från 1956 till idag!

Sedan 1956 har Allt i Hemmet funnits i svenska hem. Hur inredde vi då? Varsågod, här är utvalda godbitar ur Allt i Hemmet genom tiderna!

1950-TALET: Vi river ut det gamla – och gör plats för barn och familjeliv

Allt i Hemmet var en modern tidning, som gärna ville förnya och förbättra för unga familjer med handfasta råd om färg, gardiner och kuddar. Tidningens inredare Lena Larsson skapade dessutom alltid utrymme för barnen. När Allt i Hemmet startade var den lika mycket konsument-, fritids-, och familjetidning som inredningstidning, med artiklar som ”Lillan vill inte sova”, och ”Nu är gammelgäddan i vårhugget”.

Författarinnan Marianne Fredriksson arbetade på tidningen åren 1956–74. Hennes chefredaktörskrönikor var ofta rara små sedelärande berättelser om att njuta av småsakerna i livet. Men inredning och gör det själv stod ändå i fokus, och många av tidningens ämnen känns lika aktuella idag, t. ex ”Vi tänker bygga öppen spis”, ”Ljusa färger gör rummet större” och ”Skapa värme och hemtrevnad med textilier, belysning och varma färger”.

Annat är raka motsatsen till dagens inredningsidéer. I en artikel river man ut ett fint gammalt sekelskifteskök: ”Skänkskåpet hade man just inte stor nytta av” och ”Det gamla skafferiet var visserligen stort, men svårt att hålla snyggt”. Modernt skulle det vara! Och vi som älskar lantkök får rysningar…

Redan från första numret var Lena Larsson tidningens inredare. Hon var inredningsarkitekt och journalist, med många radikala idéer. Bland annat lanserade hon allrummet, rummet där barnen också skulle få plats för sina aktiviteter. Detta i motsats till finrummet som många husmödrar höll sig med, trots att man kanske bodde en hel familj i en tvårummare. Idag skulle köket på bilden självklart varit vitt, eller möjligen crèmegult. Men 50-talet var modernismens tid – allt nytt var bra, och det gamla var inget att ta hänsyn till. Alltså tvekade man inte att måla sekelskiftesköket i gult eller turkos.

1950-TALS-TÄNK
Inred bekvämt för hela familjen, barnen får ta plats. Riv ut de gamla opraktiska sekelskiftesköken och ersätt med moderna. Underlätta för husmor – hon är faktiskt ingen slav!

1950-TALS-SNYGGT
Danska designmöbler i träslag som jacaranda eller teak. Tapeter med diskreta mönster ton-i-ton. Smutsgult, grått och dovt blågrönt på textilier och väggar.

1960-TALET: Hemmafrun lämnar scenen – in kommer tonåringen.

1960-talet är en brytningstid: kvinnor börjar yrkesarbeta, tonåringen står i fokus. I storstäderna byggs miljonprogrammet för att ge bostäder åt unga familjer. Välståndet är ännu inte så stort, och Allt i Hemmet hjälper till med budgetlösningar.

”Vi byggde om köket själva och sparade 11 000 kr!” är den stora rubriken i januarinumret 1967. Allt i Hemmet har alltid tagit upp budgetlösningar och hur man kan inreda vackert för liten peng. I en underbar artikel får man träffa ett ungt par som ska sätta bo, och som funderar över alternativen a) dyr inredning, eller b) billig inredning och pengar över till en safari i Afrika. Allt i Hemmet lyckades förstås sätta ihop en billig inredning som var minst lika fin som den dyra… I en annan prisjägarartikel avslöjar man att tre olika dyra frysar av olika märken i själva verket kommer från samma fabrik!

Men när AiH testade Ikeas produkter och jämförde med dyrare möbler – och kom fram till att Ikeas var bättre, då blev det ramaskri! En stor debatt utbröt i dagspressen, och möbelhandlarna rasade. Praktiska guider har alltid funnits i tidningen, t ex ”Hög tid att skaffa den utrustning som behövs. AiH ger svar på frågan alla tv-tittare ställer just nu.” Digital-tv? Icke, det här är 1969 och Sverige har fått en ny tvkanal: ”Måste det vara så svårt att se på TV2?”

1960-TALS-TÄNK
Speciella, tuffa rum för ungdomarna. ”Vi gör ett poprum för 250 kr” 
Fynda på loppmarknad eller auktion – och behandla med total respektlöshet! Måla gärna den gamla skänken i gul och orange plastfärg. 
Var en medveten konsument, jämför alltid priser.

1960-TALS-SNYGGT
Starka färger som rött, orange, lila och allra helst äppelgrönt. 
Pinnstolar (målade i glada färger förstås), korgstolar eller kafémöbler. 
Heltäckningsmattor och ryamattor.

1970-TALET: Bygg dina egna möbler av spånplatta!

En intensiv gör-det-själv-våg sveper över landet. Allt i Hemmet inser att den nya tidens kontorsarbetare behöver slöjda och sy för att vara harmoniska, och servar läsarna med ritningar och goda råd. Någon som känner igen sig? Vi var många 70-talsbarn som fick egna, rymliga lekrum i källaren. Som syns på bilden var praktiskt och mysigt så mycket viktigare än vackert och välmatchat på 70-talet. Pojkarna ser nöjda ut i alla fall…

1970-talet var ett årtionde av gör-det-själv. Man slöjdade, snickrade och sydde, och Allt i Hemmet ledde vägen för läsarna: ”Inte för att vi tror att det alltid är så enormt lönsamt att göra saker själv. Inte för att vi tror att hemgjort alltid blir snyggt. Utan för att vi tror, eller nästan vet, att behovet att skapa något ligger djupt i oss alla.” (ledaren i nr 1/1972).

Och jösses vad folk skapade! Det nya materialet spånplatta gjorde det enkelt att sno ihop en ny säng, eller varför inte en soffa, på en kväll. Vid den här tiden var det också dags för den stora 40-talistgenerationen att bygga villa, och då är förstås Allt i Hemmet med och gör olika specialer om att välja hustyp, bygga och bygga om. Inredningsstilen på 70- talet var praktisk och familjeinriktad, och hemmen skulle gärna vara lättstädade. Nu började folk också bli miljömedvetna, och energisparfrågor och återanvändning av t ex gamla möbler dyker upp i nästan varje nummer av Allt i Hemmet.

1970-TALS-TÄNK
Bygg egna möbler, sy egna gardiner, driv upp egna plantor – gör det själv helt enkelt. Ombonat ska det vara, med mjuka kuddar, varma färger (gärna brunt och orange) och mysbelysning. En gillestuga är ett måste, där man kan mysa med familjen och äta en vol-au-vent till kvällens avsnitt av Kojak.

1970-TALS-SNYGGT
Korgmöbler och etniska influenser som batik och afrikanska mönster. Furu, furu och åter furu, varmgul och kvistrik. Klara färger, helst rött eller grönt, i stormönstrade tapeter och textilier.

1980-TALET: Inred tjusigt som JR i Dallas

På 80-talet skämdes man inte för att tjäna pengar, och spenderade dem gärna på ett vackert hem med kristallkronor och skinnsoffor. På 80-talet kommer köptipsen stort. Det är inte längre fult att konsumera i stället för att återanvända och måla om gamla möbler.

Inredningen blir en scenografi som talar om vem man är. ”När jag kommer hem vill jag både trivas och bli inspirerad”, säger en ”hårkreatör” som visar sitt hem i nr 1/1983. Yuppieran gör sig påmind genom rubriker som ”Skönhet och klass när vi dukar med silver” och ”Så här gör man om man vill bo på Manhattan”.

1983 lades Allt i Hemmet ner, och istället startades tidningen Bo Bra, med delvis samma redaktion. 1987 var det dags för nypremiär av Allt i Hemmet, med samma mix av trendig inredning och kloka konsumentråd som under det tidiga 80-talet.

1980-TALS-TÄNK
Ha ett elegant hem, gärna med designmöbler. Tjusiga antikviteter som rokokomöbler och kristallkronor är på modet igen. Inspireras av rikemansstilen i Dallas, vår allra första glamorösa tv-såpa.

1980-TALS-SNYGGT
Glasbord och stålrörsmöbler, gärna italienska. Kornblått, grått och svart. I slutet av 80-talet var pastellerna stora. Skinnsoffor, pösiga och helst vita eller svarta.

1990-TALET: Gör om hemma till minipris

När Allt i Hemmet nystartades 1999 var den en tidning full av budgetidéer, hemma hos-reportage i små radhus, och inredning för “vanligt folk”. Allt i Hemmet slås ihop med Sköna Hem 1992, men redan 1995 heter den tidningen bara Sköna hem igen. Efter några Allt i Hemmet-lösa år startas tidningen åter, och i september 1999 kommer premiärnumret.

Nya Allt i Hemmet satsar på snygg inredning för lite pengar, med omslagsrubriker som ”Med minimal budget: Nytt kök för 5500 kr”. Till skillnad från gamla Allt i Hemmet finns här inga tester eller matlagningstips. Däremot fortsätter Allt i Hemmet att hjälpa sina läsare med frågespalter, inredningsakuten (före–efter), enkla gör-det-självtips – och självklart massor av härlig inredning!

1990-TALS-TÄNK
Pyssla, sy och skapa själv vackert pynt till ditt hemHandla smart – lågprisalternativen är ofta lika snygga som de dyrare. Förvara snyggt, med boxar, hyllor och varför inte fläktskåp från Ikea som sideboard.

1990-TALS-SNYGGT
Kök i björk eller bok, med koboltblått kakel. En stor skål med citroner på köksbänken. Fondväggar i starka färger.

2000-TALET: Vi inreder som galna – och det märks på antalet tidningar och tv-program

På 2000-talet är trängseln i tidningshyllorna stor, och det verkar finnas plats för hur många inredningsmagasin som helst. Det är högkonjunktur, räntorna är låga och många använder pengarna som blir över till att bygga om i kök och badrum.

Två trender är tydliga: vita eller vaniljgula lantkök eller stramare kök i ek eller mörka träslag. Och vitvarorna borde byta namn till rostfri-varor… Allt i Hemmet har aldrig varit minimalismens tidning, så när nu trenden svängt mot mer mönstrat, romantiskt, och en mer tillåtande personlig stil, så ligger Allt i Hemmet helt rätt i tiden. 

Nu ser vi fram emot att finnas i svenska hem i 50 år till! Allt i Hemmet håller ställningarna, och upplagan stiger rekordartat.

2000-TALS-TÄNK
Stort kök – slå ut alla väggar du kan… 
Hemmaspa istället för badrum. 
Homestaging när du säljer lägenheten.

2000-TALS-SNYGGT
Orientalisk stil. 
Gräddvita lantkök. 
Fondväggar med mönstrade tapeter.