Kräftskivornas tid är nu! Vi dukar med vackra linnetextilier, gröna glas och fina (samt billiga!) dekorationer. Här är tipsen som gör festen oförglömlig.

Fixa en festlig kräftskiva med våra bästa dukningstips och dekorationsidéer!

Uppdukat bord till kräftskiva på en altan med havsutsikt.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Låt en ljusslinga lysa upp natten
  Ingen kräftfest utan ljusslinga! Har du inget att fästa slingan i, gör en upphängning genom att gjuta fast två kvastskaft i var sin hink med lättbetong. När betongen har stelnat kan du lossa betongklumparna från hinkarna och hänga upp ljusslingan mellan skaften.
 • Bygg ett bord med plats för många
  När det vankas sittande middag för många är det perfekt att ha ett par benbockar stående i förrådet. Ställ fram dem  på altanen och lägg på en rejäl träskiva, en gammal dörr eller några breda plankor (bind ihop dem med ett grovt rep). Vips har du ett enkelt festbord där alla får plats!
 • Gör en bärbar minibar
  Ställ de väl kylda ölflaskorna i en gammal verktygslåda av trä. Lägg gärna ett lager is i botten av lådan. Snyggt och smart att kunna bära runt lådan och bjuda!

Närbild på dukat bord för kräftskiva med vita tallrikar och rutiga linneservetter.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Duka med kontraster
  På ett mörkt bord (lägg gärna på en mörkgrå eller svart duk om du har ett ljust bord) är det fint att duka med vitt och olika nyanser av grönt. Det skapar kontrast och bildar en perfekt bas för att de vackert röda kräftorna, såväl som som en bukett i mustiga färger, ska komma till sin fulla rätt! För att ytterligare förstärka den mysiga och varma känslan dukar vi bordet med linnetextilier, ljuslyktor samt skålar och skärbrädor av trä.

Ätbart placeringskort gjort av ett kuvertbröd, smörpapper och bastsnöre.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Gör ett ätbart placeringskort
  Ett litet placeringskort i form av ett kuvertbröd är väldigt trevligt och fungerar även som tyngd om vinden vill ta tag i servetten! Så här gör du placeringskortet.

Bukett med bland annat röda dahlior.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Bind en bukett i mustiga färger
  En maffig bukett gör du enkelt genom att plocka ormbunksblad och dillkvistar i trädgården och blanda med blommor i mustigt röda toner från blomsteraffären. Exempelvis dahlia, gerbera, krysantemum eller hortensia.

Gammal trälåda med hjul som rymmer massor av kryddörter.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Fixa en ”kryddburk” på hjul
  Sätt små hjul på en trälåda (finns på t ex Clas Ohlson), sätt ner ett gäng kryddörter i den och placera den vid festbordet. Nu har du en flyttbar kryddlåda där gästerna kan förse sig själva av sina favoritörter!

Ljuslykta gjord av en glasvas och smörpapper.

Foto: Ragnar Ómarsson

Två glasflaskor med fina pappersetiketter fastsatta med bastsnöre.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Tänk på detaljerna
  Gör smaksatt vatten genom att lägga citronmeliss eller mynta i enkla glasflaskor. Knyt fast en fin pappersetikett med bastsnöre och vips har du en vacker dekoration som förgyller det dukade bordet på ett enkelt sätt!