Inred ditt kök inför jul! Vi bjuder på 7 tips som skapar en charmigt lantlig stil i ett nafs – utan att tömma plånboken.

7 tips för ett lantligt julkök:

Vitt, lantligt kök pyntat inför jul.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Dekorera naturligt
  Ta in grenar av gran och tall och använd som väldoftande dekoration. Större kvistar blir vackra att ha i en vas eller kruka, medan små kvistar passar utmärkt att använda som bordsdekorationer.

Uppdukat julbord i en naturlig färgskala.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Slösa med levande ljus
  Den fina gamla julkandelabern i form av en gran ger härlig julstämning. Kombinera en större ljusstake med många mindre värmeljushållare för extra myskänsla.
 • Snåla inte med blommor
  Att ösa på med blommor på både köksbänken och matbordet är ett enkelt knep att maxa julstämningen i köket. Har du inte hunnit driva upp egna jullökar? Köp hyacinter och amaryllis på snitt och sätt samman till en maffig julbukett – perfekt på julbordet!
 • Köp gran på kruka
  Är granen planterad i en kruka så håller den mycket bättre och barrar mindre. Det blir jättesnyggt om du sätter ner den krukodlade granen i en fin korg.

Gammalt allmogeskåp med ljusstakar och en grön julkrans.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Bind en grön julkrans
  En enkel och vacker julkrans gör du genom att klä in en metallring med gröna kvistar och blad. Gör små buketter som du fäster runt ringen med tunn ståltråd.
 • Gör ett lysande stilleben
  Placera olika höga mässingsljusstakar tillsammans på ett sidobord. Då får du ett vackert julstilleben som, när du tänder ljusen, ger mysig stämning.

Dekorerade pepparkakor blir fina dekorationer i julköket.

Foto: Ragnar Ómarsson

 • Dekorera med pepparkakor
  Pepparkakor blir fina och väldoftande juldekorationer i köket. Dekorera de färdiga kakorna med vit kristyr och häng upp dem i fönstret med sytråd eller lägg dem på det dukade bordet. Om du är stadig på handen skriver du gästernas namn på kakorna med kristyr och använder dem som placeringskort.