Linda ställde in siktet på det bruna sekelskiftes-huset med vita knutar redan som liten. I dag bor hon i sin drömvilla som hon och maken Alexander inrett i en hemtrevlig, klassisk stil.

Foto: Johanna Hagbard

Matrummet är det rum som familjen tillbringar mest tid i. Bordet har Alexander byggt av betsade träplankor som ligger på metallbockar från Ikea. De målade och omklädda stolarna är köpta på Vinden second hand i Alingsås. Lampan har Linda gjort av tylltyget från sin bröllopsklänning. Matta från Ikea, korg från Bloomingville.

Lindas och Alexanders vägar korsades för första gången på Landvetter flygplats, där de båda jobbade extra under början av 2000-talet. Några hyreslägenheter och andrahandskontrakt senare längtade de båda efter friheten med hus, och möjligheten att skapa ett hem utifrån sina egna förutsättningar.

– Drömmen var en personlig, vacker trävilla i ett lugnt område nära en levande innerstad och grönska, men också nära jobben i Göteborg.

Foto: Johanna Hagbard

De blyinfattade, färgglada fönstren bryter ljuset i hallen på ett magiskt sätt. Det är också ett av få originalfönster som finns kvar i huset. Blombordet kommer från Ikea. De massiva spegeldörrarna har fått nya handtag från Byggfabriken.

Kände till huset

Efter många visningar i Göteborgs östra delar och förorter hamnade vi till slut i Alingsås. Här prickades flera av våra önskningar och krav in. Att sedan slumpen tagit flera av våra närmaste vänner till Alingsås på kort tid gjorde ju beslutet lättare.
– Närheten till just vänner och familj är viktig för oss, säger Linda, som är född och uppvuxen i Alingsås, bara några gator bort. Att flytta tillbaka har dock aldrig varit en självklarhet för henne. Linda och Alexander tittade på huset första gången en vacker sensommardag 2013. Linda kände till huset redan från barnsben, och har alltid varit fascinerad av det.

Jag hade tidigare sagt till Alexander att om det bruna huset i Kullingsberg blir till salu måste vi bara ha det

– Jag hade tidigare sagt till Alexander att om det bruna huset i Kullingsberg blir till salu måste vi bara ha det. Mina förväntningar var skyhöga och jag hoppades känna likadant för huset som när jag var liten.

Foto: Johanna Hagbard

Matsalen, biblioteket och tv-rummet ligger i fil med vackra pardörrar mellan rummen. Soffan och mattan kommer från Ikea. Prydnadskuddarna är köpta på Chhatwal & Jonsson och Afroart. Kristallkronan fick paret av Lindas föräldrar i inflyttningspresent, och brickbordet från Hay är en födelsedagspresent från svärföräldrarna. Sittpuffen kommer från Åhléns.

Ljuset föll magiskt

Men visningen gick inte alls som Linda hade tänkt sig. Det var fullt med människor och stämningen var hetsig. Skavankerna överskuggade potentialen, och hon avskrev huset snabbt. Men Alexander var inte lika övertygad och ville ge huset en andra chans på ytterligare en visning.
– På andra visningen var det bara vi och en familj till och känslan var hundra gånger bättre. Man kände lugnet, och tystnaden i den lummiga trädgården var helt fantastisk. Päronen och äpplena var mogna och smakade underbart gott. Ljuset föll sådär magiskt på nedervåningen, och med lite färg, och en hel del spackling, kunde huset bli det vi hade drömt om, säger Linda.

Foto: Johanna Hagbard

Foto: Johanna Hagbard

Köket är det rum som står näst på tur att renoveras, och planerna är att ta tillbaka den ursprungliga planlösningen med en öppning mellan kök och vardagsrum. Köksbordet kommer från Alexanders barndomshem, och runtom står Ikeas öglanstolar. Tapeten kommer från Duro Sweden.

Huset är ett av fyra typhus på gatan, alla byggda under tidigt 1920-tal. Villakvarteret Kullingsberg är känt för sina kullar och gemytliga atmosfär, och utgörs huvudsakligen av gamla trähus från förra sekelskiftet.
– Vårt hus är det enda mörka i ett hav av vita trävillor. På gamla bilder kan man faktiskt se att det verkar som om huset alltid har varit just mörkbrunt.  Huset med sitt brutna tak och blyinfattade fönster har en enorm rymd och ett vackert ljusinsläpp.

Foto: Johanna Hagbard

Det antika skrivbordet och pinnstolen är arvegods från Lindas farfar. Taklampan kommer från Ikea. Överkastet kommer från Åhléns. En metallkorg från Granit får agera förvaring till omslagspapper, affisch- och tapetrullar.

Renoverat varsamt

Paret har renoverat varsamt och tidsenligt för att behålla husets själ.
– Vi målade om de vita ytorna i en obruten vit matt färg. Ett av våra bästa beslut, det blev en fantastisk skillnad. Huset blev liksom gladare av att få nya, fina kläder, och då såg vi ännu mer dess potential och förstod att vi hade gjort helt rätt som köpte det. Alla ytskikt har renoverats, elen har dragits om och en ny värmepump har installerats. Dörrar, handtag och golvlister har ersatts med mer tidstypiska, och de omaka perspektivfönstren har ersatts med vackra flaggfönster mer lika originalen.
– Vi började med att bredspackla och putsa med hjälp av min pappa. Utan honom hade vi aldrig vågat köpa ett renoveringsobjekt, han har hjälpt och lärt oss otroligt mycket om hus och renovering.

Jag är mer ‘fashion’ och Alexander mer ‘function’

HÄR BOR

Linda Agneskans, 35, Alexander Agneskans, 36, och sonen Edvard, 1. Linda är produktchef
på MQ:s huvudkontor i Göteborg och Alexander är polis.

OM HEMMET

Trävilla med brutet tak och vita knutar i hjärtat av Alingsås.

Byggår: 1922, utbyggt 2004.

Boyta: 150 kvm fördelade på 6 rum och kök.

Inflyttningsår: 2013.

I familjens hem blandas designklassiker med moderna favoriter så att kombinationen blir ett varmt, personligt och färgstarkt hem. Möblerna är en blandning av arvegods och second hand-fynd, ihop med annorlunda ting från exempelvis museibutiker.
– Jag tycker att vi har lyckats skapa ett personligt hem med en varm känsla där vi som familj står i fokus. Inredningsmässigt är vi ganska olika. Jag är mer ‘fashion’ och Alexander mer ‘function’. Men att vi har ett hem som har inretts för att verkligen levas i är viktigt för oss båda. Detta, och den varma känslan, är vi alltid överens om. Det är den vi alltid landar i. ●

Reportaget publicerades i sin helhet i Allt i Hemmet 10/2017.