Marie och Marcus har sin bas i Spanien, men somrarna tillbringar de i sin skärgårdsvilla i Fiskebäckskil. Nu kan de blicka ut över det pittoreska samhället från sitt chamiga hus från förra sekelskiftet.

av Annika Gustavsson
textbearbetning Lotta Svedberg
foto Devis Bionaz

Ljus entré med dubbla originaldörrar.

Sedan Marie och Marcus flyttade in har de renoverat och byggt om interiört. Från början bestod huset av storstuga med kök och litet sovrum. Paret rev väggen till sovrummet och byggde ett större kök med matplats. På vinden har det tillkommit två sovrum och ett litet badrum, och på källarplan ytterligare ett litet sovrum, badrum och tvättstuga.

Det är främst Marie som brinner för inredning.

– Jag är storkonsument av inredningsmagasin, både svenska och utländska, och lägger en hel del tid på min favoritsajt Bukowskis market. Där hittar jag ofta fina och prisvärda saker.

Hon valde att inreda huset i blå nyanser, men ville inte ha typiskt marin stil, vilket annars är vanligt här i sommarparadiset Bohuslän. Inredningen har i stället fått livlig variation av blått; ränder i olika utföranden, snirkliga ornament och blommor med gustaviansk känsla.

– Håller man sig till en färgskala kan man blanda nästan hur många mönster som helst, säger hon.

– Vi behövde ett bord till huset i Spanien och våra snickare hittade en fin gammal brygga med vackert patinerad yta. Den gjordes om till ett riktigt stort matbord, som vi tog med oss till Sverige och delade i två delar. En del står nu i köket och den andra i sjöboden, berättar Marie.

Köket är platsbyggt av ett snickeri utifrån Maries ritningar, därpå målat för hand med tydliga penseldrag. Ursprungligen var köket smalt med vägg mot en liten kammare. När väggen revs gjordes plats för ett mer funktionellt kök i lantlig stil, som inkluderar en öppen matplats med stort, rustikt bord och stadiga, väggfasta bänkar.

Hela artikeln hittar du i Allt i Hemmet nr 7 2015.