Den funktionella tvåan i Göteborg hade potential, tyckte Caroline Ulkner och Christian Jansson. Efter en omfattande men varsam renovering finns här vackra brädgolv, eldstäder och originaltak - allt i en lågmäld färgskala.

styling och text Anna Mård
foto Karin Foberg

 

När Caroline Ulkner och Christian Jansson började leta lägenheti Göteborg bodde de i Borås och kunde inte gå på alla visningar själva. I stället fick släkten rycka in.

– Den här lägenheten i Majorna tittade Angelica, Christians syster, på. Hon ringde och sade ”den här måste ni se själva”. Efter en stund hade vi skrivit kontrakt och vi har inte ångrat oss en sekund, säger Caroline.

Det Caroline och Christian föll för var en funktionell, men inte sönderrenoverad lägenhet med brädgolv, fönster i två väderstreck med mycket ljusinsläpp, och bra planlösning. En fungerande öppen spis och kakelugn lockade också, och badrummet som hade blivit upprustat av förra ägarna.

– När vi flyttade in var det mesta vitt.

Brädgolven var gulnade, lackade furugolv. Det första vi gjorde var att slipa och betsa sovrumsgolvet mörkt. Det ångrade vi sedan, det var fint men väldigt opraktiskt. Dessutom syntes inte den vackra fiskbensparketten i den mörka betsen. När vi renoverade sovrummet för ett år sedan rättade vi till golvet, säger Caroline.

Paret har renoverat alla rum och tycker att hemmet har fått en tydligare helhetskänsla. Tegelväggen i sovrummet knackade Christian fram när Caroline var på resa. Då togs även originaltaket fram, som fanns kvar över ett sänkt tak.

– Vänner tycker att vårt hem är inspirerande och trivsamt, sådant är kul att höra!

Köket är viktigast eftersom paret tillbringar mycket tid där.

– Efter renoveringen av köket fick vi bättre arbetsytor och mer förvaring eftersom vi bytte ut alla underskåp mot lådor. Skafferiet och de platsbyggda skåp vi sparade i renoveringen sväljer mycket, men inte tillräckligt. Man kan aldrig ha för många förvaringsutrymmen, säger Caroline.

Tack vare Carolines arbete på ett inredningsföretag är intresset större än någonsin, men att sätta ett namn på den stil de har hemma tycker hon och Christian är svårt.

– I vår förra lägenhet hade vi det mer modernt, det passade med den öppna planlösningen. Här har vi i stället försökt behålla så mycket som möjligt av det gamla, säger Caroline.

Carolines tips till dig som renoverar

1. Bo in er. Vänta med stora förändringar tills ni har bott ett tag i huset.

2. Renovera ett rum i taget – inte allt på en gång, då finns risken att ni får bo i ett byggkaos och att halvfärdiga projekt blir stående länge.

3. Om köket ska renoveras, investera i en bänkugn med kokplattor som ni kan använda under tiden.

4. Ska du slipa golvet, knacka fram tegel eller såga i betong, gör det innan ni flyttar in. Det finkorniga dammet hittar in överallt och är inte bra att andas in.

5. Använd växter i inredningen, det ger ett livfullt hem. Jag önskar att vi hade mer växter, men tyvärr har ingen av oss gröna fingrar.

 

Nyfiken på Caroline och Christians sämsta köp? Läs hela artikeln i Allt i Hemmet nr 1 2015!