naturen700.jpg

I familjen Hows tvåfamiljshus i Dalarna firas det lantlig jul med hela släkten. trots avsaknad av tomtar är julmyset på topp – tack vare de många fiffiga inredningsdetaljerna från naturen. 

Dalarna klingar traditionellt julfirande och i trakterna kring byn Yttermo, strax utanför Leksand, är det lätt att bli inspirerad av de vackra husen som kantar vägen. I ett av dem, ett gult tvåvåningshus byggt 1901, hyr Madeleine How med familj övervåningen. En tradition under julen är att stora släkten på cirka 25 personer samlas och har knytkalas.
– Vi har alltid firat jul så och kan inte tänka oss något annat. Både jag och min make Victor har matlagning som intresse och vi bjuder gärna hem vänner och familj på middag, säger Madeleine.

Själva julutsmyckningen är dock ganska sparsmakad i deras hem.
– Om man har tur kanske man hittar någon enstaka tome! Jag inreder hellre med det naturen erbjuder, som fina granar, stora som små. Mossa brukar jag samla på mig innan snön faller, det är fint att ha i en glasskål eller runt en blomma.

 

naturen650.jpg
naturen650-3.jpg

Det svartvita temat återkommer i Madeleines val av julblommor. Vita hyacinter är en favorit som placeras i glasburkar och den svarta julrosen har blivit en ny julfavorit. Vita stjärnor i fönstren och många levande ljus skapar rätt stämning.

 

 

naturen650-2.jpg

Text: Lena Englund
Foto: Susanne Kings 

Läs hela artikeln i Allt i Hemmet nr 13!