Sugen på en ny matta? Här är vårens hetaste färger, mönster och material - och mattskolan som hjälper dig välja rätt för just ditt hem.

 

Vårens heta mattstilar!

+ Grafiskt i svart, vitt och grått

+ Vårigt och fräscht med toner av sol och gräs

+ Starka signaler med färger som syns

+ Klassisk Kelimkänsla med mycket rött

+ Naturfärgat med nyanser av jord och sand

 

Vilken matta till vilket rum? Allt i Hemmets mattskola hjälper dig!

 

Köket

+ Plastmattor blir inte solblekta som andra mattor, går lätt att torka av, och om varpen är i bomull och har fått mörka fläckar; tvätta i maskinen på 40 grader och mattan blir snabbt som ny.

+ Trasmattor och ripsmattor av bomull ger en härligt ombonad känsla i köket, och finns i alla regnbågens färger och mönster. Kan bli lite blekta med tiden, men eftersom de är vändbara så kan de ändå räknas som långlivade. Har en förmåga att dölja fläckar bland alla ränder och färger. Går också bra att maskintvätta när olyckan är framme. 

 

Hallen

En slätvävd matta av syntetmaterial eller ull, den plana ytan är lätt att dammsuga men ger ändå bra, mjuk dämpning. Fördelen med en ull- liknande syntetmatta är att den inte fäller alls, vilket ullmattor kan göra den första tiden. 

En matta av naturmaterial som kokos, sjögräs, bambu eller sisal gör sig bra här, och går bra att skölja och fläckbehandla i ljummet vatten. 

Glöm inte att komplettera med en entrématta av plast eller naturmaterial precis innanför dörren, för att fånga upp den värsta smutsen. 

 

Sovrummet

Ryamattan har äntligen funnit sin plats! Mjukt och skönt för fötterna. En ullmatta kräver mer skötsel, kan fälla men har en härlig ”äkta” känsla, medan en rya i syntet tål mer och inte fäller.

Patchworkmattor, skinn och kohudar som ändå ofta går att tvätta för hand passar här.

+ Äkta mattor av ull eller silke, handtuftade eller handknutna, blir smycken i sovrummet och ger det en lite lyxigare känsla. 

 

Vardagsrummet

+ En mjuk, tuftad matta, en slitstark flatvävd röllakan, eller en handknuten matta som bara blir vackrare med åren – valet är ditt. Ullmattan är av naturen smutsavvisande, men kräver lite kärlek för att hålla formen, och kan fälla när den är ny. Dammsug ofta med planmunstycket.

+ En syntetmatta eller en matta av en blandning av ull och syntet kan vara ett alternativ till den rena ullmattan, och dagens syntetmattor är ofta förvillande lika ren ull.

+ Äkta mattor av ull eller silke, handtuftade eller handknutna, fungerar också fint som detaljrika prydnader i vardagsrummet. Men eftersom de är hantverk och känsliga för solblekning kan det vara klokt att placera den äkta mattan en bit från gassande solljus och spill från matrumsbordet.

 

Barnrummet

Flatvävda mattor är förstahandsval, då mattor med lugg tenderar att ”brännas”. Ull eller allra helst bomull är bra val med hög slitstyrka alternativt tvättbarhet.

+ Lekmattor av syntetmaterial med gummerad undersida finns på de flesta inredningsvaruhus.

+ Även naturmattor av släta material som bambu (men inte sisal) kan fungera här, och är dessutom garanterat fria från skadliga plaster och andra ämnen. 

 

Badrummet

+ Plastmattor uppfyller alla krav, och finns i mängder av storlekar och varianter. Ofta kan de måttbeställas exakt efter storleken på det utrymme du vill täcka.

+ Badrumsmattor av syntet eller bomull/bomullschenille, ofta med mjuk och skön lugg, tål maskintvätt utan att blekas och torkar snabbt. 

 


Tips!

Förläng livet på din matta:

+ Vrid på mattan då och då, så att den slits jämnt.

+ Använd mattunderlägg. En matta som ligger stilla slits mindre och dessutom slipper du att halka.

+ Vänta inte med att behandla fläckar, men var mycket försiktig med starka rengöringsmedel. Kallt/ljummet vatten och lite tvål eller såpa, alternativt ett milt textilschampo, räcker ofta.

+ Använd alltid planmunstycket när du dammsuger, på alla typer av mattor. 

 

Styling Jasmina Bylund
Text Anna Eriksson
Foto Kristofer Johnsson
Stylingassistent Hanna Petersen

Hela artikeln hittar du i Allt i Hemmet nr 3!