Vill du också ha ett snyggt och ombonat vardagsrum? Använd ytorna, färgsätt smart och blanda olika material i ditt vardagsrum. Vi visar hur du ska göra för att lyckas!

styling Camilla Fürst, Therése Larsson text Anna Björkman foto Ragnar Ómarsson stylistassistent Kristina Berg

Mörka väggar ger en varm känsla i rummet.

Mörka väggar ger en varm känsla i rummet.


Det stora, kvadratiska vardagsrummet
Ett rymligt vardagsrum i en nybyggd bostad kan kännas stelt om du enbart väljer nya möbler – blanda gammalt och nytt! Låt råa material som trä, järn och betong samt detaljer med skrovliga ytor möta klassiska möbler med rena former. Resultat: industrikänsla som känns sober. Du kan också blanda matta och blanka ytor, för att undvika att inredningen blir alltför homogen. En matta med handgjord känsla gör rummet mer levande.

Mörka väggar
Djup, mörk väggfärg får rummet att kännas varmt även om färgen tillhör den kalla färgskalan. Djupt blå ger till exempel varm känsla, medan ljusblått kan kännas kallt.
Mörka väggar gör det stora rummet ombonat och lyfter fram tavlor och prydnadsdetaljer på ett helt annat sätt än om väggarna är vita. Kompensera med ljus inredning – soffa, gardiner, golv och matta – för att ge rummet karaktär.
Ta vara på det naturliga ljuset i rummet. Norrläge gör att färger lättare kommer till sin rätt. Är fönstren i söderläge är det bra att satsa på vita, tunna gardiner, så att färgerna i rummet kommer fram bättre.
Golvet är målat i ljusgrått. Ett lackat trägolv framstår ofta som gult, vilket kan bli dominant och vara svårt att kombinera med färg på väggarna. Med ett mer neutralt golv blir det lättare att möblera och resultatet blir vackrare. Golvet reflekteras inte på väggarna och möblerna hamnar i blickfånget.

Matta väggar ger en mjuk och stilren känsla.

Matta väggar ger en mjuk och stilren känsla.


Det lilla vardagsrummet
I en mindre lägenhet behöver vardagsrummet ofta ha flera funktioner. Här har vi kombinerat soffhörnan med en arbetsplats, vars snygga stol lätt kan vändas och bli en enklare fåtölj. ett luftigt draperi delar av rummet ytterligare, för att ge plats åt exempelvis matbord eller säng.

Förändra enkelt
Mindre ytor gör det enkelt att förändra ett rum med färg – fritt fram att våga lite mer, med andra ord! Här har vi valt pasteller som gör sig bra ihop med starka komplementfärger.
Matta väggar är hett just nu, de ger mjuk och stilren känsla. Blanka färger reflekterar också ljuset mer, exempelvis uppfattas blanka, vita väggar mot ett rött golv ofta som rosa. En kul effekt kan dock vara att blanda matt och blank väggfärg.
Välj rätt pastellnyans. För att kulören inte ska kännas kall eller skrikig är det viktigt att välja pasteller med lite svart eller grått i. Här en ljus grågrön nyans som känns både lugn och sober.
Tavlan på väggen är utgångspunkten för rummets färgsättning. Som oväntad effekt målade vi ramen i beige kulör direkt på väggen.

Ljusa möbler fräschar upp och kompletterar det annars mörka rummet.

Ljusa möbler fräschar upp och kompletterar det annars mörka rummet.

Det avlånga vardagsrummet
Det avlånga, rektangulära, vardagsrummet är kanske det allra vanligaste i många hem. Klassiskt och ganska gott om plats, men inte så lättmöblerat. Vi har valt att inreda med två soffor, men självklart fungerar det lika bra att ersätta den ena soffan med två fåtöljer. Här har vi också valt bort den traditionella soffan-framför-tevenmöbleringen – här står sällskapet i fokus!

Rolig effekt
Måla väggen i flera färger! Att måla väggens nedre parti, här upp till samma höjd som den låga, öppna vägghyllan, blir en rolig och sofistikerad effekt. Här har vi utgått från en ganska mörk, dov färgskala med mycket grått i. Den lyfter fram de rostfärgade detaljerna i rummet.
Det är viktigt att komplettera med vitt i mörka rum. Ljusa möbler och ett neutralt golv lyser upp rummet och ger fräschör.
Var inte rädd – våga skapa spänning i inredningen. Den mörkgrå mattan lyfter fram soffan och kuddarna, medan inslagen av orange i kombination med mässing och guld ger fin kontrast.
Artikeln kommer från Allt i Hemmet nr 10, 2014.

Vill du få fler tips på hur du inreder hemma? Läs här: 

Tavelvägg på 5 sätt

Skapa ditt nya vardagsrum – steg för steg!