Tarta_web.jpg

Ska du ha kalas och vill baka en riktigt drömgod och vacker tårta? Den här tårtan är något alldeles extra med ljuvlig smak av citron, maräng och blåbär. 

CITRONTÅRTA

Citronbottnar: 

200 g smör

8 äggvitor

5 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

En nypa salt

200 g naturell kvarg, 10 %

6 dl vetemjöl

4 tsk bakpulver

2 citroner, saft och finrivet skal

GÖR SÅ HÄR:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Smält smöret. Vispa ihop det smälta smöret med äggvitor, strösocker, vaniljsocker och salt poröst. Vispa ner kvargen.

3. Rör ihop vetemjöl och bakpulver i en separat skål. Vänd ner mjölkblandningen i smeten. Tillsätt rivet citronskal och citronsaft och rör till en jämn smet.

4. Bröa 5 formar som är cirka ø 17 cm eller baka i omgångar i en form. Grädda i 20–25 minuter, testa med sticka, den ska vara torr. Låt svalna. Skiva av toppen av tårtbottnarna så att de är platta och inte välvda.

Citronmarängsmörkräm: 

8 äggvitor

4 ¾ dl strösocker

400 g rumsvarmt smör

2 citroner, pressad saft

Hushållsfärg, lila

GÖR SÅ HÄR:

1. Lägg äggvitor och strösocker i en bunke som går att använda för vattenbad. Ställ bunken över en kastrull med sjudande vatten. Rör konstant tills sockret har smält.

2. Ta bunken från värmen och vispa till en fast och rumsvarm maräng. Tillsätt smöret lite i taget, vispa till en slät marängsmörkräm. Bli inte rädd om den blir grynig, fortsätt att vispa tills den blir slät – detta kan ta upp till 15 minuter. Tillsätt citronsaften och fortsätt att vispa till en slät marängsmörkräm.

3. Lägg en tårtbotten på ett fat och bred på ett jämnt lager smörkräm. Fortsätt likadant med övriga bottnar tills alla fem bottnar har smörkräm mellan lagren. Bred till sist ett tunt lager smörkräm runt om tårtan.

4. Fördela resterande smörkräm i fyra skålar, låt en vara som den är och färga de andra i tre nyanser av lila. Fyll fyra spritspåsar med de olika smörkrämerna. Spritsa ut smörkrämen runt om tårtan, börja med den mörkaste nyansen. Jämna till med en spatel. Ställ tårtan i kylen.

Topping: 

100 g vit choklad

¼ dl vispgrädde

maränger

blåbär

blåbärspulver

GÖR SÅ HÄR:

1. Hacka den vita chokladen fint, lägg i en skål. Tillsätt grädden och mikra på mellanvärme i 30 sekunders intervaller tills chokladen smält (alt. smält över vattenbad). Låt chokladen svalna något.

2. Ta ut tårtan ur kylen, häll över chokladen och jämna till med en spatel. Dekorera med maränger, blåbär och blåbärspulver. Servera!

Receptet är bakat av Alisa Bandell, aktuell med boken Baka med Bandell (Massolit). Foto: Karl Anderson

 

Vill du få mer inspiration till dukning och fest? Läs mer här: 

Pyssla med porslin

Fixa festfint med pasteller

Duka upp för sommarfest i pigga färger