Mera färg och personlighet och mindre väggord och trendängslan. Så blir inredningsåret 2016 enligt fyra av våra favoritbloggare. Här bjuder Trendenser-Frida, Husligheter-Maria, Add simplicity-Jannice och Isabelle McAllister på årets bästa trendspaning!

Isabelle, Jannice, Maria och Frida driver några av Sveriges största och populäraste inredningsbloggar. Här bjuder de på en trendspaning inför 2016.

Frida Ramstedt, Trendenser:

– Ekologiska material blir ännu viktigare

Frida Ramstedt driver inredningsbloggen Trendenser som nyligen utsågs till Årets inredningsblogg 2016 av Elle decoration. Foto: Alice Johnsson.

Frida, hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Skandinavisk. Jag vill att vårt hus ska vara vilsamt och lugnt, befriat från starka intryck. Och vi har en väldigt ljus, harmonisk bas med många danska designklassiker som jag gnetat och sparat ihop till genom åren.
Vad tror du blir 2016 års stora inredningstrend?
– Jag tror på tre stora strömningar: Art deco, 70-talet och LOHAS (Lifestyle of health and sustainability). Det finns något för alla i vår, oavsett om man gillar det eleganta och exklusiva med exotiska mönster eller det mer avskalade och jordnära.
Vilka material står i fokus?
– De ekologiska. Jag tror vi blir allt mer medvetna om vilka gifter som finns i och som utsöndras av vissa konstgjorda material. Detta spänner över alla stilar och kommer att ställa högre krav på producenterna.
Och vilken färgskala?
– Blått och rosa.
Vad har vi däremot sett nog av?
– Jag hoppas att vi slutar hetskonsumera marmor. När vi har brutit marmor går den inte att återföra till jorden i sin naturliga form. Dags att införa marmor-ransonering?
Vad blir 2016 års stora vill ha-produkt?
– Mattor. Någon sa att ”mattan är den nya fondväggen” och jag kan bara instämma. Mattor är ett enkelt sätt att skapa stor förändring. Det har dykt upp en hel del spännande svenska varumärken som Layered och Knot collection.

 

Läckra mattan Triangle i färgen Midnight blue från svenska Layered.


Vilket är ditt eget drömköp under 2016?
–En ny soffa. Jag drömmer om en Soffa 100 från Norrgavel.

Klassiska Soffa 100 från Norrgavel är Fridas drömköp under året. Och många med henne, för visst är den en riktig "krypa upp och mysa i"-soffa?

 

Maria Soxbo, Husligheter:

– Golvet blir den nya fondväggen!

Journalisten och inredningsexperten Maria Soxbo driver inredningsbloggen Husligheter sedan 2007. Foto: Helen Karlsson.

Maria, hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Den har varierat lite. När jag flyttade från ett 1960-talshus till ett från 1930-talet kändes det så onaturligt med teakmöbler och retrodetaljer, trots att jag fortfarande tycker att det är snyggt hos andra. Nu har jag i stället fallit i ”Howardsoffa-, marmor & mässing-fällan”…
Vad tror du blir 2016 års stora inredningstrend?
– Vi fortsätter på ”anti-ljust & fräscht”-spåret. Vi målar, eller tapetserar, över våra vita väggar och vågar oss på mer färg. Och så blir golvet den nya fondväggen!
Vilka material står i fokus?
– Sammet! Textilier överlag – mattor, gardiner och stoppade möbler, sänggavlar av tyg och så vidare.

Djupa juveltoner och lyxig sammet. Två trendflugor i en smäll hos Linum.

Vad har vi sett nog av?
– De mest trendkänsliga börjar nog ledsna på mässing och marmor, men jag tror att trenden håller även 2016.
Vad blir 2016 års stora vill ha-produkt?
Mimmi Staaf och Josefine Halfwordson håller fantastiska makramékurser och nu har Ikea låtit dem designa en makramékollektion. Jag är väldigt nyfiken på resultatet.
Vilket är ditt drömköp under 2016?
– Jag drömmer å det grövsta om GamFratesis vackra skrivbord Allegory för Gebrüder Thonet.

Vackra Allegori får gärna stå hemma hos Maria Soxbo. Mest för att det är så rackarns snyggt!

 

Jannice Wistrand, Add simplicity:

– Vi fortsätter älska marmor och mässing

Jannice Wistrand är inte bara en omåttligt populär inredningsbloggare, med bloggen Add simplicity, hon är dessutom certifierad feng shui-konsult. Foto: Peter Erlandsson.

Jannice, hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Jag gillar en sobert ombonad hotellstil med svala toner på väggarna och sköna textilier. Jag utgår alltid från Feng shui och följer sällan trender, utan bygger mitt hem med tiden.
Vad tror du blir 2016 års stora inredningstrend?
– Jag tror att vi börjar tröttna på likformade hem i tidningar och bloggar och riktar blickarna mot utlandet. Vi målar eller tapetserar väggarna i mörkare kulörer och mer oväntade färgkombinationer. Trenden med vill ha-produkter går mot att hitta unika saker som ingen annan har. Vi inreder med arvegods, reseminnen och sådant med affektionsvärde.
Vilka material står i fokus?
– Fortfarande mässing och marmor.
Och vilken färgskala?
– Fortfarande mycket grått, men jag tror också att vi kommer att se mer gröna toner, såväl som gult, gammelrosa och rost. Vågat, men tillsammans med grått blir det elegant.
Vad har vi däremot sett nog av?
– Plywood. Bland prylar hoppas jag att ananasen har nått sin höjdpunkt, och väggord har vi väl sett nog av nu?
Vad kommer att bli 2016 års stora vill ha-produkt?
– Jag hoppas att det blir konst.
Vilket är ditt drömköp under 2016?
– Taklampan Taraxacum 88 S1 av Achille Castiglioni för Flos. Jag älskar den!

En riktig drömlampa! Men smakar det så kostar det. Inte mindre än nästan 37 000 kr!

Isabelle McAllister:

– Vi letar efter det som ser handgjort ut

Fixarproffset Isabelle McAllister är inte bara en hejare på inredning, förutom bloggen så och egna företaget Isabelle McAllister creative agency så delar hon ut Isabellstipendiumet varje år. Ett stipendium som riktar sig till kvinnor i den mansdominerade byggbranschen. Foto: Carl Dahlstedt.

Isabelle, hur skulle du beskriva din inredningsstil?
– Ganska färgglad och lekfull, en salig blandning av gör det själv-projekt och loppisprylar. Jag gillar att göra mycket själv i stället för att köpa dyra designergrejer. Inredning ska vara roligt!
Vad tror du blir 2016 års stora inredningstrend?
– Jag tycker mig skönja en större influens av hållbarhet. Äntligen! Nästan som en motreaktion mot allt massproducerat. Vi vill bort från det släta, högblanka och rör oss i stället mot det lite mindre perfekta och mer gedigna. Saker som ser handgjorda och genuina ut.
Vilka material står i fokus?
– Det verkar som om mässing och marmor-trenden aldrig ger sig! Själv har jag snöat in på rostig metall och trä i alla former.
Och vilken färgskala?
– Varmgult, åt ockra, tror jag otippat på. Jag önskar att folk ska våga använda mer färg generellt.
Vad har vi däremot sett nog av?
– Jag hoppas på att den svartvita orgien försvinner. Och folks trendängslighet! Som det är nu håller vi på att få ett samhälle där alla är så rädda för att göra fel att de gör likadant i stället.
Vad blir 2016 års stora vill ha-produkt?
– Konsten! Det handlar, återigen, om vår längtan efter något som inte är massproducerat. Unika konstverk, eller mattor, känns helt rätt.
Vilket är ditt eget drömköp under 2016?
– Jag är just nu matt-tokig! Jag har precis köpt en marockansk matta, med massa färger och mönster, och letar efter mattor till både sovrum och barnrum. Till barnens rum vill jag gärna ha en kelim från Ferm living.

En matta som snart befinner sig på ett golv nära Isabelle. Och kanske dig?

Av Jenny Oscarsson