Vill du ha ett nytt glasbord utan att betala flera tusenlappar? Gör det själv-experten Lovisa Häger, som driver bloggen An interior affair, visar hur du enkelt kan göra ett eget.

Av Lovisa Häger

Bland en uppsjö av fantastiska möbler i butikerna är det enkelt att glömma hur enkelt (och för att inte tala om billigt!) det är att ta saken i egna händer och själv bygga ihop en möbel. Med ett gammalt soffbord med glasskiva och några överblivna spånskivor från höstens renovering, tar det inte lång tid att knåpa ihop detta superenkla bordsunderrede! Följ stegen här.

När bordet är klart…
… kommer det se ut såhär – elegant och enkelt.
 

Till detta gör det själv-projekt behöver du:
- Spånskiva
- Såg
- Gammal bordsskiva, gärna i glas

Till detta soffbord, som har en glasskiva på 65 x 90 centimeter, används tre spånskivor. Se nästa bild för ritning och exakta mått.

 

Förberedelse
Du behöver tre spånskivor totalt: 
- 1 bit som är 90 x 30 centimeter.
- 2 bitar som är 40 x 30 centimeter. 

På denna ritning kan du även se skårornas placering, vilka förklaras vidare i nästa steg.
 

Steg 1
Börja med att mäta hur tjock din spånskiva är. Tips! Välj själv om du vill ha en tunnare skiva för ett nättare intryck eller en tjockare skiva för ett mer robust bord.

 

Steg 2
När vi nu går vidare är det bra att tänka på att inga mått i detta projekt är helt exakta, då det är din egen smak och dina egna förutsättningar som styr. 

Börja med att såga ut skåror där skivorna ska fästas samman. Skårorna ska vara lika tjocka som din spånskiva (i detta fall 1 centimeter) och hälften så djupa som den totala bredden av spånskivan (här är spånskivan 30 centimeter bred, och därmed ska skåran vara cirka 15 centimeter djup).

 

Steg 3
Såga längs med båda sidor av de linjer du ritat och bryt sedan bort biten i mitten. Det gör inget om det inte blir perfekta snitt då detta kommer döljas helt när de olika delarna sätts på plats.

 

Steg 4
Dags att sätta ihop de olika delarna! Börja med den största spånskivan, som placeras på golvet med sina jack uppåt. Ta sedan de mindre bitarna en i taget, med sina skåror nedåt, och sammanfoga dem med den större biten. Förhoppingsvis passar bitarna ihop perfekt, men skulle det glappa är det bara att fylla ut med lite trälim.

 

Steg 5
Om det är svårt att få ner träbitarna, ta hjälp av en gummiklubba eller en hammare – men var försiktig så att du inte slår direkt på kanterna som då kan gå sönder. Använd istället en spillbit mellan hammare och trä för att se till att bitarna försänks ordentligt. Gör samma sak med den andra mindre biten, dock spegelvänd mot den första.

 

Steg 6
Underredet är färdigmonterat och om du vill ha en industriell känsla kan du lämna det som det är. Annars kan du måla det i valfri färg som passar hemma hos just dig! Lägg avslutningsvis din bordskiva på ditt nyskapade underrede.

 

Färdigt!
Så här kan bordet se ut när det är målat, här i Farrow & Balls nyans Pigeon.

Vill du ha fler tips och ideér? Spana även in dessa:
Gör det själv: Lastpallar på 9 oväntade sätt
Gör det själv: En vacker dörrmatta i marmor
Gör det själv: Den moderna betonglampan