Bjud på en underbar tårta i sommar! Fyllningen är gjord av jordgubbskräm, citron och smörkräm. Foto: Anna Kubel Styling: Jasmina Bylund

Bjud på en underbar tårta i sommar! Fyllningen är gjord av jordgubbskräm, citron och smörkräm. Foto: Anna Kubel Styling: Jasmina Bylund

 

Detta är en ljuvligt somrig jordgubbstårta med vaniljbottnar, jordgubbskräm, färska jordgubbar och smörkräm. Jordgubbstårtan är en så kallad "naked cake" där det är meningen att glasyren ska vara lite genomskinlig.

Ingredienserna i receptet är vägda, så ha gärna en köksvåg till hands så går det snabbt! Annars väljer du att mäta upp med måttsats så klart. Du behöver också en termometer till sockerlagen och gärna en spritspåse med munstycke. 

TIPS! Smörkrämen är ett basrecept. Det går därför utmärkt att smaksätta den med exempelvis lemon curd, dulce de leche, sylt eller smält choklad!

DU BEHÖVER: 

Vaniljbottnar: 

  • 240 g vetemjöl (4 dl)
  • 3 g salt (1/2 tsk)
  • 15 g bakpulver (1 msk)
  • 300 g strösocker (3 3/4 dl)
  • 5 g vaniljpulver (1 tsk)
  • 125 g mjölk 3 % (1 1/4 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 25 g citronsaft (1/4 dl)
  • 125 g vegetabilisk olja (1 1/4 dl)
  • 165 g ägg, rumstempererade (ca 3 st)

Jordgubbsfyllning: 

  • 300 g färskost
  • 150 g jordgubbssylt
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 citron, nypressad saft

Färska jordgubbar: 

  • ca 20 färska jordgubbar

Smörkräm: 

  • 100 g vatten (1 dl)
  • 200 g strösocker (2 1/4 dl)
  • 100 g äggvita (2–3 st)
  • 400 g osaltat smör, rumstempererat

Dekoration: 

  •  färska obesprutade blommor
  •  jordgubbar

 

GÖR SÅ HÄR:

Botten: 

  1. Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och sockra 3 små springformar (ø 22 cm) noggrant. Har du bara 1 går det bra att baka i omgångar, men stressa inte med avsvalningen.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, strösocker och vaniljpulver i en bunke. 
  3. Vispa ihop mjölk, vatten, citronsaft, vegetabilisk olja och ägg i en annan bunke. Blanda de torra ingredienserna med de blöta och arbeta ihop till en smet. 
  4. Dela smeten på tre. Häll i formen/formarna och grädda i mitten av ugnen i cirka 30–35 minuter, gör ett stickprov. Baka max två formar åt gången för jämnare gräddning.
  5. Ta ut kakan och låt den svalna 10 minuter i formen innan du vänder den uppochner på ett galler.

Jordgubbsfyllning: 

  1. Blanda till en slät kräm i en bunke med en visp. Förvara kallt. 

Jordgubbar:  

  1. Skölj, snoppa och skiva jordgubbarna.

Smörkräm: 

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  2. När sockerlagen passerat 100 grader kan du börja vispa äggvitorna på hög hastighet med en elvisp eller i maskin.
  3. Häll sedan den varma sockerlagen över äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills marängen är rumstempererad.
  4. Tillsätt smöret försiktigt i omgångar och vispa ihop. När krämen är slät, fyll i spritspåse. Det underlättar om du har en slät tyll (munstycke för spritspåsar) i.

Montering:  

  1. Placera en botten på ett serveringsfat. Spritsa en ring av smörkräm längs kanten. Fyll ett tunt lager med jordgubbskräm innanför ringen och toppa med skivade jordgubbar.
  2. Lägg på nästa botten. Ställ i kylen och låt stå 20 minuter för att smörkrämen ska stelna.
  3. Gör samma sak på nästa botten och låt vila ytterligare 20 minuter.
  4. Lägg på den sista bottnen och lägg en klick med smörkräm ovanpå. Stryk ut tunt på tårtans ovansida och ett tunt lager runt omkring. Tanken är inte att smörkrämen ska täcka hela tårtan utan dess ”nakna” utseende är vad som gett tårtan dess namn.
  5. Avsluta med att dekorera tårtan med obesprutade eller ätbara blommor och bär.

Vill du veta hur du ska duka vackert till sommarfesten? Kika på det underbart fina reportaget i Allt i Hemmet nummer 7/2017! 

 

Vill du få fler härliga tips till sommarens vackraste hem? Kika här: 

Så fixar du sommarfesten – superenkelt! 

Duka upp för sommarfest! 

Drömhus i skärgården