När Kirsten och Lars köpte sommarhus skulle det även finnas plats för två hundar och två vuxna barn. Här går tiden åt till att läsa, koppla av och ladda batterierna.

av Helena Strauss och Marie Delice Karlsson
textbearbetning Lotta Svedberg
foto Marie Delice Karlsson

Det lilla naturområdet och semesterparadiset Tisvildeleje består av en 7,5 kilometer lång kustremsa på Nordsjälland. Det är ett populärt utflyktsmål för alla som gillar barnvänliga stränder med härliga sanddyner, klart havsvatten och en fantastisk skog.

Många danskar har fritidshus här och Kirsten Fejerskov och Lars Nygaard är två av dem. De har hållit till i området i cirka 15 år men för två år sedan lämnade de sitt förra hus och köpte större.

– När hela familjen ska samlas blir det förutom vi två och hundarna även våra barn Ditlev och Klara och deras flick- och pojkvänner och kompisar, säger Kirsten. Det blev på tok för trångt till sist och dags att hitta något annat.

Under sina joggingturer passerade Lars ibland en tomt som några av hans mors vänner byggde hus på under tidigt 70-tal. Han hade lekt mycket i huset som barn, som vuxen alltid velat flytta in där och nu såg han helt plötsligt att det var till salu.

– Vi kontaktade snabbt både mäklare och ägare, för vi var verkligen seriöst intresserade, fortsätter Kirsten.

Huset var i rätt dåligt skick och behövde renoveras. Det innebar också en chans att sätta sin egen prägel på inredningen, vilket var viktigt för den designtokiga Kirsten.

Först av allt tog hon och Lars itu med utsidan, genom att byta fasad, lägga om taket och ta ner 22 träd på tomten.

Sedan lade de in ett nytt golv inomhus som de slipade och vitsåpade. På väggarna satt redan träpanel som vitmålades.

 

Kirsten, vad kommer inte över tröskeln hos er?

– Bling bling, allt som lyser och inte är äkta. Plast är också lite bannlyst och onödig teknik, till exempel utomhusbelysning som tänds automatiskt.

Vilket blir ert nästa projekt?

– Det skulle vara underbart att ha en utedusch. Förra sommaren var det tolv ungdomar som stannade till hos oss innan de skulle vidare till en musikfestival och det var just vid ett sådant tillfälle som tanken slog mig.

Vilken är din favoritplats i huset?

– Jag tycker om att sitta överallt. Men om jag måste välja blir det farstubron utanför köksdörren när kvällshimlen är som vackrast. Gärna med en kopp te.

 

Hela artikeln finns att läsa i Allt i Hemmet nr 8, 2015.