Perfekta läget för morgon

Perfekta läget för morgon

Tänk att få tillbringa hela dagarna på bryggan! I familjen Waleruds hundraåriga sjöbod är det friska blå havet en ständigt närvarande gäst – och inredningen matchar den marina miljön.

av Therése Larsson foto Michael Förster

Härligt matrum i familjens sjöbod.

Härligt matrum i familjens sjöbod.

Nog måste man älska västkustens sjöbodar! I inloppet till viken i Hovenäset, norr om Kungshamn på västkusten, ligger Lennart Waleruds sjöbod, omsluten av skärgård med släta klippor och klarblått vatten. Lennart hade alltid drömt om en egen sjöbod, men priserna var för höga och drömmen tycktes ouppnåelig. Men så, våren 2000, fick han möjlighet att köpa en liten bod av enkel standard. Vatten var indraget, men ingen vattentoalett fanns, och varken disk- eller tvättmaskin var tillåtna eftersom avloppet gick rakt ut i viken. Ett år senare blev kommunalt avlopp inkopplat och både badrum och kök kunde inredas med modern standard. Inredningen har växt fram under åren. Här samsas en blandning av äldre föremål och nyare detaljer, allt influerat av havet och den marina miljön.
– Vi ville skapa ett ljust sommarhem med inspiration från New England, kombinerat med det rustika som kännetecknar en sjöbod i Bohuslän, säger Lennart. Signalflaggor, sjömanskragar, rotting och de klassiska ränderna signalerar tillsammans en genomtänkt känsla.

Precis som resten av huset, är sovrummet inspirerat av New England och en mer rustik stil.

Precis som resten av huset, är sovrummet inspirerat av New England och en mer rustik stil.

Ursprungligen var huset två separata sjöbodar som byggdes 1906–1907. Fram till mitten av 60-talet var de traditionella sjöbodar för fiske och umgänge. Den södra boden finns omnämnd som Brorssons brygga, i en bok om Bohuslän. En göteborgsfamilj köpte båda bodarna, byggde ihop dem och använde huset som bostad utan att förändra så mycket i interiören. Boytan blev då runt 175 kvadratmeter. 1990 köpte ett byggföretag i Borås huset och renoverade det till dagens utseende. Men enligt alla i dag gällande regler är en sjöbod egentligen ett redskapsskjul, där man inte får bo.
– Ja, generellt får man inte bo i sjöbodar i Bohuslän, den här är ett av få undantag, säger Lennart.

Köket är i vitt med inslag av blå, röda och guldiga detaljer.

Köket är i vitt med inslag av blå, röda och guldiga detaljer.

Planlösningen är perfekt för en social familj som denna, där vuxna barn och vänner gärna kommer på besök. Här finns fem sovrum med plats för alla, och en stor umgängesdel med vardagsrum och matsal. Rummet är luftigt och öppet upp till nock. Stora fönster släpper in skärgården i sjöboden. I Lennarts och Karin Zakrissons sovrum är havet faktiskt så nära att man hör hur det kluckar under golvet! Köket, som renoverades i gammal stil 2013, badar i sol med fönster i söder och väster. På baksidan av sjöboden finns en uteplats där solen gassar under förmiddagarna, ett riktigt bra läge för morgonkaffet. Underhållet är minimalt då det varken finns gräsmattor eller rabatter. På andra sidan, utanför köket, finns en brygga i rakt västerläge där solen stannar länge om kvällen. Under de fina dagarna blir umgänget koncentrerat till utesoffan på bryggan.
– Där läser vi böcker och tar eftermiddagsluren. Framåt middagen flyttar vi över till matbordet på bryggan och stannar där under långa ljumma sommarkvällar. Är vädret sämre har vi allrummet där många får plats och vi kan njuta av utsikten samtidigt som vi eldar i kaminen.

Vintertid bor familjen i Stockholm, men boden används året om, till jul och långhelger.
– Tidigare hyrde vi ut sjöboden, men när vi nu befinner oss i en fas i livet där vi kan ta lite mer ledigt är vi här oftare, säger Lennart.
– När vi är här spelar vi golf, cyklar längs Soteleden, åker båt och fiskar. Favoritmiddagen är nyfångade kräftor som äts ljumma. Dessa köper vi av vår lokala fiskare, Simon i Fisketången. Havet är närvarande överallt här, och det är fantastiskt att få bo så nära naturen.

Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 8, 2014.