Med traditionella färger, gammaldags tapeter och goda råd från byggnadsvårdare har trebarnsfamiljen skapat ett trivsamt och vackert sommarställe, bara 40 minuter från storstadens sus.

av Axel Mörner styling Anette Mörner foto Anne Nybleaus

Platsen mellan det äldre huset med tillbyggnad och det nya gästhuset ligger skyddat och mysigt.

Platsen mellan det äldre huset med tillbyggnad och det nya gästhuset ligger skyddat och mysigt.

Anna och Carl-Fredrik Zachrisson och deras tre barn bodde tidigare i Prag, genom Carl-Fredriks arbete, men ville gärna ha ett sommarhus i Sverige att semestra i. Anna började leta på nätet och fastnade för ett rött hus med vita knutar och kakelugnar. Huset, som ligger vid vägs ände i området Fagerdala på Värmdölandet utanför Stockholm, är byggt omkring 1860. Det är en klassisk parstuga, en husmodell med anor tillbaka till 1600-talet. Här är det vackert och naturskönt med flera äldre hus längs samma byväg.
– När vi såg huset visste vi ganska snart att det var vad vi sökte. Vi är intresserade av hus från 1800-talet och de är inte så ofta till salu i de här områdena, säger Anna.

Anna vid smidesgrinden.

Anna vid smidesgrinden.

Hemgjord saft i flaskor ger härlig färg i den sobra inredningen.

Hemgjord saft i flaskor ger härlig färg i den sobra inredningen.

Närheten till skärgården betydde också mycket, så familjen köpte – och var plötsligt sommarhusägare.
– Under det första året gjorde vi inga ingrepp, vi ville lära känna huset innan vi gjorde några större förändringar, säger Anna.

Invändigt var huset redan i gott skick med ett relativt nyrenoverat kök och en bevarad gammal vedspis.
– Vi målade snickerierna och tapetserade om i alla rum. Det var ganska tungt, men roligt! På bottenvåningen vitsåpade vi alla golv och på övervåningen målade vi dem ljusgrå, säger Anna.

Alla sovrum finns på övervåningen med gott om plats för barnen Filip, Amelie och William. På bottenvåningen ligger sällskapsrum och kök. När huset köptes var ytan 90 kvadratmeter. Nu har det fått en diskret tillbyggnad på 50 kvadrat, för att familjen ska få plats med alla funktioner. Ett litet gästhus med bastu byggdes också, samt en bod där redskap och utemöbler förvaras under vintern.

 

 Under renoveringen vände sig familjen till Gysinge centrum för byggnadsvård. I företagets butiker i Stockholm och Gysinge, Gästrikland, kan man köpa inredning och byggnadsmaterial som passar äldre hus och få goda råd gällande färger och hur man målar med äldre tekniker.
– Det var väldigt intressant att ta del av kunnandet som Gysinge och deras konsulter har. De hjälpte mig med en hel del, som att välja linoljefärg och detaljer till huset, säger Anna.

Anna är inredare och driver firman Duett interior tillsammans med Hedvig Törneman, så hon har god erfarenhet av hur man skapar och inreder ett trivsamt hem.
– Vi vill gärna hålla oss till stilen som huset redan hade, i färgval och inredning. Vi önskade en enkel och lättskött stil med ett möblemang vi inte behöver vara så rädda om.

Sovrummet är ljust och harmoniskt.

Sovrummet är ljust och harmoniskt.

Under tiden i Prag var huset en fast punkt i familjens tillvaro. Nu är jobbet avslutat.
– Nu bor vi i Stockholms innerstad, knappt 40 minuter härifrån, så vi åker ut nästan varje helg. Det är så fin natur här och barnen gillar att klättra runt och leka i skogen, säger Anna.


Artikeln är hämtad från Allt i Hemmet nr 8, 2014.